Pešána překvapilo, jak řada věcí funguje. Medaile brzo přijde, věří

14. června 2019, 9:14

Adam Bagar

Český hokej už s ročním předstihem oznámil, že po Miloši Říhovi převezme reprezentační taktovku Filip Pešán. Úspěšný a uznávaný trenér opustil střídačku Liberce a stal se generálním manažerem výběru do dvaceti let a zároveň novým šéftrenérem. „Koučovat nároďák je pro mě velkou motivací,“ přiznává.

„Teď bych ale chtěl navázat na výbornou práci Slávy Lenera. Chci pokračovat v projektech nastolených svazem, které fungují, a jsem připraven dělat, co bude v mých silách. Chci se vzdělávat, cestovat a poznat další způsoby řízení týmu i hokeje," hlásí Filip Pešán.

Jaké jsou vaše první dojmy z působení na svazu?
Byl jsem opravdu překvapený. Neříkám, že jsem šel do funkce s tím, že tady nic nefunguje a já zachráním český hokej. To vůbec ne. Ale myslel jsem si, že pár věcí budu muset nově nastavit, ale jsem strašně mile překvapený, jak dobře řada projektů funguje.

Co je přesto potřeba zlepšit?
Svaz se podle mě málo vyjadřuje k věcem, které dělá dobře. Což je chyba. Lidé rádi čtou kritiku a pochvaly moc nejdou. Já budu ten, který začne o těch věcech v pozitivním slova smyslu mluvit. Svaz by měl více informovat, jak jednotlivé projekty vypadají, jaké máme úspěchy, které nejsou vidět výsledkem, ale činností. To si myslím, že dělá málo. O všech takových projektech se musí začít mluvit víc, aby veřejnost poznala, že se rozjely velmi dobré věci.

Můžete být konkrétní?
Třeba mezinárodní program pro naše reprezentační týmy je jeden z nejlepších na světě, což se tolik neví. Lidé, se kterými mě seznámil pan Lener, jsou špičky světového hokeje. Řídí Hockey Canada, USA Hockey nebo ruský hokej. Jeho konkrétně respektují a jsem rád, že mi otevírá dveře. 

Je začátkem lepší komunikace, že vás jmenovali trenérem rok dopředu?
Myslím si, že je to dobrá věc. Že svaz ví, co dělá. Že má svou cestu a promyšlené kroky. Tohle oznámení je určitě jedním z dobrých prvních kroků.

„Abych bral práci jen z toho důvodu, že chci být dalším do řady, tak to určitě ne. Chci českému hokeji ze své pozice pomoci. Jak to budu dělat, je otázkou několika dalších měsíců.“

Věděl jste od začátku, že s vámi počítají na pozici reprezentačního kouče od sezony 2020/21?
Ano, i proto jsem tu práci vzal.

Díky tomu si můžete předpřipravit tým. Někteří trenéři si v minulosti stěžovali, že na to neměli moc času.
Mám rok na to, abych si všechno v klidu promyslel a naplánoval. Využiju toho, že nebudu denně v Liberci u hokeje a budu si analyzovat mančaft.

Jste teď v podstatě nadřízeným Miloše Říhy, můžete jej nějak směrovat?
To ne. Samozřejmě s Milošem věci konzultujeme. Zase jsme spolu hovořili, určitě budeme spolupracovat, ale rozhodně to nebude tak, že bych mu rozkazoval, koho má a nemá brát.

Dovedete si představit, že byste mu už při MS ve Švýcarsku pomohl na střídačce?
Asi těžko, má svůj realizační tým. Ale letos mi Miloš volal a nabízel mi externí spolupráci, že bych sledoval skupinu v Košicích. S díky jsem však odmítl, protože jsem se potřeboval zapojit do svazových povinností a taky si trochu odpočinout. Jestli přijde jeho nabídka příští rok, tak ji zvážím.

Budete žít v Praze, nebo v Liberci?
Rozhodně mou náplní nebude sedět v Praze v kanceláři, budu v terénu. Bydlím v Liberci, kde budu pracovat, ale samozřejmě na různé porady budu jezdit do Prahy. Chci mít přehled, co se děje v klubech. Rád bych zatáhl do svazového dění víc lidí z regionů, chci mít síť spolupracovníků po celém Česku, abych věděl, jestli se k nim věci dostávají.

Nebudete s novou funkcí ještě víc vytížen?
Můžu teď více plánovat, což je velká výhoda. Nejsem závislý na každém dni kvůli hokeji, jako dřív při trénování. Někdy budu doma víc, někdy míň, ale v plánování je velký rozdíl.

Co byste chtěl v českém hokeji změnit?
Určitě chci zlepšit nějaké věci, na druhou stranu nejsem zděšený, jak vypadají. Abych bral práci jen z toho důvodu, že chci být dalším do řady, tak to určitě ne. Chci českému hokeji ze své pozice pomoci. Jak to budu dělat, je otázkou několika dalších měsíců.

Počítáte také s tím, že třeba narazíte?
To narazím stoprocentně, ale doufám, že těch narážek moc nebude.

Bude jedním z vašich cílů i větší zapojení mladých a vzdělaných trenérů?
To by bylo ideální. Chci hodně hostovat trenéry v mládežnických národních týmech. V uvozovkách za odměnu, za dobrou práci v klubech je zvát do národních týmů na kempy a tím je motivovat. Je teď jednoznačně správná doba na to, aby mladí trenéři začali víc promlouvat do českého hokeje.

Několikrát jste proklamoval, že hodláte studovat. Měl jste na mysli zejména moderní hokejové trendy, že?
Přesně tak. Každodenní hokej, tedy na klubové úrovni, to neumožňuje. Člověk jede na výsledek každý den, týden. Já teď budu mít tu vzácnou možnost cestovat a bavit se se špičkami světového hokeje o tom, jak to dělají ve svých zemích. Těším se na to.

Zúčastníte se i konference v Torontu, co vás tam čeká?
Jedná se o tří- nebo čtyřdenní konferenci nejlepších koučů NHL a dalších padesáti spíkrů. Než bych je všechny vyjmenoval, to bychom tady byli do večera. Z Kanady potom rovnou přelétám do Finska, kde bude mít dvacítka kemp a zápasy. Program je náročný, ale pro mě inspirující.

„Po Naganu nás kopíroval celý svět. My teď musíme v uvozovkách zkopírovat zbytek světa, který je o kousek před námi, abychom ho dohnali. Když k tomu pak přidáme něco českého, co máme v sobě v genech, tak je můžeme i předběhnout.“ 

Zmínil jste dvacítku, vidíte u ní prostor ke zlepšení?
Ten je vždycky a všude. Doufám, že i svou přítomností přispěju k tomu, aby byla dvacítka o krůček lepší a dál než loni. Vašek Varaďa měl smlouvu na dva roky. Byl to koncepční krok, takže jsem vůbec neuvažoval o tom, že by měl skončit. Poslední MS nebylo propadákem, ale věříme, že domácí šampionát bude lepší.

Jak moc jste vlastně do podoby realizačních týmů zasahoval?
Kluci dělali svou práci dobře, Petr Studnička je zodpovědný za složení reprezentačních týmů a měl už všechno připravené, prokomunikované. Byl bych blázen, kdybych přišel a vše překopal. Pár jmen jsem upravil, ale jinak věřím práci těchto kluků.

Pořád se omílá, že by Češi měli navazovat na Švédy, Finy. Neštve vás to už? Myslíte, že jednou přijde doba, kdy to bude naopak?
To se říkalo po Naganu, kopíroval nás celý svět. My teď musíme v uvozovkách zkopírovat zbytek světa, který je o kousek před námi, abychom ho dohnali. Když k tomu pak přidáme něco českého, co máme v sobě v genech, tak je můžeme i předběhnout.

A možná přidat pracovitost, kterou v genech zase moc nemáme.
Já si myslím, že pracovitost máme. Jde hrát chytrý a zároveň poctivý hokej... Chtěl bych, aby mladí trenéři začali tento trend pracovitosti do systému našeho hokeje dávat.

Stále zní, že český hokej už zoufale potřebuje medaili. Vnímáte to stejně?
Myslím si, že nastává dobrá doba. Dorůstají nám kvalitní hráči. Sami jste viděli, že dvacítka byla předloni čtvrtá, což ukazuje, že doba těch kluků už je tady. Doufám, že medaile přijde v nejbližších letech. Na Slovensku jsme se teď prezentovali fantastickým hokejem. Z velké části to bylo i o tom, jak byli zapojení mladí hráči. Lídři jako Kuba Voráček jim byli vzory. Je na čem stavět a věřím, že medaile brzo přijde.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz