Test adeptů dvacítky? Slováci a Němci jsou velmi silní, varuje Bruk

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

30. července 2019, 21:05

Martin Voltr

Ještě než do mlhy na břeclavském stadionu vyjedou hokejisté osmnáctky před startem Hlinka Gretzky Cupu, snažili se ji rozehnat jejich starší kolegové – hráči z širšího kádru dvacítky. Ve středu zamíří do Popradu na turnaj Summer Hockey Challenge.

Na poslání oficiálního reprezentačního týmu do 19 let se nic nemění. Nejstarší mládežnická kategorie potřebuje mít během sezony na výběr dostatek hráčů s mezinárodním vytížením, kteří budou připraveni na případné povolání do kádru pro mistrovství světa.

Dvacítka minulý týden absolvovala čtyři zápasy ve Finsku, záložní celek teď naváže trojicí bitev na Slovensku. „Vencu Varaďu čeká domácí mistrovství, což bude hodně těžká akce, a my mu poskytujeme servis, o který si řekne. Hledá alternativy, kdyby mu někdo z určitého postu vypadl buď z výkonnostních důvodů, nebo kvůli zranění. Do toho funguje ještě projekt Dukla, kde někteří hráči hrají. Dělá se maximum pro to, aby tým uspěl,“ popisuje hlavní kouč devatenáctky i Litoměřic David Bruk.

Do Popradu bere mladíky, kteří mohou na závěrečný turnaj reálně pomýšlet. „Jsou to kvalitní hráči, kteří za sebou vesměs mají mezinárodní historii a řada z nich byla buď v loňském, nebo předloňském roce na mistrovství světa do osmnácti let,“ potvrzuje Bruk. Poslední šampionát se týkal devíti hráčů jako Jonáše Peterka či Filipa Přikryla, ten předešlý pamatuje Dominik Sklenář.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Všichni bez rozdílu ale před sebou mají jasnou motivaci. Komu se první akce povede, ten bude mít velkou šanci na posun do dvacítky pro srpnový turnaj v Rusku.

„Já tam vidím motivaci dvojnásobnou. Samozřejmě jsou tady hráči, kteří opravdu můžou zasáhnout do mistrovství světa, a pak další, pro které je to skvělá škola a bude se jich týkat následující mistrovství. Startuje jim rok a půl dlouhá příprava,“ pokyvuje trenér výběru, kde právě hráči ročníku 2001 převažují – do hry jich nyní naskočí hned patnáct. To je o jednoho více, než bylo v plánu, brankáře Radka Haase totiž v nominaci nahradil Jakub Dobeš.

Pod Tatrami narazí Češi na Dánsko, Slovensko a Německo. Tedy soupeře, kteří sice nemají takový zvuk jako Finové či Švédové, ale respekt si zaslouží stejný. Hlavně proto, že do hry pošlou své elitní, téměř kompletní juniorské výběry.

„Očekávám Slovensko a Německo jako velice silné týmy, máme o nich detailní informace. Slovensko je pro nás vždycky nebezpečný soupeř, německý ročník 2000 je velmi silný,“ opakuje David Bruk. Se Slováky má nepříjemnou zkušenost z MS osmnáctek 2018, kdy jim český tým v základní skupině podlehl 2:5.

Jonáš Peterek

Jonáš Peterek | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Dánská dvacítka si zase v posledním ročníku zahrála mezi elitou. „Musím se přiznat, že o nich zatím nemám přehled. Můžeme ale vidět pár jejich skvělých hráčů v NHL, takže je v žádném případě nepodceňujeme,“ pokračuje trenér.

Nejvíc z téhle trojice teď každopádně český mládežnický hokej zajímají Němci. „Souhlasím, dvacítka je má v naší velice těžké skupině na mistrovství. Bude to sledovaný soupeř,“ povídá Bruk. Varaďa a spol. moc dobře vědí, že v konkurenci Kanady, Spojených států a Ruska bude pro jakýkoli úspěch vítězství nad Německem nutností. Velmi podobně na tom pak bude i osmnáctka, ale to je zase jiný příběh.

Summer Hockey Challenge odstartuje národní tým ve čtvrtek od 14:30 proti Dánům, na turnaji bude chtít uspět i výsledkově. „Základem je poznat hráče a dát zpětnou vazbu dvacítce, je tam hodně aspektů, které chceme sledovat. Ale na výsledku záleží vždycky. Pokud tam hráči odvedou dobrou práci, tak bychom měli něco vyhrát,“ věří David Bruk.

Erik Čermák

Erik Čermák | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace českého týmu

Brankáři:
Jan Škorpík (Sparta Praha), Jakub Dobeš (Chomutov).

Obránci:
David Tureček (Karlovy Vary), Jan Dluhoš, Miroslav Kukla (oba Litoměřice), Radek Procházka (Kadaň), Jakub Žůrek (Liberec), Adam Rutar (Olomouc), Jiří Suhrada (Pelicans Lahti, Finsko).

Útočníci:
Jan Grim, David Vitouch (oba Litoměřice), Adam Najman (Liberec), Jan Bambula (Havířov), Jakub Rychlovský (Benátky nad Jizerou), Jonáš Peterek (Třinec), Filip Přikryl (Plzeň), Matěj Toman (Prince George Cougars, WHL), Dominik Sklenář (Hradec Králové), Erik Čermák (Peterborough Petes, OHL), Martin Beránek (České Budějovice), Šimon Jelínek (Kladno), Ondřej Pšenička (Waterloo Black Hawks, USHL).

Realizační tým:

Manažer: Petr Komers
Hlavní trenér: David Bruk
Asistent trenéra: Miroslav Přerost
Trenér brankářů: Benjamin Sequens
Lékař: MUDr. Marek Kašpar
Kustod: Jiří Šrámek
Fyzioterapeut: Lukáš Helm

Program Summer Hockey Challenge (Poprad)

Čtvrtek 1. srpna:
14:30 Dánsko "20" – Česko "19"
18:00 Slovensko "20" – Německo "20"

Pátek 2. srpna:
14:30 Německo "20" – Dánsko "20"
18:00 Slovensko "20" – Česko "19"

Sobota 3. srpna:
12:00 Česko "19" – Německo "20"
15:30 Slovensko "20" – Dánsko "20"

Jan Bambula

Jan Bambula | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jakub Rychlovský

Jakub Rychlovský | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Dominik Sklenář

Dominik Sklenář | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Jakub Dobeš

Jakub Dobeš | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz