Zlepšený přístup by prospěl, nezastírá regionální kouč Sztefek

Foto: Karel Vaculík

Projekt regionálních trenérů rozjel Český hokej v roce 2013 a jeho součástí je téměř od počátku i Stanislav Sztefek, který teď spolupracuje i se svými bývalými svěřenci. Co chybí při trénincích na suchu? A jak moc se projevuje Týden hokeje?

Jaká byla vaše hráčská kariéra?
Jsem odchovancem havířovského hokeje, kde jsem hokejově vyrůstal v mládežnických kategoriích a v letech 1977–1979 jsem dostal šanci hrát za mužstvo dospělých. Po dvouleté základní vojenské službě v Mělníku přišla nabídka z Třince, kde jsem strávil větší část hokejové kariéry, jenom v letech 1984–1986 jsem působil v Karviné. Převážně se jednalo o první národní hokejovou ligu.

A jako trenér…
Už v průběhu hráčské kariéry v osmdesátých letech jsem se zapojil do tréninku přípravky a začal získávat zkušenosti, jak pracovat s mládeží. Po konci hokejové kariéry jsem se rozhodl, že budu dělat profesionálního trenéra. Trenérskou praxi jsem získal ve stejných klubech, kde jsem hrál – Havířov, Karviná, Třinec a Frýdek-Místek. Angažmá se v těchto oddílech prostřídala vícekrát.

„Už v průběhu hráčské kariéry v 80. letech jsem se zapojil do tréninku přípravky a začal získávat zkušenosti, jak pracovat s mládeží.“

Jaké kategorie vám prošly rukama?
Prošel jsem si všechny kategorie od přípravky až po dospělé. Převážně se jednalo o trénování dorostu a juniorů i v extraligových podmínkách. Byl jsem i šéftrenérem SCM a sportovních tříd. V projektu sportovních tříd se jednalo o spolupráci se základními školami, jejichž žáci měli i v dopoledních hodinách tréninky, takže je trenéři pak odváděli zpět. Mělo to své výhody i nevýhody. V dnešní době to v našem regionu využívá jen málo klubů.

Jak jste se dostal k práci regionálního trenéra?
V době trénování Havířova, v roce 2014, mě navštívil trenér Třince René Mucha, který něco podobného dělal. Pobavili jsme se o tom a on mi nabídl, zda bych o to měl zájem. S odstupem přibližně sezony mi zavolal Jirka Šolc ze Zlína, který tehdy šéfoval regionálním trenérům, a domluvili jsme se na spolupráci.

Jste tedy největší pamětník mezi regionálními trenéry?
Ano, víceméně jsem v této oblasti nejdéle. René Mucha dostal jinou nabídku – trénovat mužstvo mužů. Jirka Šolc se angažoval dlouho ve zlínském hokeji, momentálně trénuje na Slovensku, takže z regionálních trenérů odešel také.

Jak vypadá vaše práce?
Mám na starosti hlavně Moravskoslezský kraj, také se pohybuji ve Zlínském a Olomouckém kraji. Víceméně jsou návštěvy hlášené a nehlášené, jak už řekl v rozhovoru kolega Olda Kališ. Při hlášených návštěvách se domlouváme s hlavními trenéry na představě tréninku, které dovednosti a hry chceme vidět. Sledujeme aktivitu hráčů, aby byli v činnosti, v pohybu a rozvíjeli dovednosti, které budou potřebovat do dalších let. Chodím i na led, zapojuji se do cvičení na stanovištích, nebo s trenéry přímo při cvičení probíhá konzultace a popřípadě ukázka správně provedeného cvičení. Vnímám i chování trenéra a rodičů na tribunách při tréninku i při zápasech a turnajích. Z celé návštěvy je vypracován zápis – hodnocení –, který se posílá na svaz.

„Sledujeme aktivitu hráčů, aby byli v činnosti, v pohybu a rozvíjeli dovednosti, které budou potřebovat do dalších let.“

S jakými trenéry se setkáváte?
Převážně se začínajícími mladými trenéry. Některé jsem měl možnost trénovat v mládežnických kategoriích, nebo v dospělých. Většina trenérů má spoustu energie, chtějí se vzdělávat a každou další návštěvou je vidět zlepšená práce. Často při hodnocení návštěv vidím pozitiva v myšlení trenéra při tréninkovém procesu. Práce mě baví, je zajímavá a pestrá.

Jak probíhají tréninky na ledě za vaší přítomnosti?
Vždycky se domluvíme s trenérem, jak bude trénink probíhat. Jak už jsem zmínil, zapojím se do tréninku na daném stanovišti anebo po dohodě předvedu ukázkové cvičení, které hned zkonzultujeme. Tréninky jsou většinou zaměřeny na bruslení a hry na malém prostoru i celé ploše. V případě, že je na ledě dostatek asistentů, s hlavním trenérem objíždíme stanoviště a v případě nedostatků spolupracujeme při opravě chyb. Dbáme hlavně na to, aby hráči byli v dostatečném pohybu.

Foto: Michal Polák, www.empefoto.cz

V čem všeobecně nedostatky vidíte?
Já je vidím v tréninku na suchu. Ať už to je v průběhu hlavní sezony, kdy hráči absolvují rozcvičky před tréninkem na ledě, nebo rozvíjejí dovednosti po tréninku na ledě. Jsem zastáncem toho, aby v hlavním přípravném období – květen a červen – byl obsah tréninků mimo led ve větším objemu. Od trenérů, se kterými spolupracuju, mám informace, že je koordinace hráčů ve většině případu na slabé úrovni. Také mi potvrdili, že hráči s výbornou obratností a dovedností mimo led jsou šikovnější při získávání dovednostní na ledě, a to obzvlášť při bruslení.

Takže je to o všestrannosti?
Ano, přesně tak, všestrannost. Neustále se bavíme o možnostech, jak využít prostory na zimních stadionech. Trenéři mají k dispozici v aplikaci Coach Manager ukázkové tréninky, jak vést trénink v šatnách, na chodbách stadionu a podobně. Trenéři mi ve zpětných vazbách říkají, že by chtěli s dětmi více pracovat, ale rodiče své děti na tréninky mimo led často omlouvají. Uvidíme, jak přistoupí hráči k individuálním tréninkům v této době vzhledem k pandemické situaci. Trenéři rozesílají rodičům připravené dovednostní tréninky, které hráči mohou absolvovat doma. Je mi známo, že zpětné vazby od větší části rodičů nejsou podle představ.

„Trenéři mi ve zpětných vazbách říkají, že by chtěli s dětmi více pracovat, ale rodiče své děti na tréninky mimo led často omlouvají.“

Jak teď fungujete z pozice regionálního trenéra?
Jsem v telefonickém kontaktu s trenéry, kteří mi často volají. V průběhu měsíce dubna oddělení rozvoje hokeje začalo ve spolupráci s regionálními trenéry připravovat pro hráče, kteří nemohou vzhledem k vývoji pandemické situace trénovat společně, instruktážní videa s cviky pod názvem HOKEJ DOMA, které lze provádět doma, v parku či na zahradě individuálně nebo v malých skupinách se sourozenci a rodiči. Hlavní trenéři, s kterými spolupracuji, mají za úkol dále tato tréninková videa rozesílat. Když je nějaký problém, tak si zavoláme. Jsou kluby, které si s tím poradily dobře, třeba Český Těšín má online tréninky s trenérkou, která je i vede.

Nevnímáte na druhou stranu aktuální stav i pozitivně, že se oddělí zrno od plev?
Je to možné, že se to trochu oddělí. V některých klubech by ale mohl nastat problém s počtem hráčů. Poslední roky i díky Týdnu hokeje se počty znásobily, takže v některých třídách je kolem dvaceti hráčů, v malých klubech ale takové počty převážně nemají. V případě, že by počet hráčů v jednotlivých třídách byl takto velký, dá se mluvit o výběru, to ale neplatí v kategorii přípravek. Trenéři stále bojují s počtem hráčů na mistrovská utkání, kdy rodiče z různých důvodů často omlouvají své děti, takže trenéři pak na zápas nominují všechny hráče, kteří jsou k dispozici. Musím ale zmínit, že se počty hráčů zvýšily. Zlepšený přístup a zájem dětí by určitě prospěl celkovému dění v hokeji.

„Zlepšený přístup a zájem dětí by určitě prospěl celkovému dění v hokeji.“

Takže Týden hokej malým klubům pomáhá?
Určitě. Týden hokeje probíhal v září a v lednu. Na některých akcích, kde jsem byl přítomen, bylo i sedmdesát dětí. V minulosti v Kopřivnici přišlo do přípravky z této akce dokonce padesát dětí. Organizace na akci byla převážně na velmi dobré úrovni. Pro kluby to byl přínos a určitě to pomohlo, aby v hokeji bylo více dětí.

Chtěl byste na závěr váš region za něco pochválit?
Všeobecně vnímám velmi dobrou komunikaci a spolupráci s trenéry v mé oblasti. Mám v regionu určitě přes polovinu klubů, které pracují v mládeži velmi dobře. Je vidět zlepšení v tréninku a hlavně ve zvýšení činnosti hráčů na ledě. Viděl jsem i výborné tréninky, kdy hráči byli v činnosti na ledě kolem čtyřiceti minut. Pořád je ale potřeba na sobě pracovat a zdokonalovat se. Občas mě trápí komunikace trenérů v jejich klubech, kde je potřeba zlepšit vzájemnou spolupráci.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz