Statistiky po Finsku: Skvělý úvod, ironman Jiříček i kapitán ve formě

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Dobrý zápas! Čeští junioři obrali o bod jednoho z favoritů turnaje z Finska, kterému nakonec po tuhém boji podlehli až po nájezdech. K tomu pomohl hlavně skvělý úvod, ve kterém Rulíkovi svěřenci svého severského soka celkem přehrávali. Co zápas s výběrem Suomi řekl z pohledu statistických čísel?

Vytížení Jiříčka. Před šampionátem měl pozitivní test na covid-19, ale i tak znovu odehrál přes 20 minut na zápas. Přesněji řečeno strávil David Jiříček na ledě proti Finům přesně 25 minut a 41 sekund, během kterých stihl elitní český bek jednou vystřelit na bránu, navíc i on byl na ledě u důležitého Myšákova gólu na 3:3. Zejména svou jistotou v defenzívě rozhodně oplýval.

Povedená první třetina. V úvodním dějství svěřenci Radima Rulíka na severského soupeře vlétli. Brankář Leevi Meriläinen musel čelit hned 12 střelám. Rovněž se jednalo o jedinou třetinu, kdy Myšák a spol. své soky přestříleli. Finové v první dvacetiminutovce vystřelili sedmkrát.

Kapitán Myšák válí. Mnohým možná zaskočilo, když se kapitán Jan Myšák přesunul na chvilku do kabiny, problém zřejmě technického rázu ale rychle vyřešil. Prospekt Montrealu strávil na ledě bez sedmi sekund přesně 25 minut, během nichž dokázal díky vyhranému buly nahrát na gól, poté to byl právě on, kdo srovnával důležitým gólem na 3:3. Český kapitán také jako jediný uspěl v nájezdech. Po dvou duelech má navíc na kontě už 4 kanadské body (3+1), a patří tak mezi pětici nejproduktivnějších hráčů šampionátu.

Kulich pálí. Proti Finům byl Jiří Kulich hodně vidět, připsal si stejně jako Myšák dva kanadské body (1+1), i díky své aktivitě byl vyhlášen nejlepším Čechem utkání. Na branku Suomi vyslal kadaňský odchovanec hned sedm střeleckých pokusů, což bylo nejvíce ze všech aktérů zápasu. Členové první letky navíc opět obstarali dva góly, znovu bodovali všichni tři její členové – Myšák, Kulich i Gut.

Rozhodly speciální formace? Češi dokázali díky přesilové hře a golfáku Jiřího Kulicha odskočit na dvoubrankový rozdíl, jenže Finové se dokázali do zápasu vrátit rovněž v početní převaze. To se trefil tvrdou ranou z pravého křídla Roby Järventie, v podstatě i třetí finský gól padl v přesilovce. Szturc byl na ledě teprve šest sekund, když Roni Hirvonen našel v ideální pozici Aatua Rätyho, který propálil Bednáře. Heslo do budoucna? Nefaulovat!

Vyrovnaná vhazování. Díky vyhranému buly sice Jiří Kulich vstřelil druhý český gól v zápase, jenže jinak junioři na vhazováních ztráceli. Jejich celková úspěšnost činila 47,62 %, což neevokuje tak veliký rozdíl. Ale podobně na tom byli Češi i v zápase se Slovenskem. Nejúspěšnějším z Rulíkova kádru byl proti Finům kapitán Myšák, jehož úspěšnost se vyšplhala na 58,52 %, a to díky hned 10 vyhraným buly.

Jistější Bednář. Proti Slovensku to od gólmana Jana Bednáře nebylo ono, ale proti Finům předvedl svou kvalitu. Připsal si hned 28 zákroků z 31 střel, žádný gól rozhodně nešel na jeho vrub. Jeho celková úspěšnost se vyšplhala přes 90% hranici. V nájezdech však nicméně chytil jen jednu střelu, dva další Finové totiž zamířili mimo a dva skórovali.

Němec s Hauserem mimo. Už proti Slovákům obránce Štěpán Němec neodehrál ani minutu, forvard Petr Hauser si střihl na ledě v akci vteřin pouhých sedm. Proti Finům už ale oba strávili kompletních 65 minut na lavičce, do hry vůbec nezasáhli.

Zraněný Rajaniemi? Trenéři Suomi chtěli jít do zápasu s osmi obránci, jenže Matias Rajaniemi si v úvodním dějství střihl pouze, bez tří sekund, dvě minuty hracího času. Poté z duelu odstoupil. Ztratí Finové jednoho zadáka kvůli zranění?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz