Triumf s nejmladší obranou? Kluci někdy až dominovali, těší Trnku

Foto: Jan Beneš, Český hokej

30. srpna 2021, 14:59

Martin Voltr

Jde sice zatím jenom o přípravu, ale už v přípravě tahle drobnost potěší: Česká dvacítka vyhrála domácí turnaj čtyř zemí i přesto, že měla nejmladší obranu.

Jen první zápas stačil na turnaji odehrát Michael Krutil, který už má za sebou 21 utkání ve farmářské AHL. Z beků ročníku 2002 pak v sestavě zůstal pouze pardubický Michal Hrádek.

A zbytek? Ten už tvořili výhradně mladíci, kteří ještě na jaře patřili do kádru osmnáctky.

„Mě nejvíc těší, jak k tomu kluci přistoupili. Že jsme vyhráli turnaj, to je samozřejmě solidní výsledek, ale je to pořád příprava. Pro nás je stěžejní jít zápas od zápasu a připravovat se na to hlavní, což je mistrovství světa,“ říká kouč obránců ve dvacítce Pavel Trnka.

Foto: Martin Voltr

Svěřenci mu každopádně udělali radost. „Celkově zvládli turnaj velice solidně. Je vidět návaznost na práci realizačního týmu osmnáctky, kde je má na starosti Radim Skuhrovec. Pro mě je potom práce jednodušší, protože kluci už mají správné návyky a na cokoli, co jim řeknu, parádně reagují. Jsou velice vnímaví,“ chválí.

Pokud jde o zadáky mladšího ročníku, sledoval je už během minulé sezony. Moc příležitostí k tomu vlivem pandemie neměl, ale navázat teď mohl přinejmenším na poznatky ze šampionátu osmnáctek.

„Obránci celkově zvládli turnaj velice solidně. Je vidět návaznost na práci realizačního týmu osmnáctky, kde je má na starosti Radim Skuhrovec.“

„Je to mým úkolem, viděl jsem každý zápas. I proto nezačínáte od nuly, když potom přijdou do dvacítky. Už vnímáte jejich typologii a máte z nich nějaký pocit. Navíc propojení a komunikace mezi reprezentačními kategoriemi podle mě funguje, což je strašně důležité,“ opakuje Trnka.

Stanislav Svozil s Davidem Jiříčkem už mají „zavedená“ jména a za sebou i jedny dvacítky. David Moravec potvrdil, proč si také vybudoval pozici v extralize, a dokonce měl i několik gólových šancí.

Stejně jako on výrazně roste s každou akcí i Jakub Šedivý, loňský kapitán osmnáctky. Na pozici sedmého a posléze šestého beka se pak točili Jiří Ticháček s Matějem Pinkasem.

Ale progres musíme zmínit i u obou starších beků. Vždyť Krutil v minulých letech spoustu času promarodil, přesto už je tam, kde je. A Hrádek se do reprezentace poprvé podíval až v sedmnáctce.

„Teď jsme ve fázi, kdy budujeme tým a chceme ho mít co nejkvalitnější na mistrovství světa. Hodnocení jednotlivců slyší kluci ode mě. Jinak na to momentálně není absolutně doba, a nikdy na to není doba – jsme v týmovém sportu a vždycky to budeme hodnotit jako celek,“ nechce Trnka zmiňovat přínos jednotlivých hráčů.

Těšit ho ale může aktivita obránců, kterou si z osmnáctky přenesli. Že dokáží nejenom bránit nebo střílet od modré čáry, ale třeba i vymyslet rozdílovou akci. „Aktivním hokejem se prezentuje víceméně celý svět. Co je trochu jiné ve dvacítce oproti osmnáctce, že hráči tady už musí být v danou chvíli chytřejší a zareagovat na soupeře,“ říká.

„Chceme vítězit v každém zápase, tak musí ti kluci přemýšlet.“

O talentovaných obráncích se momentálně v české mládeži mluví trochu víc než v minulých letech, kdy všichni hodně žehrali na jejich absenci. Snad nezůstane jen u slov, snad je to dobré znamení.

„Ve dvacítce máme v záloze ještě další jména. Ale pokud se budu bavit konkrétně o těchto obráncích na turnaji, je pro mě strašně důležité, že nezaostávali za top soupeři a jejich obránci. Někteří nad nimi v těch zápasech dokonce i trochu dominovali. Pořád je to ale jenom příprava,“ upozorňuje Pavel Trnka, který se jinak věnuje bekům ve Vítkovicích.

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Do mistrovství světa už zbývají jen necelé čtyři měsíce, juniorská reprezentace stihne před závěrečnou přípravou pouze listopadový turnaj. Je dobře, že ten srpnový – byť těsně – ovládla a „osahala“ si vítězný pocit, na který třeba hokejisté staršího ročníku 2002 popravdě nebyli vůbec zvyklí. Jen s výjimkou olympijského festivalu v Sarajevu.

„Musíme zapracovat na tom, abychom byli co nejvíce konkurenceschopní a připravení na každého soupeře. Chceme vítězit v každém zápase, tak musí ti kluci přemýšlet,“ hledá Trnka aktuální slabinu týmu.

„Musí do sebe dostat vítěznou mentalitu. Jestli to jde v danou chvíli jednomu hráči méně, druhý ho musí zastoupit,“ dodává.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz