Mladík Simon prorazil v Plzni. A to měl jezdit na motorkách

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Dominik Simon ve svých dvaceti letech patří mezi nejvýraznější talenty, které se aktuálně prohánějí po extraligových kluzištích. Přitom ho hokejová kariéra mohla úplně minout. „Taťka chtěl, abych jezdil na motorkách, ale pak mě v mých čtyřech letech vzal na volné bruslení ve Velkých Popovicích a mně se to tak zalíbilo, že jsem chtěl jít bruslit znova,“ vzpomíná forvard na své úplné začátky.

Z Velkých Popovic směřovaly jeho krůčky na led pražské Slavie. „Tam jsem zpočátku chytal. Jenže jsem byl naštvanej, že musím hru před sebou jen sledovat, a tak jsem z brány pořád vyjížděl a podporoval útok. Pak už mi teda dovolili jít do útoku,“ se smíchem vypráví Simon, mezi jehož vzory patří Pavel Dacjuk nebo Patrick Kane.

Před letošní sezónou vyměnil Simon dres dalšího pražského klubu – Sparty – za ten s indiánem na prsou. Přestože tento přestup byl v médii mnohokrát už přetřesen, dvacetiletý forvard se za ním ještě jednou ohlédl. „Cítil jsem, že bych v Plzni mohl mít víc prostoru a být týmu užitečnější. Jsem moc rád, že jsem sem přišel, a rozhodně nelituju!“

Tým HC Škody Plzeň prošel před startem letošního ročníku téměř generační výměnou – věkový průměr se snížil takřka o tři roky. Pro Dominika Simona ale tento fakt nebyl ničím, co by jeho příchod mohlo ohrozit. „Věděl jsem, že je tu super parta, což se potvrdilo. Navíc já jsem taky mladej hráč, takže mi to jen vyhovovalo. Jsem tu šťastný,“ pochvaluje si reprezentační forvard.

„Na Spartě už byly pozice téměř dané. Tým měl na centrech starší kluky a já skoro neměl šanci, abych mohl výrazněji mančaftu pomoct. V Plzni dostávám víc prostoru a snažím se být klukům prospěšný,“ pokračoval Simon. Jeho začátky ale na západě Čech nebyly úplně snadné. Na svůj první gól si musel počkat až do 13. kola, do té doby měl jen dvě asistence, které zaznamenal v pátém kole proti Mladé Boleslavi.

Vypracoval se v tahouna

„Hrál jsem špatně,“ vypálil bez okolků. A stejně rychle nachází i viníka – sebereflexně sám sebe. „Pokazil jsem si to sám svým přístupem. Na začátku sezóny na mě bylo více zodpovědnosti a někteří tvrdí, že jsem měl situaci psychicky náročnou. Ale já si myslím, že bych to býval zvládl. Prostě jsem nehrál dobře a doufám, že teď už je to snad lepší.“

To rozhodně je. Po nepovedeném startu v indiánském dresu se Simon zvedl, přidal na tempu a v součtu zatím nasbíral 17 kanadských bodů za 9 branek a 8 asistencí. „Jsem rád, že jsem už nějaké body udělal. Budu se i nadále snažit, abych byl týmu prospěšný,“ slibuje.

Jeho výkony už mu vynesly v letošní sezóně dvě reprezentační pozvánky. „V nároďáku jsem hrál čtvrtou lajnu, v Plzni jsem aktuálně ve třetí, takže i z toho vyplývá, že se moje úkoly v obou týmech příliš neliší. Důležité je, abychom hráli odpovědně, nedostávali góly a nějaké naopak dali,“ vysvětluje 180 centimetrů vysoký útočník. V národním dresu Simon slavil i svou premiérovou trefu v duelu Čechů s Finskem na Channel One Cupu.

Foto: hcskoda.cz

V Plzni aktuálně platí za jednoho z tahounů produktivity. V posledních osmi zápasech vstřelil šest branek a jednu svým spoluhráčům připravil. „Je pravda, že se naší lajně teď povedlo dát nějaké góly. Ale pořád pamatujeme hlavně na to, abychom je naopak spíš nezavinili,“ zdůraznil Simon.

V minulém zápase, který Škodovka sehrála na vlastním ledě proti Zlínu, byl věkový průměr třetí lajny Schleiss, Simon, Suchý 19 let. Hokejové povinnosti, které měla tato formace na ledě odvést, se ale nijak nelišily od těch, které dostaly ostatní tři trojice. „Měli jsme hrát hlavně zodpovědně a nedostávat góly. To je Achillova pata mladých lajn, že vinou nedostatku zkušeností jednoduše ztrácejí puky a pak dostávají góly. Takže jsme se snažili vycházet zodpovědně z obrany, abychom se mohli předvést v útoku,“ vysvětluje Simon.

Dvacetiletý útočník dostává hodně prostoru i v přesilových hrách, a nejen proto si je samozřejmě vědom toho, že se změnou metru rozhodčích budou početní výhody ještě výrazněji rozhodovat utkání. „Musíme se na každou přesilovku soustředit, protože v Brně jsme ukázali, že když k nim přistoupíme lehkovážně, neproměníme je a prohrajeme,“ přiznal Dominik Simon. „A to si nemůžeme dovolit. Tabulka je hrozně našlapaná, a když třeba prohrajeme dva nebo tři zápasy, můžeme být jedenáctí. Musíme proti každému soupeři nastoupit zodpovědně a s plným nasazením!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz