Průvodce českého týmu o životě ve Švédsku: Losi, sobi a klid

25. dubna 2019, 17:34

Jan Šimek

(UMEA, od našeho zpravodaje) Pochází z Plzeňska, ale už dvacet let žije ve Švédsku. Během světového šampionátu hokejistů do 18 let pomáhá Viktor Kříž české reprezentaci coby teamhost. Pomáhá s komunikací a zařizuje, co je potřeba. Jaká specifika přináší život na severu a jací jsou vlastně Švédové? To nám průvodce českého týmu prozradil v zajímavém rozhovoru.

Viktore, jak jste přišel k roli českého průvodce během šampionátu?
Přes jednu známou, která byla kontaktována teamhostem Běloruska. Sešlo se to dohromady, zavolal jsem organizátorům, ale nikdo další se nehlásil, protože moc Čechů tady není.

Jak jste se ocitl ve Švédsku?
V Umea bydlím od roku 2006. Ve Švédsku jsem dvacet let. V roce 1999 jsem dostal nabídku práce do Stockholmu dělat rok. Pak jsem se vracel zpátky, ale potkal jsem přítelkyni, takže jsem zpět ve Švédsku.

K hokeji máte blízko?
Hrál jsem ho někdy na vyšším stupni, ale teď už ho moc nehraji. Nemám k němu moc vztah, i když na mistrovství světa samozřejmě koukám. Znám pravidla, ale to je asi jediné.

A co jiné sporty?
Hraji basketbal, jsem aktivní v jednom klubu, kde trénuji starší žáky. Musím říct, že basket je tady docela populární. Ve městě působí asi šest týmů, ale hlavním sportem je tady florbal. Hrají tady nejlepší celky.

Takže florbal je tady jednička, jo?
Je tady hodně populární. Je to asi největší sport v Umea. Hodně se tady hraje i basket, ale házená moc ne. Je tady i hokej. Místní klub před dvaceti lety vyhrál švédskou ligu, bohužel teď už nejvyšší soutěž delší dobu nehrají. Přes léto se tady hraje i fotbal, akorát musí roztát sníh, aby mohli začít hrát. (směje se)

Čím se živíte?
Mám hotelovou školu. Dělal jsem v hotelech a restauracích a deset let zpátky jsem začal pracovat v nákupu pro společnost s monopolem na prodej alkoholu.

V práci teď nechybíte?
Musel jsem si vzít pracovní volno (směje se). Před dvěma lety jsem navíc začal zase studovat dálkově pedagogiku, takže je toho hodně. Na učitele budu studovat ještě rok.

Jak jste na tom se švédštinou?
Hodně dobře. Mám ji jako jeden z předmětů, který budu učit. Švédštinu, matematiku a přírodní vědy. Tohle je pro mě další dobrá příležitost si švédštinu zdokonalit společně s češtinou, kterou doma skoro vůbec nepoužívám. Někdy se dětem snažím číst obrázkové knížky. Mám dceru, které je 14 let, a syna, jemuž je sedm.

Mluví oběma jazyky?
Snažíme se. Česky rozumí, ale používáme spíše švédštinu. Asi bych měl víc dbát na to, abychom češtinu doma používali víc.

Život v Umea? Je to o klidu

Dá se Umea přirovnat k nějakému českému městu?
Jsem původně z Plzeňska a myslím, že právě k Plzni by se dalo přirovnat. Umea je univerzitní město, žije tady třicet tisíc studentů. V severní části Švédska od Stockholmu nahoru bydlí jen asi desetina celkové populace Švédska. Nelze to srovnávat s Českem, kde je hustota zalidnění daleko vyšší.

Existuje v Umea česká komunita?
To bych neřekl, spíš sem někteří doktoři jezdí dělat do nemocnice. Jezdí tady i specialisté a lidi do výzkumu. Pár jich znám.

Umea působí jako moderní město podobně jako Göteborg či Stockholm...
Mezi Stockholmem, Umea nebo Göteborgem nebudou až takové rozdíly. Každé město ale má svoje. Je jasné, že lidé, kteří bydlí v metropoli, mají větší ambice. Tady nahoře je to spíš o klidu.

Takže ideální místo pro život?
Podle toho, co kdo chce. Mně to vyhovuje. (směje se)

I teď na konci dubna je v okolí města spousta sněhu a bílé pláně. Jak tady vypadá zima?
Švédové říkají, že mají pět ročních období. Léto je hrozně krátké, pak přijde podzim, který je hodně tmavý. Od listopadu až do začátku února je tady hrozně málo slunce, a pak přijde jarní zima, jak říkají Švédové. Je to asi nejlepší období zimy, dá se jezdit na lyžích. Hodně lidí proto přes velikonoční prázdniny jezdí na dovolenou do hor. Zimní sporty se tady hojně provozují, na lyžích a na skútrech se jezdí fakt hodně.

Jak je to tady s náklady na život?
Je tady dražší jídlo, bydlení a další věci. Platí se tady obrovské daně, na druhé straně škola a zdravotnictví je zdarma. Pro rodinu je Švédsko ideální zemí. Mám dvě děti a byl jsem s nimi doma stejně dlouho jako manželka. Na jednu stranu je dobré, že je tady takové sociální zabezpečení, na druhu stranu platíme hodně na daních. Hlavně severní část Švédska hodně volí sociální demokracii kvůli tomu, že to tady s daněmi funguje. Každý si radši připlatí na daních, aby měl lepší školství, zdravotní péči a podobně.

Do hospod se tolik nechodí

Lze nějak definovat typický život Švédů?
Není to tak odlišné od české kultury, akorát se možná tolik nechodí do hospod (směje se). Lidé si spíš nakoupí, a pak se u sebe scházejí, než aby šli přímo do hospody.

Jací jsou Švédové?
Švédsko je na jedné straně hodně individuální. Podporuje se, že lidi nemají mít kolektivní myšlení a myslet ve skupině, ale spíš si má jít každý svou vlastní cestou. Švédové jsou ve všem hodně individuální. Na druhou stranu mají sociální myšlení a toleranci, takže migrační politika je asi nejvíc otevřená v celé Evropě. Je to tak, že se tady všichni tolerují. I když je otázka, zda integrace funguje tak, jak by měla.

Švédsko je považováno za jednu z nejbezpečnějších zemí...
Ale krade se všude. Někde míň, někde víc. Je otázka, jak se s tím vyrovnává společnost. V Česku je určitě vyšší kriminalita. Tady je menší možná kvůli tomu sociálnímu myšlení. Lidé nemyslí jen na sebe, ale na to, aby společnost fungovala, a aby to nějak stmelili dohromady. Když se dostanou na úroveň, kam chtějí, nechtějí víc. Vrací to společnosti zpátky tím, že se někde angažují.

Pro cizince je příjemné, že se tady bez potíží domluví anglicky, že?
Anglicky umějí Švédové velmi dobře. Většinou to není problém. Říká se, že Švédové jsou v angličtině jako v druhém jazyce nejlepší v Evropě společně s Holandskem. Mluví dobře anglicky, a hlavně jsou tak ochotni mluvit.

Švédští houbaři sbírají hlavně lišky

Jaká je švédská gastronomie?
Je to moderní gastronomie hodně inspirovaná z francouzské gastronomie. Restaurace se tady snaží používat lokální suroviny a moderně je zpracovávat. V Umea je kuchyně na docela vysoké úrovni. Ne ve všech restauracích, ale jsou tady i takové, které jsou napsané ve White Guide, což je něco jako švédská varianta michelinské hvězdy. Dá se tady najít pár restaurací, které jsou hodně dobré. 

Kam byste poslal turisty, kdyby se ocitli v okolí Umea?
Podle toho, co by chtěli vidět. Je tady spousta možností. V létě se tady dá jet na ostrovy, třeba na Holmön. Na jihu asi čtyřicet kilometrů odsud je na ostrově jedna stará pila, která je moc pěkná. Jmenuje se to Norrbyskär. Jak jsem říkal, hodně populární jsou zimní sporty nebo psí spřežení. Jsou tady losi, sobi, kousek od Umea je i losí farma, kde pán chová obrovská zvířata.

Co je typické pro město nebo okolí?
Švédové říkají, že Umea je město břízy. Mají pro to i svůj výraz: Björklöven, což znamená březové listí. Bříza je výborná, přizpůsobí se. Pamatuji si, že ji hodně sázeli také v severních Čechách. Přizpůsobí se fakt všude.

A pak u nich rostou křemenáče, že?
Hub je tady spousta. Švédové hodně sbírají lišky. Jsou tady asi tři druhy, které sbírají. A taky smrže, kteří se v Česku nejí. Je to jedovatá houba, která se asi třikrát vyvaří, a pak se z ní dělá smetanová omáčka. Je výborná k masu, k losovi nebo k sobovi. Jinak tady třeba nenajdete řeznictví, pekařství je jedno ve městě. Menší obchody tady v podstatě nejsou, všechno je k dostání v rámci velkého obchodu v řetězcích jako Coop nebo ICA.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz