Svaz vrátil do žákovského hokeje hru tělem

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

11. září 2022, 21:40

Martin Voltr

Žákovské soutěže za sebou mají první víkend, ještě před ním ale rozhodl Český hokej o důležité úpravě pravidel. Částečně se do nich zase vrací hra tělem.

Hokejový svaz informoval o změně po mimořádném čtvrtečním zasedání svého výkonného výboru. Ten před startem sezony na poslední chvíli upravil některé články směrnice číslo 135 vydané v červenci.

Pravidla týkající se fyzické hry v žákovském hokeji procházela už v minulosti vývojem. Omezení zákroků tělem platilo dříve do páté třídy, pak do šesté třídy, letos se měla hranice zvýšit až do osmé třídy.

Všichni žáci (mezi něž nově nespadají deváťáci) tak měli hrát podle pravidel ženského hokeje. Zjednodušeně řečeno, ten dovoluje hru tělem pouze za účelem zisku kotouče a vylučuje bodyčeky či jiné tvrdší zákroky. Začátkem prázdnin řešili čeští trenéři tuto problematiku i na dvou seminářích s kanadským odborníkem Kevinem McLaughlinem.

„Výkonný výbor rozhodl, že hra tělem se bude posuzovat podle Pravidel platných pro ženský hokej pouze u mladších žáků, nikoli v kategorii starších žáků, jak bylo před časem přijato,“ informoval nyní svaz.

„Výkonný výbor se přitom rozhodl, podobně jako Mezinárodní hokejová federace, problematice spojené s hrou tělem u starších žáků v následující sezoně věnovat a konzultovat ji s trenéry i rozhodčími působícími v této kategorii. Po sezoně se veškeré získané poznatky znovu důkladně vyhodnotí,“ doplnil ve své zprávě.

Ve směrnici upravil také článek týkající se trestného střílení v kategorii mladších žáků. To mělo být prováděno jako letmé, kdy jsou při provádění nájezdu na ledě i hráči obou týmů, jež po zapískání startují od vzdálenější modré čáry za exekutorem. Trestné střílení však bude prováděno klasickým způsobem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz