Skvělý start osmnáctky! Tři góly, čisté konto a herní převaha

Foto: Jan Beneš, Český hokej

Češi zahájili domácí Hlinka Gretzky Cup přesvědčivou výhrou 3:0 nad Švýcary. O góly se postarali Jiří Kulich, Dominik Petr a Adam Bareš. Čisté konto udržel Jan Špunar.

Česká osmnáctka potvrdila předchozí výsledky z přípravy: před Hlinka Gretzky Cupem se totiž se Švýcary utkala hned třikrát a pokaždé vyhrála.

Nezaváhala ani na úvod prestižního turnaje v Břeclavi.

Zazněla hymna.

Kde domov můj,
kde domov můj.
Voda hučí po lučinách,
bory šumí po skalinách.

Mnohým u toho šel mráz pro zádech. Pro řadu českých reprezentantů totiž šlo o největší zápas dosavadní kariéry. O první velký turnaj.

A slušně zaplněný břeclavský stadion je v tom nenechal. Kotel s bubeníky hnal mladíky za úspěchem.

Nervozita?

Kdeže...

První třetina jasně patřila Čechům. První český gól na turnaji vstřelil, jako správný kapitán, Jiří Kulich. Při přesilovce dal nápřahem najevo, že chce přihrávku, taky ji dostal a pak bombou z vrcholku kruhu prostřelil Diega Simeoniho – 1:0.

Český tlak nepolevil, naopak. Do tří zajímavých příležitostí se dostal Eduard Šalé. Ale měl smůlu, při jedné ze svých šancí dokonce trefil tyčku.

Když mu to nepřálo střelecky, tak to vymyslel jinak. Šalé v 18. minutě parádním pasem vyzval k teči Dominika Petra, který rozjásal Fosfa Arenu podruhé – 2:0.

Definitivní zlom přišel na konci druhé části. Po první a třetí lajně se prosadila i čtvrtá. Marek Soukup si počkal, až si do dobré pozice najede Adam Bareš, uvolnil ho a ten si tváří v tvář Simeonimu počínal mazácky. Nezkoušel kličku, protože viděl volné místo u tyčky a trefil to přesně – 3:0.

Ve třetí třetině se k českým hrdinům v zápase zařadil i Jan Špunar. Poslední dvacetiminutovka se totiž Čechům moc nepovedla, zapomínali na zadní vrátka a soupeři nechávali moc prostoru. Naštěstí je podržel právě Špunar, který chytil čtyři gólovky. Čisté konto si tedy opravdu zasloužil. 

Koho se naopak dál držela smůla, to byl Eduard Šalé – aktivní forvard ve třetí třetině zase trefil tyčku.

Češi každopádně zapisují důležitou výhru. Dá se říct povinnou, zároveň i uklidňující a povzbudivou.

V úterý čeká svěřence Jakuba Petra klíčový duel základní skupiny – proti Finům. Ve středu potom junioři vyzvou favorizované Rusy v čele s fenoménem Matvejem Mičkovem.

ČESKO – ŠVÝCARSKO 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Kulich (Prčík, Šapovaliv), 18. Petr (Šalé, Němec), 38. Bareš (Soukup, Formánek).
Rozhodčí: Hejduk, Šindel – Klouček, Špůr.
Vyloučení: 2:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 30:20 (14:4, 11:7, 5:9).
Diváci: 1 128.
Nejlepší hráči: Jan Špunar – Diego Simeoni.
Česko: Špunar – Prčík, Čech, Němec, Alscher, Puchala, Cibulka, Hrdlička – Rymon, Šapovaliv, Kulich – Slavíček, Sapoušek, Hujer – Jecho, Petr, Šalé – Formánek, Soukup, Bareš – Šmajda. Trenér: Petr.
Švýcarsko: Simeoni – Bichsel, Christe, Füllemann, Quinn, Bieri, Terraneo – Naber, Taibel, Schild – Rod, Müller, Lurati – Fiebiger, Reinhard, Weber – Greuter, Gruber, Von Bergen – Hull. Trenér: Jenni.

Další program Hlinka Gretzky Cupu 2021

Úterý 3. srpna:
15:30 Rusko – Švýcarsko (sk. A, Břeclav)
15:30 Švédsko – USA (sk. B, Piešťany)
19:00 Česko – Finsko (sk. A, Břeclav)
19:00 Slovensko – Německo (sk. B, Piešťany)

Středa 4. srpna:
15:30 Finsko – Švýcarsko (sk. A, Břeclav)
15:30 USA – Německo (sk. B, Piešťany)
19:00 Česko – Rusko (sk. A, Břeclav)
19:00 Slovensko – Švédsko (sk. B, Piešťany)

Pátek 6. srpna:
15:30 zápas o 5./7. místo (Břeclav)
15:30 zápas o 5./7. místo (Piešťany)
19:00 1. semifinále (Břeclav)
19:00 2. semifinále (Piešťany)

Sobota 7. srpna:
17:00 finále / zápas o 3. místo (Břeclav)
17:00 finále / zápas o 3. místo (Piešťany)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz