Úžasná premiéra, líčí Dostál. Puky vyrážel hlavou a poděkoval kotoulem

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Po vydařeném mistrovství světa juniorů v Kanadě, kde zářil v brance národního týmu, dostal Lukáš Dostál šanci se ukázat také v extralize. A při své premiéře za Kometu chytil šanci za pačesy a pomohl klidným a jistým výkonem obhájci titulu k výhře 3:1 nad Karlovými Vary.

V získání pohody mu pomohl také rychlý nástup jeho spoluhráčů, kteří dali v prvních deseti minutách tři góly. „Lepší start jsem si v premiéře nemohl přát a i tímhle mi kluci pomohli a dodali potřebný klid,“ cenil si mladý talentovaný gólman. 

Jak vypadala vaše extraligová premiéra za Kometu?
Byla to úžasná premiéra, protože jsme vyhráli a strašně jsem si to užil. Kluci podali fantastický výkon, moc mi pomáhali a blokovali plno střel, takže já jsem to měl o to lehčí. Mohl jsem si zachytat před nejlepšími fanoušky v celé České republice, takže to byl určitě vydařený debut.

V úvodu Kometa dominovala, rychle si vypracovala tříbrankový náskok a vy jste moc práce neměl.
Kolikrát člověk může vést právě třeba 3:0, jenže soupeř se zvedne a je to pak těžší, protože soupeře to nakopne. Karlovy Vary vystřídaly gólmana, trochu se zvedly a šance tam určitě měly. Jak jsem ale zmínil, kluci dobře blokovali střely a tím mi moc pomohli.

Kdy jste se dostal do tempa?
Chytil jsem se v přesilovce, co měly Vary na konci třetiny. Tam jsem se toho dostal a cítil jsem se dobře. Ve zmíněné přesilovce přišlo víc střel, dostal jsem se do tempa a už to šlo.

„Mohl jsem si zachytat před nejlepšími fanoušky v celé České republice, takže to byl určitě vydařený debut."

Nevyhovují vám ale spíše zápasy, kdy jste permanentně v zápřahu?
To se říct úplně nedá. Jednou to tam létá hodně, někdy jsou ve hře hluchá místa, kdy těch střel moc není. Musel jsem se s tím popasovat, prostě už to tak bylo.

Kdy jste se vůbec dozvěděl, že půjdete do branky?
Věděl jsem to už od včerejška. Spal jsem dobře, na zápas jsem se naopak strašně těšil. Mohl jsem chytat před nejlepším publikem, splnil se mi velký dětský den, takže jsem si to nesmírně užil.

Několikrát v zápase jste musel střelu vyrážet maskou. Nezůstaly vám na ní nějaké šrámy?
V první třetině mi střely letěly asi třikrát nebo čtyřikrát na hlavu. Naštěstí jsem ty střely ustál vestoje, protože kdybych to neustál, mohlo by to jít kolem mého ramene. Do hlavy jsem to sice dostal, ale neskončilo to v brance, takže v pořádku.

„Splnil se mi velký dětský den."

Ve druhé části jste zastavil únik soupeřů, kdy na vás jeli sami dva hráči Energie. Byl to zlomový moment duelu?
Nechci říct, že to byl klíčový moment, ale bylo to hodně důležité. Až do poslední chvíle jsem čekal přihrávku, ale soupeř najednou udělal pohyb rameny a stáhl si puk. Já jsem tam stačil dát svou hůl a naštěstí to zůstalo pode mnou. Nemyslel to vůbec špatně. Vary mohly v tu chvíli snížit na 2:3, takže jsem rád, že jsem to chytil. Doufám, že jsem aspoň takhle klukům pomohl.

V brněnské obraně nyní nastupuje trio Barinka, Baranka, Bartejs. Jak probíhá komunikace s hráči, kteří mají podobná jména?
Před hlasitým publikem můžu kolikrát volat, jak chci, ale stejně to slyšet nejde (úsměv). Spíš jsem volal jen „záda“, ale jmenovitě jsem nevolal. Když mají puk na holi, tak vědí, co mají dělat, aniž bych na ně cokoliv řval.

Děkovačka po zápase s kotlem splnila očekávání?
Děkovačku jsem si užil. Byla to moje první před domácím publikem v extralize, fanoušci byli úžasní a navíc bylo opět vyprodáno. Nakonec jsem jim udělal kotoul (směje se).

Jak byste porovnal atmosféru v Brně s tou v zámoří, například během MSJ 2019?
Už před mistrovstvím jsem říkal, že v Česku se fandí. V Kanadě a NHL chodí sice více lidí, ale je to více show pro diváky a atmosféra je komornější. Jde tam opravdu slyšet na ledě každé slovo. Když například někdo řekl něco na druhé straně hřiště, tak jsem to vždy slyšel.

Jaké jsou nyní vaše nejbližší cíle?
Hlavně chci pracovat dál a pokud půjdu do branky, tak znovu budu chtít podat co nejlepší výkon, abych pomohl klukům. Záleží samozřejmě na trenérech, ale vše je to o poctivé práci jako doposud. To je můj prvotní cíl.

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz