Trofej přenechal spoluhráči. Teď Jan Terla získal Cenu Oldřicha Machače

Foto: Daniel Kubelka, hokejkv.cz

Cenu Oldřicha Machače, udělovanou za fair play čin v mládežnickém hokeji, získal za sezonu 2017/18 Jan Terla – hokejista žákovských týmů Karlových Varů ročníku 2008.

Malý hokejista byl po utkání čtvrtých tříd HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Cenu, kterou obdržel, však ještě na ledové ploše předal spoluhráči, brankáři Martinu Psohlavcovi. Přítomným divákům vysvětlil, že si ji podle jeho názoru zasloužil více.

„Honzík dostal cenu pro nejlepšího hráče, a i přesto, jak moc si ji přál, se ceny vzdal ve prospěch spoluhráče,“ uvedla trenérka Zuzana Radostová. „Tohle krásné gesto udělal zcela z vlastní vůle a když mu pořadatel podal mikrofon, hned vysvětlil proč, což ocenili nejen spoluhráči, ale i přítomní rodiče a diváci, stejně jako hráči a trenéři soupeře. Nechyběly ani slzy.“

Cenu Oldřicha Machače tvoří pamětní plaketa, dres s podpisy hráčů reprezentace a zájezd pro držitele ceny a jeho spoluhráče na utkání Euro Hockey Tour Česká republika – Švédsko, které se bude hrát 8. listopadu 2018 v pražské Tipsport areně. V průběhu zápasu proběhne i slavností ceremoniál, při kterém Jan Terla cenu převezme.

Foto: Archiv HC Energie Karlovy Vary

Projekt Hraj fair – Cena Oldřicha Machače vyhlašuje Český hokej ve spolupráci s Českým klubem fair play. Cílem projektu je ocenit čestné či jinak záslužné chování mladých hokejistů a hokejistek vůči soupeřům, rozhodčím, spoluhráčům nebo divákům.

Se souhlasem rodiny nese cena jméno Oldřicha Machače (1946–2011), legendárního obránce, trojnásobného mistra světa, proslulého tvrdou, ale v mezích fair play vedenou hrou.

V sezoně 2014/15 se stal nositelem Ceny Oldřicha Machače Ondřej Kuchař (1997), brankář HC Energie Karlovy Vary, a zvláštní ocenění získal Jakub Kratschmer (2006), hráč HC Českobudějovičtí lvi. V sezoně 2015/16 získal Cenu Oldřicha Machače David Skuhrovec (2003), hokejista HC Litvínov, a držitelem zvláštního ocenění se stal Daniel Šťastný (1999), brankář HC Dukla Jihlava. V sezoně 2016/17 cena udělena nebyla.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz