Mocný finiš nestačil, ženský tým těsně podlehl Finsku. Pacina: Musíme zrychlit hru

Foto: HHOF-IIHF Images

15. prosince 2021, 21:32

Jan Šimek

První prověrku ve Vierumäki už mají české hokejistky za sebou. S Finskem dokázaly držet krok, jenže v duelu s bronzovým týmem ze srpnového mistrovství světa nakonec zapsaly trpkou porážku 3:4. V brance ženského národního týmu se prostřídaly gólmanky Kateřina Zechovská a Blanka Škodová. Duel nedohrála útočnice Tereza Vanišová, která za faul kolenem vyfasovala trest na pět minut a do konce utkání.

„Věděli jsme, že to bude těžký zápas, že Finky budou rychlé a velice dobře takticky připravené, což se potvrdilo. Momentálně na tom nejsme fyzicky ani psychicky nejlépe. Jsme v tzv. údolí po velkém vrcholu,“ říká na úvod kouč českých hokejistek Tomáš Pacina.

Ten poslal do branky od začátku Kateřinu Zechovskou, která po osmi minutách poprvé inkasovala, když skóre otevřela finská útočnice Vainikkaová. Hned v úvodu druhé části sice Češky nevyužily přesilovku, jen tři sekundy po jejím konci ovšem pohotovou dorážkou poslala kotouč pod horní tyčku Kristýna Pátková – 1:1.

Seveřanky pak Pacinově výběru odskočily do dvougólového trháku. Z něj sice v oslabení ukrojila jednu branku důrazná Denisa Křížová, která překvapila domácí gólmanku, jenže Karjalainenová vzápětí vrátila Finkám slibný náskok – 4:2.

Zkraje třetí třetiny ovšem vstřelila kontaktní gól Lenka Serdar a české hokejistky vycítily šanci. „Líbilo se nám, jak jsme se soupeři ve třetí části postavili. Bojovali jsme a skoro se nám zápas podařilo vyrovnat. Bylo dobré, že jsme mohli vidět obě naše brankářky – Zechy i Blanku Škodovou. Obě odchytaly velice dobrý zápas,“ těší Pacinu.

„Několikrát jsme museli přestavět naši sestavu kvůli zranění, neměli jsme ani Terezu Vanišovou, která byla vyloučená do konce zápasu. Holky na to ale zareagovaly výborně. Podle očekávání byly Finky rychlejší, kondičně na tom byly lépe, moc se nám ovšem líbily náš návrat do zápasu i naše psychická odolnost,“ pokračuje trenér české ženské reprezentace.

Kde vidí prostor pro zlepšení? „Pokud chceme hrát s horní trojkou, musíme naši hru zrychlit. Přihrávky musí chodit daleko rychleji a zároveň musí být také tvrdší, je potřeba dříve podporovat puk. Naše hra je občas až naivní a pro soupeře je velice lehké nás ubránit,“ uvědomuje si Tomáš Pacina.

Odvetný duel je na programu v pátek 17. prosince od 13 hodin středoevropského času.

FINSKO – ČESKO 4:3 (1:0, 3:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 9. Vainikkaová (Holopainenová), 25. Holopainenová (Vainikkaová), 31. Liikalová (Nieminenová, Hiirikoskiová), 34. Karjalainenová (Holopainenová) – 25. Pátková (Pejšová, Křížová), 32. Křížová, 43. Serdar (Horálková).
Rozhodčí: Jaatinenová – Raitalaová, Halmeová (všechny Finsko).
Vyloučení: 5:4, navíc Vanišová (Česko) 5 minut a do konce utkání. 
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 28:20 (8:4, 5:7, 15:9)
Finsko: Räisanenová – Hiirikoskiová, Savolainenová, Tuominenová, Karjalainenová, Rantalaová, Laitinenová, Viitasuová, Parkkonenová – Karvinenová, Nieminenová, Yrjänenová – Vainikkaová, Vanhanenová, Holopainenová – Liikalaová, Niskanenová, Vesaová – Hakalaová, Rakkolainenová, Nylundová. Trenér: Mustonen.
Česko: Zechovská (31. Škodová) – Tejralová, Mills, Pejšová, Horálková, Čajanová, Lašková – Mlýnková, Neubauerová, Radová – Křížová, Pejzlová, Pátková – Přibylová, Vanišová, Ledlová – Sarnovská, Serdar. Trenér: Pacina.

Nominace Česka pro kemp ve Vierumäki (Finsko)

Brankářky:
Klára Peslarová (MODO, Švédsko), Blanka Škodová (Vermont University, USA), Kateřina Zechovská (Bílina).

Obránkyně:
Sára Čajanová (Valašské Meziříčí), Pavlína Horálková (Krasnojarsk, Rusko), Aneta Tejralová (Nižnij Novgorod, Rusko), Samantha Kolowratová (Brynäs, Švédsko), Daniela Pejšová (MODO, Švédsko), Dominika Lásková (Merrimack College, USA).

Útočnice:
Tereza Radová (Göteborg, Švédsko), Denisa KřížováKateřina Mrázová (obě Brynäs, Švédsko), Natálie MlýnkováKristýna Pátková (obě Vermont University, USA), Aneta Lédlová (Kadaň), Vendula Přibylová (AIK Stockholm, Švédsko), Lenka Serdar (Linköping, Švédsko), Alena Mills (Hämeenlinna, Finsko), Klára Hymlárová (St. Cloud State University, USA), Noemi Neubauerová (Colgate University, USA), Michaela Pejzlová (IFK Helsinky, Finsko), Agáta Sarnovská (Malmö, Švédsko), Tereza Vanišová (Leksand, Švédsko).

Realizační tým:

Manažer týmu: Martin Loukota.
Hlavní trenér: Tomáš Pacina.
Asistent trenéra: Jiří Vozák.
Videotrenér: Tomáš Jankovič.
Kondiční trenér: Filip Raptopulos.
Fyzioterapeut: Tomáš Kučera
Kustodi: Karolína Kovářová a Marcel Krejsa.
Media manažerka: Tereza Sadilová.

Další program kempu ve Vierumäki (Finsko)

Pátek 17. prosince
13:00 Finsko – Česko

Poznámka: Začátek utkání je uveden v SEČ, ve Vierumäki je o hodinu více.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz