Švédská tečka pro šestnáctku. Snad se budeme radovat my, doufá Beran

Foto: Karel Švec, ČSLH

12. dubna 2018, 17:31

Martin Voltr

Letos absolvují náročnou první sezonu v reprezentaci, teď už se hokejisté české šestnáctky pilně chystají na její závěrečnou akci. Svěřenci trenéra Karla Berana po vítězném dvojzápase se Slovenskem odehrají už tento víkend turnaj čtyř evropských mocností ve švédském Umeå.

Konec ročníku má pro nejmladší české reprezentanty tradičně dvojitou podobu. Úvodní část mají za sebou, v Uherském Ostrohu dvakrát hostili stejně staré Slováky – a v obou vyrovnaných bitvách vyhráli. Nejdřív výsledkem 4:2, potom 3:2 v prodloužení.

Šestnáctka v Uherském Ostrohu dvakrát přetlačila Slováky »

„Měli jsme tam i další kluky, které jsme chtěli vidět. Myslím, že každý hráč ukázal svoji výkonnost. Byly tam dobré i špatné momenty,“ říká kouč Karel Beran. „Co nás docela trápilo, to byla hlavně efektivita zakončení. Potřebujeme zlepšit hru v útočném pásmu a vytváření střeleckých příležitostí, abychom dávali víc gólů,“ hlásí k tradiční české bolesti.

Mladíkům vždy situaci trochu zkomplikoval první inkasovaný gól, možná i na to se budou chtít zaměřit. „Nebylo to tak, že bychom měli špatné začátky. Vstupovala do toho řada okolností, třeba ve druhém zápase jsme dostali gól v oslabení. Alfa a omega obou zápasů byla koncovka,“ opakuje trenér.

Foto: Karel Švec, ČSLH

Na druhou stranu, pak se vždy ukázalo, že tenhle výběr je schopný za nepříznivého stavu zabrat. „Jak už jsem letos několikrát říkal, kluci mají obrovskou morální sílu. Zase se ukázal charakter. Často se zbytečně dostáváme do problémů tím, že prohráváme, ale zatím se nám daří zápasy otáčet. Ta pracovitost a morální síla je základ, celá skupina pracovala výborně,“ pochvaluje si Beran.

A v čem byli nebezpeční Slováci? „Víme, že jsou šikovní na hokejce. Hráli hodně organizovaně v obranném pásmu a hrozili z protiútoku, navíc oba dva brankáři chytali výborně,“ podotýká český lodivod.

Teď přichází pro české reprezentanty na řadu druhý úkol. A rozhodně těžší. Ve čtvrtek odletěli do Švédska, v 80tisícovém městě Umeå je čeká od pátku do neděle turnaj čtyř zemí proti domácímu týmu, Rusům a Finům. Sestava se proměnila z necelé poloviny.

„Zvolili jsme některé jiné hráče, pak jsme ještě museli reagovat na zdravotní problémy, zařadili jsme nové obránce. Jeden dělá přijímací zkoušky, což samozřejmě chápeme. Nic se neděje, máme dostatek kvalitních kluků, aby tyhle zápasy zvládali,“ ujišťuje Karel Beran.

Po dohodě s realizačním týmem sedmnáctky povolal i Pavla Nováka, jenž se starším výběrem absolvoval turnaj ve Švýcarsku. Pokud bude mít dostatek sil, stoprocentně by měl zase patřit k českým tahounům. „Jsme rádi, že mohl odcestovat s námi a neproběhly nějaké komplikace.“ Novák může využít sebevědomí, které mu určitě zvedly i dva vstřelené góly.

Foto: Karel Švec, ČSLH

„Byli jsme s Petrem Hakenem v kontaktu, odehrál dobré zápasy. Byli jsme se předtím podívat i na mistrovství republiky v Ostravě, takže jenom pevně věřím, že Pavel i ostatní hráči si formu přenesou do turnaje,“ doplňuje hlavní trenér.

Naopak z původní širší nominace nakonec na sever nezamíří Nick Malík, jenž už patří do sedmnáctky stabilně. Ve Švýcarsku odchytal tři a čtvrt zápasu ze čtyř. „Odpočine si, měl náročnou sezonu. Honza Bednář a Pavel Čajan mají taky vysokou kvalitu,“ komentuje Beran brankářské duo, na které se bude spoléhat.

U všech ostatních národních výběrů se dá v sezoně najít vrcholná akce, šestnáctka něco takového nemá. Proto jako vrchol bere právě poslední turnaj. „Stoprocentně to takhle vnímáme. Na druhou stranu si ale nepřipouštíme konec sezony, máme tréninky, máme zápasy, sezona končí poslední hvizdem. Ale vnímáme, že je před námi další výzva a doufám, že navážeme na výkony, které předvádíme celou sezonu. Určitě chceme uspět,“ hlásí kouč.

Zdá se, že připravenost šestnáctky pozvolna stoupá. Špičkové evropské soky poznává teprve od prosince; celkem čtyřikrát sice nestačila na Rusy, ale její výkony se zvedaly, a hlavně – na první pokus porazila jak Švédy, tak Finy. A to je výborný vklad do dalších měření.

Druhé místo z turnaje v Přerově si mohla rozhodně zařadit do kolonky úspěchů, teď se dají očekávat další vyrovnané bitvy. „Pevně věřím, že ano, v turnaji může zvítězit každý. Půjdeme zápas od zápasu, ale kluci v únoru ukázali, že jsme rovnocenní partneři s ostatními mančafty. Uvidíme, kdo přiveze jakou sestavu. Ale doufám, že to budeme my, kdo se bude radovat,“ dodává trenér šestnáctky Karel Beran.

Foto: Karel Švec, ČSLH

Nominace českého týmu

Brankáři:
Jan Bednář (Karlovy Vary), Pavel Čajan (Liberec).

Obránci:
Ondřej Baláž (Litvínov), Jan Hampl (Liberec), Vladimir Kremláček, Tomáš Pánek (oba Plzeň), Tomáš Perička (Hradec Králové), Václav Svach (České Budějovice), Dominik Vacík (Havlíčkův Brod).

Útočníci:
Dominik Binias (Fribourg-Gottéron, Švýcarsko), Jan Cikhart (Liberec), Nico Geidl (Třinec), Michal Gut, Josef Koláček (oba Chomutov), Tomáš Chlubna (Jihlava), Jakub Konečný (Žďár nad Sázavou), Dominik Luža (Zlín), Sebastián Malát (Plzeň), Jakub Malý (Kometa Brno), Jan Myšák (Litvínov), Pavel Novák (České Budějovice), Michal Simon (Mladá Boleslav).

Realizační tým:

Manažer: Radek Hlavatý
Hlavní trenér: Karel Beran
Asistent trenéra: Petr Svoboda
Trenér brankářů: David Kovářík
Lékař: MUDr. Pavel Mendrek
Kustod: Pavel Štechmüller

Program turnaje v Umeå

Pátek 13. dubna:
15:30 Finsko – Rusko
19:00 Švédsko – Česko

Sobota 14. dubna:
14:00 Rusko – Česko
17:30 Švédsko – Finsko

Neděle 15. dubna:
11:00 Česko – Finsko
14:30 Švédsko – Rusko

Foto: Karel Švec, ČSLH

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz