Z Pardubic jsem namlsaný, přiznává Dvořák. Chrudim chce hlavně zachránit

Foto: Martin Voltr

Po štaci v Pardubicích přišel zpět do Chrudimi, kde má od nové sezony na povel ligové juniory. Marek Dvořák odvádí s týmem velice slušnou práci, neboť jeho svěřenci bodovali v každém utkání. „Začátek sezony byl správný, je to skvělý bonus,“ hodnotí úspěšný vstup do soutěže trenér Východočechů.

Chrudim rozhodně nepatří mezi favority Ligy juniorů, přesto prožila vynikající start. Nejdřív skolila Vsetín a potom venku loni ještě extraligové celky Kladna a Havířova. Její doménou byla výtečná defenziva, za první tři bitvy inkasovala dohromady jen čtyři góly!

Až ve čtvrtém duelu Východočeši poprvé narazili. I tentokrát alespoň bodovali, když Havlíčkovu Brodu v nadějně rozehrané partii podlehli 4:5 v nájezdech.

Vedli jste 3:1 a potom ještě 4:3, nakonec jste získali jen bod. Mrzelo vás to?
Jsem zklamaný z našeho výkonu ve třetí třetině. Myslím si, že jsme utkání mohli dohrát do vítězného konce v základní hrací době. Do třetí třetiny jsme nastoupili špatně a brzy jsme obdrželi branku, což hosty posadilo na koně. Soupeř byl během zápasu asi aktivnější. Dali jsme ještě jeden gól a už jsem věřil, že vedení udržíme. Bohužel, první lajna nepodala ve třetí třetině koncentrovaný výkon a obdržela další gól. Utkání dospělo do samostatných nájezdů a tam už je to loterie. Asi jsme byli nervóznější, dostali jsme dva góly a už jsme to nedokázali zlomit.

Jinak ale máte za sebou úspěšný vstup do sezony, když jste bodovali v každém zápase. Jste spokojení?
Jsme hodně rádi, že se nám to povedlo – s veškerým respektem k soutěži a soupeřům. Naším cílem je soutěž udržet, potažmo hrát v klidných vodách tabulky. Začátek sezony byl správný, je to skvělý bonus za takový start, jsme za to moc rádi.

Po zužování elitní soutěže spadla do Ligy juniorů spousta extraligových týmů. Jak vnímáte její kvalitu nyní oproti loňskému ročníku?
(chvíli přemýšlí) Sám mám zkušenosti z extraligy juniorů. Loni jsem byl v Chrudimi na pár zápasech. Myslím si, že letos je soutěž kvalitnější. Týmy jsou vyrovnané o hodně víc, než to bylo, bude se bojovat o každý bod. Nebudou utkání, kde by soupeři dávali body zadarmo. Bude se makat do konce soutěže.

„Myslím si, že letos je soutěž kvalitnější. Nebudou utkání, kde by soupeři dávali body zadarmo. Bude se makat do konce soutěže.“

V uplynulé sezoně měl tým dobře našlápnuto, nakonec mu uniklo play off o patnáct bodů. Jak se letos proměnil?
Jestli si dobře pamatuju, soutěž byla zachráněna, tak dostali prostor mladší hráči. Play off nám tedy uteklo. Letošní tým je složený z devadesáti procent z mladších hráčů. Máme tady brankáře ročníku 2003 (Maxmiliana Kadlce) a jednoho obránce (kapitána Vojtěcha Vašíčka), jinak je tým mladý. Uvidíme, jaká bude síla soupeřů, zatím nedokážu přesně říct, jak na tom ostatní týmy jsou. Uvidíme, co se stane.

Momentálně absolvujete sérii tří utkání během pěti dnů. Je to pro tým náročné?
Držíme stálý režim tréninků, v podstatě jdeme od utkání k utkání. Doufám, že nás první klopýtnutí doma nějak nepoznamená. Naopak, dobře potrénujeme a do dalších zápasů budeme dobře připravení. Zkusíme se o body poprat.

Čekají vás vedoucí týmy skupin: Poruba a Salcburk. To bude hodně kvalitní měřítko, viďte?
Uvidíme, jak budou soupeři vypadat. Musím zmínit, že Vsetín má velice kvalitní tým, který hraje dobrý hokej. Kladno bylo ještě lepší. Myslím si, že jsme od prvních kol narazili na dobré týmy. Salcburk jsem viděl loni v extralize juniorů. Je otázka, s jakými hráči a ročníkem to hrají. Počítám, že budou dobří.

Po spoustě let strávených v Chrudimi jste se vydal trénovat do Pardubic, a teď jste zpátky. Jaké zkušenosti vám dalo jiné prostředí?
V Pardubicích jsem byl sedm let. Z toho čtyři sezony v akademii, kde jsem byl asistent trenéra u juniorů. Podle mě jsem tam nakoukl do velkého hokeje, odtamtud jsem namlsaný. Myslím si, že mám daleko větší nároky, co se týká zodpovědnosti ve hře, než kdybych stále působil v malém klubu.

„Máme dost mladých kluků, které můžeme použít i v příští sezoně. V dalším ročníku můžeme být ještě silnější, než jsme letos.“

Už jste to krátce zmínil, ale jaké máte nastavené cíle do sezony?
Hlavním cílem je zachránit soutěž. Pokud budeme bodovat pravidelně, tak bychom chtěli být ve středu tabulky. Chtěli bychom zapojit hodně hráčů, kádr máme široký. Jak už jsem říkal, máme dost mladých kluků, které můžeme použít i v příští sezoně. V dalším ročníku můžeme být ještě silnější, než jsme letos.

A jak byste charakterizoval svůj tým?
Pro mě je to ohromný skok mezi extraligou a ligou juniorů. Jsme spíš pracovitý tým než talentovaný. Jsou tady velmi šikovní kluci, ale musejí si zvyknout pracovat pod tlakem. V těžkých utkáních musíme odbourat takové věci, jako že si jdeme jenom zahrát. Kluci musí pracovat pro tým. V podstatě je pro nás výsledek důležitý, abychom se dostali do klidných vod.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz