Týmu jsem věřil daleko víc, přiznává Hadamczik po vyřazení. Bude pokračovat?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

25. dubna 2019, 23:25

Jan Šimek

(ÖRNSKÖLDSVIK, od našeho zpravodaje) Mistrovství světa začali nečekanou porážkou s Běloruskem, pak ale čeští reprezentanti do 18 let sfoukli Švýcary a přemohli i Finsko. Ve čtvrtfinále si to rozdali s favorizovaným Švédskem. Seveřané šli do tříbrankového trháku, ze kterého Češi trpělivě ukrajovali. Srovnat ale nedokázali a loučí se bez fanfár. O medaili osmnáctka letos bojovat nebude. „Domů se vracíme neúspěšní,” neskrývá hlavní kouč Alois Hadamczik.

Trenére, jak hodnotíte čtvrtfinálový zápas se Švédskem?
Prohráli jsme si ho stejně jako s Kanadou. Předvedli jsme velmi dobrý výkon, ale rozhodla disciplína. Začali jsme dobře, ale pak jsme udělali dva fauly, nebo fauly… Spíš jde o individuální chyby hráčů, kdy faul není nutné. Nebylo to tak, že by někdo ujel a museli jsme ho srazit. O utkání s Kanadou i teď rozhodla disciplína.

Čím si to vysvětlujete?
Někteří hráči pod tlakem neumí kontrolovat svou osobnost a udělají chyby. Je to těžké, protože s nimi mluvíme. Ať už jsem to já, Marek Židlický nebo Radek Bělohlav. Hráčům říkáme, že disciplína je vždy základ úspěchu. Když na mezinárodním poli uděláte tolik faulů, dostanete dva góly v oslabení. I když jsme v nich hráli dobře, bylo jich moc. To už pak nešlo ustát.

Do utkání jste se přesto dokázali vrátit. Snížili jste na 2:3 a dál jste tlačili...
Vrátili jsme se do něj, protože jsme už od půlky utkání začali hrát na tři útoky, což bylo na kluky hodně. Je pravda, že jsme se vrátili do zápasu. Měli jsme pět minut na to, abychom srovnali, ale zase přišlo nesmyslné vyloučení za hákování. V podstatě jsme nemohli se zápasem nic udělat.

Samozřejmě za stavu 3:2 jsme byli lepším týmem. Měli jsme šance, byly tam tečované puky. Štěstí k nám ale nepřišlo. Někteří hráči odvedli maximum práce, co je v jejich silách. Kromě prvního zápasu s Běloruskem jsme v žádném utkání nepropadli, ale dá se říct, že jedeme domů neúspěšní. Neuhráli jsme čtvrtfinále a možnost hrát o medaili.

Radek Mužík po vyřazení ve čtvrtfinále

Na začátku druhé třetiny Bednář v brance nahradil Paříka. Tento impulz pomohl, že?
Bednář nás hodně podržel. Nevyšlo mu první utkání, ale teď chytal výborně. Turnaj nebyl o brankářích. Oba chytali velmi dobře. Mít gólmana na průměru 93, 94 procent... Tentokrát toho kluka nic netrefilo, protože jsme hráli v oslabení, ale přišel tam Bednář a chytal dobře. Možná je škoda, že mu nevyšlo první utkání. Ani Pařík vůbec nezklamal, patřil k našim nejlepším hráčům.

Bylo čtvrtfinále pro český tým maximem?
Když vypadnete, musíte říct, že je to strop. Je to škoda, protože jsem týmu věřil daleko víc. Věřil jsem, že uhrajeme medaili a vyrovnáme se s disciplínou. Nevěřil jsem, že u hráčů mohou přijít nesmyslné momenty, že uděláme faul ve chvíli, kdy o nic nejde. Někde v rohu si sáhneme na hráče, dohrajeme souboj, který dohrát nemusíme… Je to škoda, ale musíme se podívat kolik tak kvalitních hráčů máme, abychom mohli hrát výš. Mužstvo sehrálo velmi kvalitní zápasy. Hráče to posune a myslím si, že v týmu je tak čtyři, pět hráčů, kteří mohou cílit hodně vysoko. Během roku, dvou tady takových pět hráčů vidím.

Můžete být konkrétní?
Nechtěl bych jmenovat v tomhle, ale ani v disciplíně. Každý si to přečte a uvidí, kdo udělal jaké fauly. Jsou to mladí kluci, chtěl bych je podržet. Řekli jsme jim, v čem je to špatné. Teď si musí vyčistit hlavu sami a říct si: Trenér v tomhle měl, nebo neměl pravdu. Když nebudou mít disciplínu, kluby je vyřadí samy.

Jan Bednář po prohře se Švédy

Jaký máte celkový dojem z turnaje?
Soudržnost týmu byla velmi dobrá, Radek Mužík byl příkladným kapitánem, vedl to výborně. Dokázali jsme se na zápasy dobře připravit, stačili jsme kondičně, což je velmi dobré. U nás se říká, že nestačíme s bruslením, ale tentokrát to nebyla pravda. Bruslařsky jsme stačili a hráli jsme velmi vyrovnané zápasy.

Řekl bych, že je potřeba větší spolupráce celé pětky. Chybělo nám větší zapojení obránců do útoku, pohyb obránců jak v založení útoku, tak v defenzivních činnostech. Když soupeř nahodil puk, naši zadáci byli pomalejší u rozehrávky a docházelo ke zbytečným faulům, které jsme udělali.

Ofenzivních beků je v českém hokeji nedostatek. Co s tím udělat?
Dá se s tím jedině pracovat od mládeže. Musím hodnotit velice kladně oba mé asistenty. Ať už jde o Marka Židlického nebo Radka Bělohlava. O obránce se staral konkrétně Marek Židlický. Staral se o ně dnes a denně a byl z toho už zoufalý. Kdyby naskočil do ligy, mohl by hrát. Když jim na tréninku ukáže, co mají dělat, a kluk to za chvíli zapomene…

Je to jen a jen o návyku. Kluci za to nemohou. Mají nějaké návyky, které nejdou odnaučit hned. Nejde je ani progresivně potlačit nahoru za čtrnáct dní. Na tom by se mělo pracovat a měli bychom se zamyslet, kdo tohle dokáže hráče naučit. Jedním z mých tipů je Marek Židlický.

Budete coby kouč reprezentační osmnáctky pokračovat?
Končí mi smlouva, ale teď bych se k tomu vyjadřovat nechtěl.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz