Mlejnek o dvacítce na MS: Chyběli rozdíloví hráči. Je třeba zlepšit práci v klubech

Foto: Andrea Cardin / HHOF-IIHF Images

V pondělí večer se výprava českých juniorů vrátila leteckým speciálem z Edmontonu domů, dva dny poté hlavní kouč Karel Mlejnek zhodnotil vystoupení dvacítky na tiskové konferenci. „Skončili jsme ve čtvrtfinále, šampionát lze z pohledu výsledku hodnotit jako neúspěšný," konstatuje.

Češi nepotěšili. Ze světové špičky vydřeli skalp Ruska, se Švédy ale padli 1:7, s Američany 0:7 a ve čtvrtfinále pak navzdory statečnému výkonu nedokázali dát ani gól Kanadě (0:3). Kde hledat hlavní příčiny nezdarů? „Asi by to bylo na delší rozbor. Absolutně se chci vyhnout alibismu typu covidový rok, tomu, že hráči měsíc nehráli. Našemu týmu jednoznačně chyběla dovednost v rychlosti, z pohledu produktivity pak rozdíloví hráči," hodnotí Mlejnek.

Jiříček a Svozil odehráli velmi slušný turnaj

Předností týmu naopak byla ohromná soudržnost a bojovnost na hranici únosnosti. „Vnímal jsem to stejně, potvrdil mi to i jeden z asistentů Pavel Trnka, který absolvoval čtvrté mistrovství světa. To je samozřejmě fajn," říká o fungujícím kolektivu hlavní kouč. „Na druhou stranu parta, pracovitost a soudržnost je věc jedna, úspěch versus neúspěch pak druhá."

„Našemu týmu jednoznačně chyběla dovednost v rychlosti, z pohledu produktivity pak rozdíloví hráči.“

Junioři jinak neměli co nabídnout, výrazněji se prosadili jen proti slabému Rakousku. Efektivita v zakončení a produktivita byly na mizerné úrovni. „Budu jen citovat trenéra Kanaďanů z edmontonských novin: Češi očividně nemají talent, nemohou ho ukázat jako jiné země. Můžou nabídnout srdce, odhodlání a odolnost, díky tomu mohou vzdorovat týmům světové špičky," říká k tématu Mlejnek.

Do všech zápasů vstoupila dvacítka dobře, ovšem se Švédy a USA nedokázala odolat tlaku soupeře a nakoupila debakly. „Po první inkasované brance se tým v obou utkáních z velké části psychicky sesunul dolů. Jsem rád, že pak kluci napravili psychickou reputaci, na které jsme pracovali před čtvrtfinále s Kanadou." K příjemným počinům patří vystoupení dvou benjamínků týmu. „David Jiříček a Standa Svozil odehráli velmi slušný turnaj. Předvedli, že si v konkurenci starších hráčů nominaci zasloužili," oceňuje kouč.

Mladí hráči jsou produktem systému a naší práce v klubech

V play off odvedl juniorský výběr bojovný hokej, rozhodně to nebyla jasná záležitost, jak možná leckdo před zápasem s Kanadou očekával. „Myslím, že mužstvo bylo na čtvrtfinále dobře připraveno. A že předvedlo výkon na hraně svých možností. Bohužel bez vstřelené branky, bohužel bez postupu do semifinále. Což znamená neúspěšné mistrovství světa," reaguje upřímně Mlejnek.

Už je jasno ;)

Zveřejnil(a) Hokej dne Úterý 5. ledna 2021

Připomíná, že podobu sestavy na Kanadu vidí i po turnaji stále stejně. „Ani s odstupem času bych neudělal nic jinak." Proč šel do branky Nick Malík? „Lukáš Pařík odchytal slušné utkání s Ruskem, velmi mu pomohl tým. Bohužel zápas s Amerikou se mu nepovedl, na poslední utkání ve skupině jsme se rozhodli pro Nicka Malíka. A stejně pak i pro čtvrtfinále," vysvětluje.

„Za top pětkou jednoznačně zaostáváme.“

Současní čeští mladíci na světovou špičku nestačí. „Za top pětkou jednoznačně zaostáváme," souhlasí Mlejnek. „Nevychováváme rozdílové hráče typu Němce Stützleho. A hlavně si myslím, že naši hráči jsou produktem nejen společnosti, ale systému a naší práce v klubech. Tam to potřebujeme na všech věkových úrovních zlepšit." Co zejména? „To je hodně široké téma. Především dovednost v kombinaci s rychlostí a správné návyky. To jsou věci, na kterých je třeba pracovat, abychom se přiblížili světu."

Chováme se k mladým správně? Dáváme jim možnost vytížení? 

Letošní dvacítku poznamenal koronavirus, většina soupeřů na tom ovšem byla podobně. „Nehodnotím, co probíhalo od 5. prosince, ale období předtím. Hráčům jsme se snažili osobně či přes jejich agenty nabídnout herní vytížení. Dostali tu možnost, nicméně někteří ho takové neměli." V tomto ohledu kvituje přínos svazového projektu v Litoměřicích. „Díky tomu, že naši hráči nemohli do CHL, nám hodně pomohl. Byli tam zapojeni Šimon Kubíček, Pavel Novák, Filip Koffer, po říjnovém lockdownu další jako Martin Lang, Filip Přikryl, Michal Teplý, Jarda Pytlík."

Foto: Andrea Cardin / HHOF-IIHF Images

Šampionát ukázal, kolik tuzemským talentům chybí ke světové elitě. Je třeba přidat větší úsilí a přimět mladé hráče k tvrdší dřině. „O chuti víc pracovat se musíme bavit už od kategorie nejmladších. Chováme se k nim správně? Dáváme jim možnost herního vytížení? Mají prostor dělat chyby? A tak dál. Myslím, že to souvisí s celkovým procesem vývoje už od raného mládí," říká Mlejnek.

Soudě podle posledních výsledků dvacítky na mistrovství světa je letošní sedmé místo odrazem reality. „Samozřejmě bychom si všichni přáli, aby to standardem nebylo. Troufám si říci, že finanční zabezpečení klubů směrem ze svazu i metodickými materiály je na úrovni. Už to bylo řečeno: potřebujeme zlepšit práci v klubech na všech úrovních a velmi se zaměřit na výchovu a rozvoj rozdílových hráčů. Pokud máme nejproduktivnějšího hráče na čtyřech bodech, asi nemůžeme pomýšlet na to být výš," dodává závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz