Škarek: Je pro mě čest chytat v hale, kde zářil Hašek. Obrovská škola!

Foto: Sanny Muharem

29. prosince 2017, 1:32

Václav Jáchim

(BUFFALO, od našeho zpravodaje) Na šampionátu dvacetiletých se představil už loni, teď má Jakub Škarek za sebou první ostrý duel letošního turnaje. V Buffalu čelil střelám nebezpečných švédských bojovníků. Spoustu kotoučů pochytal, třikrát byl pokořen. "Myslím, že na začátku jsme měli možná až moc velký respekt. Později jsme se zlepšili, jenomže soupeř má skvělé přesilovky. V nich vlastně rozhodl," říká talent z Jihlavy

Loni si splnil sen, když nastoupil do duelu na ledě, kde je doma jeho oblíbenec Carey Price. Teď Jakub Škarek pro změnu okusil brankoviště, v němž kdysi vládl Dominik Hašek. Místní na něj stále vzpomínají, během duelu kamera na kostce zabrala Haškův slavnostně vyvěšený dres. Pro Škarka znamená olympijský vítěz obrovskou inspirací i příkladem. "Je pro mě čest, když mohu chytat v hale, kde zářila taková legenda," povídá upřímně.

Jak jste viděl utkání proti favoritovi základní skupiny? Nemáte pocit, že se dalo vytěžit víc?
Věděli jsme, že jdeme na náročného soupeře. Měl jsem hodně střel, což je pro gólmana vždycky dobře. Pokud nastupujete proti jednomu z adeptů na medaile, je třeba s tím počítat. Myslím, že jsme do utkání šli možná s přílišným respektem k soupeři  Nezačali jsme úplně špatně, ale pak udělali dva fauly. Švédové mají výborné přesilovky, suprově secvičené. Bylo to velice těžké bránit. V rámci možností jsme až tolik nefaulovali, bohužel ale v nejméně vhodnou chvíli ano. Soupeř toho dokázal využít.

Co říci k obdrženým brankám?
U prvního gólu se musím podívat na video. Možná jsem tam neměl chodit před tyčku, ale do tyčky. A udělat revers. Ty dva další? Tam jsem bohužel přes dva naše hráče neviděl. Kluci do toho šli obětavě, v zápase skvěle blokovali střely. Hodně mi pomohli. V těchto případech je soupeř bohužel netrefil, tam to máte buď, anebo. Pokud soupeř trefí, je to výborné. Pokud ne, já to pak nevidím. Ale stalo se. Musíme se odrazit od dobrých věcí.

Může tým po porážce v jistém smyslu utěšit pocit, že jste sice neuspěli, ale v určitých pasážích jste hráli vyrovnanou partii?
Určitě. Tohle nám může jenom pomoci. Jak jsem řekl, Švédové jsou vedle Ameriky a Kanady adepty na medaile. Druhou třetinu jsme hráli výborně, vlastně i v té třetí. jsme soupeře přehrávali. Švédové přitom mají výborné hráče, vysoko draftované.

Jak jste se před utkáním cítil vy osobně? V přípravě s Kanadou jste inkasoval hodně branek, bylo těžké se přes to přenést?
Po Kanadě jsem byl v klidu, moje hlava byla čistá. Udělal jsem všechno, co jsem mohl. Bohužel to tam napadalo, ale řekl bych, že jsme tehdy nehráli úplně špatně. Ve třetí třetině nám dali hodně gólů, většinu z nich do prázdné brány. Moc s tím nešlo dělat. Ale já se od toho odrazil a do zápasu se Švédy šel s čistou hlavou. V klidu. A moc jsem se těšil. Protože takové zápasy se nehrají každý den.

Pomohla vám loňská zkušenost ze šampionátu v Montrealu?
Jasně. Věděl jsem, do čeho jdu. Že utkání bude mít asi podobné tempo jako loni. Loňská zkušenost přišla vhod i klukům, kteří to před rokem zažili také.

Tehdy jste si pochvaloval možnost zachytat si v hale Canadiens, kde je doma Carey Price. Co teď po zážitku z arény Buffala Sabres?
Výborný! Je to skvělé.

Během zápasu se na kostce objevil záběr na vyvěšený dres Dominika Haška. Je pro vás výjimečné nastoupit do zápasu v místech, kde před lety zářil slavný krajan?
Určitě jsem věděl, že tady působila česká brankářská legenda. Je pro mě čest chytat ve stejné hale, kde zářil Hašek i další skvělí gólmani. To je výborné! Moc si vážím, že tady mohu s týmem být. Každý zápas tady je pro mě obrovská škola!

Takže vám ani nevadilo, že skoro prázdné tribuny tvořily komorní atmosféru? 
Většinou mi přijde, že všechny zápasy kromě ty s Kanadou a Amerikou jsou tady komorní. Nejsou tu kotle jako v Česku, diváci se ozvou jen při nějaké dobré akci. A samozřejmě při gólu. Většinou je to jako v kině - lidé jsou na mobilech, jedí si nachos a popcorn. To je takové jiné. Ale já to během zápasu ani nevnímám. Soustředím se, abych chytil tu černou věc.

Aspoň vám spoluhráči dobře rozumějí, když si dirigujete obranu.
Z toho mám dobrý pocit, že jsem slyšet (směje se).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz