Žolík Altrichter zaujal Švédy. Jde do Mory, číhá na šanci v dospělých

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

26. července mu bude teprve 17 let, přesto už na sebe Jakub Altrichter dokázal upozornit. Syn někdejšího extraligového brankáře Martina Altrichtra odešel loni do Švédska a v týmu Lidingö Vikings zaujal. Po sezoně vybíral ze tří nabídek od zvučnějších klubů, nakonec kývl představitelům Mory.

Pokud potvrdí potenciál, je tu příslib, že by si v příští sezoně mohl zahrát i druhou nejvyšší soutěž dospělých. „Zástupci Mory mají velmi propracovaný skauting, Jakuba sledovali celou sezonu. Chtějí ho do první lajny juniorky, bylo mu řečeno, že by mohl dostat příležitost i v chlapech," konstatuje Jakubův otec Martin Altrichter.

Jakub dosud válel za tým Lidingö Vikings, pod vedením mistra světa 1996 Otakara Vejvody. Šikovný útočník a člen kádru reprezentační sedmnáctky odešel do Skandiávie loni a přesun ho pozitivně změnil. „Hlavně v hlavě a v herní volnosti," upozorňuje Altrichter starší.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Švédský systém práce s mládeží je vyhlášený, v soutěžích rostou hráči pro NHL a současný moderní hokej. „Syn byl ode mě vycepovaný, neměl problém skočit do střely, makat naplno a všechno tomu obětovat. Ve Švédsku se ale herně uvolnil. Nebyl svazován, víc si na ledě dovolil. Trenéři tam hráče v tomto ohledu rozvíjejí," upozorňuje bývalý brankář Slavie, Plzně, Zlína, Sparty a mnoha dalších klubů.

Stále ještě šestnáctiletý útočník sehrál ve švédské soutěži pro juniory do 18 let celkem 36 utkání (včetně prolínačky a play off), zaznamenal devět branek a 22 asistencí. „Po sezoně se ozvaly tři přední kluby – Mora, Växjö a Karlskrona. Když Kuba viděl zázemí Växjo, byl nadšený. A já také. Podobné podmínky u nás nemají ani extraligové týmy dospělých," připomíná Altrichter starší.

Volba ovšem padla na Moru. „Jakub se tak rozhodl už dřív, ale to Växjö ho docela nalomilo," usmívá se Altrichtrův otec. Sám ve Švédsku během sezony několikrát byl, v Lidingö pomáhal s přípravou a viděl, jak se místní věnují práci s talenty. „Hráče tam mají dokonale proklepnuté. Sledují všechny soutěže, nikdo jim neunikne. Když lidé z Mory oslovili Kubu, vůbec už ho nechtěli vidět v zápase. Tyhle informace měli dřív. Zajímal je osobní pohovor, aby poznali charakter hráče."

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Mladý český reprezentant cítí obrovskou šanci. Mora vychovala spoustu výborných hokejistů, je to tradiční švédský klub. „V nedávné minulosti tam hrával David Kaše, Kuba s ním už mluvil. Hodně ho láká představa vedení i to, že Mora není velké město a místní klub je takový až rodinný," přibližuje Altrichter starší.

Na příští sezonu se Jakub připravuje doma. Na stadionu v Říčanech, kde je jeho tatínek šéfem. „Má tady všechno potřebné. V průběhu léta pak odcestuje do Švédska, absolvuje vstupní testy a připojí se k juniorce Mory. Kuba ví, že ho čeká důležitý ročník, jeho touhou je také reprezentační osmnáctka. Přesun do Mory bere jako velikou výzvu," uzavírá hráčův otec a mentor Martin Altrichter.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz