Smutné loučení osmnáctky. Prohra se Švédy ji odsunula na dno

Foto: Vítězslav Růta, Český hokej

9. února 2020, 17:23

Martin Voltr

Čeští reprezentanti do 18 let pod staronovým trenérem Jakubem Petrem obsadili na domácím turnaji poslední, páté místo. Rozhodla o tom závěrečná porážka 1:4 se Švédskem, které pořadatelský tým přeskočilo. Klání pěti zemí v Klášterci nad Ohří a Chomutově ovládli Finové.

Česká marodka se nakonec rozrostla „jen“ o Vladimíra Kremláčka a oproti startu tedy chyběla kompletní první obrana, naopak se do hry vrátil Tobiáš Handl a trenéři mohli točit třináct forvardů. Po třech startech Jana Bednáře se poprvé dostalo na sparťanského gólmana Oldřicha Cichoně, jednu z hvězd domácí juniorské sezony.

Jeho kouzlo hlavně zpočátku na Švédy dost platilo – coby pravákovi mu totiž nacházeli výtečnou lapačku. Češi mezitím dostali dvě početní výhody a z té druhé vytěžili vedení. Urban v osvědčené spolupráci vyzval krosovou nahrávkou Josefa Koláčka, jenž se stejně osvědčeně nemýlil! Domácí reprezentace vůbec premiérově na turnaji skórovala jako první.

Na české straně pak stála i kupa štěstí. Vždyť Magnussonova dorážka mezi betony šla současně vedle branky a v oslabení se puk divoce motal těsně před čarou. Jakmile však přečíslení krásnou kličkou znásobil Lysell, Gabriel Säll mohl odražený puk nerušeně poslat do odkryté klece a vyrovnat na 1:1.

Dlouhé střídačky v prostřední části způsobily hru nahoru – dolů, to „nahoru“ nejprve platilo pro Čechy. Vždyť díky třem švédským faulům za sebou hráli dvě minuty v pěti proti třem! Jenže Konečného pas netrefil Chlubna a od Handla se puk odrazil těsně mimo. Adámkově střele při variantě čtyři na čtyři zase chyběl větší důraz.

A pak se česká reprezentace zase trochu vrátila k mizérii svých druhých třetin. Cichoně během pár sekund zachránily tyčky proti Eklundovi i Andraemu, před půlkou zápasu ale před Nybeckem zbytečně couvl obránce a přihrávku švédské hvězdičky proměnil bekhendovým blafákem Oskar Magnusson.

Češi zahrozili jen z pár protiútoků, často v nich paradoxně figuroval tradičně aktivní Svozil. Před Clanga ještě pěkně prokličkoval také Jiruš. Výkon domácího týmu se tradičně zvedl po přestávce, ovšem další parádní obrat z toho nevyústil.

Mladíci Tre Kronor si totiž počkali na přesilovky, v nichž definitivně rozhodli. Cichoň pokaždé zlikvidoval několik střel i dorážek, ale na všechno prostě stačit nemohl. Nejdřív mu kotouč o beton odrazil Isak Garfve, pět minut před koncem do prázdné brány pálil Daniel Ljungman. Čeští hráči už po sobě v těch chvílích jen smutně koukali.

Stejně smutný je pro ně i pohled na závěrečnou tabulku. Švédové je o bod přeskočili na čtvrtém místě, svěřenci Jakuba Petra končí před domácími tribunami poslední.

ČESKO – ŠVÉDSKO 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 9. Koláček (Urban) – 16. Säll (Lysell), 29. Magnusson (Nybeck), 45. Garfve (Torgersson, Grans), 55. Ljungman (Niederbach, Lysell).
Rozhodčí: Pešina, Pražák – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 7:9, navíc Hampl (Česko) 10 minut.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 34:45 (9:19, 11:13, 14:13).
Diváci: 1 345.
Nejlepší hráči: Jakub Konečný – Daniel Torgersson.
Česko: Cichoň – Jiříček, Kovář, Hrádek, Svozil, Baláž, Hampl – Chlubna, Konečný, Urban – Malý, Vrhel, Slavíček – Rouha, Koláček, Geidl – Jiruš, Handl, Adámek – Mácha. Trenéři: Petr, Plodek a Skuhrovec.
Švédsko: Clang – Grans, Andrae, Forsfjäll, Leo Lööf, Styf – Niederbach, Garfve, Eklund – Nybeck, Ljungman, Magnusson – Ljungkrantz, Tärnström, Torgersson – Säll, Andersson, Lysell. Trenér: Hävelid.

USA – FINSKO 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 54. Sanderson (Bordeleau, Beniers) – 28. Aatu Räty (Rajaniemi, Juusola), 42. Simontaival (Nyman, Paaso), 60. Simontaival (Liukas, R. Määttä).
Rozhodčí: Hodek, Petružálek – Klouček, Lhotský.
Vyloučení: 6:8.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 36:20 (14:7, 10:5, 12:8).
Diváci: 357.
Nejlepší hráči: Jake Sanderson – Juho Markkanen.

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 4 4 0 0 0 19:9 12
2. USA 4 2 1 0 1 12:9 8
3. Rusko 4 1 1 0 2 11:13 5
4. Švédsko 4 1 0 0 3 11:14 3
5. Česko 4 0 0 2 2 8:16 2

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz