Pro tohle hrajeme celý rok, září Peterek. Hadamczik ho nenervoval

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Čtyřmi nahrávkami se v posledním duelu podepsal pod vítězný obrat a zisk mistrovského titulu. Třinecký útočník Jonáš Peterek v juniorském finále proti Spartě zářil, dostal i cenu pro nejlepšího útočníka play off, ale oslavy musel rychle ukončit a hlásit se u reprezentačního kouče Aloise Hadamczika v Kravařích.

„Je to super, je to něco nepopsatelného. Proto hrajeme celou sezonu, proto trénujeme. Je to fakt super pocit,“ radoval se Jonáš Peterek po domácí výhře 5:3, která dovedla Oceláře k titulu. „Věřil jsem tomu, protože máme výborný tým a v bráně Nicka, který nás celou dobu držel. Každý jsme věděli, že to můžeme vyhrát celé, a povedlo se to.“

Právě Nicka Malíka označil i trenér Jiří Juřík za klíčový faktor, který finále rozhodl. Sparta měla vyrovnanou dvojku ŠkorpíkMičán, oba předváděli v posledních týdnech výtečné výkony, ale Malík zkrátka zazářil. Přesně tak vypadá gólman, který z nadprůměrného týmu udělá šampiony.

„Nick nás držel neskutečně. Mohli jsme se na něj fakt spolehnout, takže jsme hráli s větším klidem. Když někdo udělal chybu, tak věděl, že je tam ještě Nick, který to většinou chytí,“ pokyvuje Peterek.

V předešlých sériích nikdy Třinec neinkasoval víc než dva góly na zápas. Sparta už mu tenhle průměr zvedla na tři, ale to s její skvostnou ofenzivou není nic překvapivého. „Určitě byla nejtěžším soupeřem ze všech. Mají vyrovnané všechny čtyři lajny, mají tam plno kluků, co jsou v reprezentaci. Ale my jsme hráli fakt super hokej, takže si myslím, že jsme si to zasloužili,“ reagoval Peterek.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Možná se hokejová štěstěna přiklonila k Ocelářům i proto, že vyřazovacími boji proplouvali suverénněji než Sparta. Prohráli jen jeden zápas – třetí čtvrtfinále ve Vítkovicích –, i předešlou skupinu o účast v play off zvládli lépe a nemuseli se o postup třást do posledních sekund.

První opravdu kritické chvilky je čekaly až ve finále. Namále měli ve třetí třetině na Spartě a pak i doma. „Prohrávali jsme po první třetině 0:2, ale pořád bylo dost času to otočit. Ve druhé se to sešlo tak, že nám tam napadalo všechno. Byli jsme za to fakt rádi, protože oni měli taky nějaké šance,“ uznal znovu Peterek kvality soupeře.

Právě syn třineckého sportovního ředitele měl na zisku titulu zásadní podíl. V prvním duelu dal dva góly, ve druhém na čtyři přihrál. „Série se povedla celé naší lajně,“ kvitoval spolupráci s Janem Hladonikem a Adamem Raškou. „Jsou to super hráči a rozumíme si spolu. Bylo to jednodušší,“ děkoval.

Raškovy góly i šampaňské v obličeji trenéra

Společně s Raškou i Malíkem bojoval taky o přízeň Aloise Hadamczika. Kouč reprezentační osmnáctky na posledním zápase nemohl scházet. „On se chodil dívat už na více zápasů, takže teď jsme to úplně nevnímali. Samozřejmě víme, že tu byl, že nás sledoval, ale že bychom z toho byli nějak nervózní, to ne,“ odmítal Peterek.

Hadamczik přitom kluby žádal, zda by mu hráče půjčily do přípravy před šampionátem, ale Třinec i Sparta shodně odmítly. „Já jsem rád, že jsem zůstal v klubu a mohl jsem si finále zahrát. Pro tohle fakt hrajeme celou sezonu.“ Na druhou stranu, všichni tři jmenovaní svými výkony trenéra rozhodně oslovili. „Nevím, snad jo. Mistrovství osmnáctek je jednou za život, určitě bych se tam chtěl podívat,“ pokyvoval Peterek.

Třinečtí reprezentanti si oslavy titulu příliš neužili. Oba útočníci nastoupí už do pondělního přípravného utkání osmnáctky se Slovenskem, kde budou muset kouče ještě přesvědčit. Ale ať to dopadne jakkoli, vzpomínky na mistrovskou sezonu jim už zůstanou.

„Měli jsme super partu, každý vycházel s každým. Hráli jsme fakt jako jeden tým. Měli jsme i šikovné mladší hráče, ať už to byl ročník 2002, nebo Daniel Chovaniak z ročníku 2003. Myslím, že do budoucnosti je to pro Třinec super,“ dodal Jonáš Peterek.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz