Odhad draftu podle TSN: Stützle hned za Lafrenièrem, z Čechů nejvýš Myšák

Foto: Alena Zapletalová

31. března 2020, 10:50

Václav Jáchim

Letošní draft NHL, který se měl uskutečnit 26. a 27. června v Montrealu, byl s ohledem na pandemii koronmaviru odložen a případně proběhne prostřednictvím videokonference. Nejlepší junioři možná budou ochuzeni o velké hokejové divadlo, především ti z prvního kola, nicméně u skautů už zabodovali a mohou se těšit na životní událost.

Jelikož drtivá většina soutěží pro letošní sezonu skončila, nebo přerušila program, aktuální žebříčky odhadů draftu jsou víceméně konečné. Platí to také o pořadí uznávaného experta Craiga Buttona, jenž mladé hokejisty sleduje na předních mezistátních akcích i v klubových soutěžích.

Stanice TSN zveřejnila jeho odhad na umístění od první do 103. pozice, upraven bude případně až podle toho, kdy přesně by měl draft proběhnout. Skauti NHL mají jasno, v jejich očích velké změny nenastanou, hráči už totiž nebudou mít příležitost, aby získali plusové body a ještě se posunuli na lepší příčky.

Jednička draftu je zřejmá delší dobu, bylo by velkým překvapením, kdyby o ni přišel Alexis Lafrenière. Juniorský mistr světa z Ostravy a Třince nevídaně zářil, útočník Rimouski Oceanic si v 52 zápasech QMJHL připsal vynikajících 35 branek a 77 bodů, což dohromady činí 112 bodů.

Foto: Alena Zapletalová

„Alexis byl excelentní od prvního utkání v juniorské soutěži a nic nenasvědčuje, že by tomu mělo být jinak i v NHL. Věřím, že je jednoznačně schopen, aby jako nováček udělal 60 bodů," tvrdí Button. Lafrenière má hokejově našlápnuto podobně jako Sidney Crosby nebo Connor McDavid, který byl na draftu číslem jedna v roce 2015.

Ohromný vzestup nejen v očích Buttona zaznamenal Tim Stützle. Německý dravec zaujal na MS dvacetiletých, za německý Mannheim sehrál v této sezoně 41 utkání a zaznamenal 35 bodů. „Je rychlý a má velmi pohotové myšlení. Připomíná mi Patricka Kanea. Stützle je velmi sebevědomý, na ledě dokáže udělat věci, které nečekáte," oceňuje Button.

Německého mladíka zařadil na druhé místo, třetí je Quinton Byfield. Útočník Londonu podle analytika TSN udělal největší fyzické zlepšení. „Má ruce a útočné schopnosti, které vám připomínají Jevgenije Malkina, " upozorňuje. Pět z nejlepších šesti pozic odhadu Craiga Buttona obsadili Kanaďané, značné přednosti ukazuje také Cole Perfetti.

Foto: CHL / Soerli Binder

Hvězda loňského Hlinka Gretzky Cupu je v pořadí čtvrtá, při draftu ale klidně může ještě výš. „Jeho herní IQ je ohromně vysoké," kvituje Button. Za Perfettiho zařadil nejlepšího obránce ročníku Jamieho Drysdalea a útočníka Jacka Quinna, sedmou pozici přisoudil ruskému gólmanovi Jaroslavu Askarovovi, jehož Button považuje za největší maskovanou naději od doby, kdy do draftu mířil Carey Price.

Žebříček Craiga Buttona uvádí pořadí 103 juniorů, český hokej v něm zastupuje pouze Jan Myšák. Litvínovský útočník přešel po šampionátu dvacetiletých do kanadského Hamiltonu a zahrál výborně. Tamní skauti viděli hráče s velkým potenciálem, který si směrem k draftu bezpochyby pomohl. Ve 22 utkáních OHL nastřílel Myšák 15 gólů a přidal 10 nahrávek. Button ho zařadil na 34. místo.

Bez šancí v draftu nejsou ani další Češi. Solidní rok by měli mít Slováci, Buttona zaujali útočníci Martin Chromiak (41.), Oliver Okuliar (63.), brankář Samuel Hlavaj (70.) nebo obránce Samuel Kňažko (86.). Jak nakonec všechno dopadne, to ale samozřejmě ukáže až samotný draft.

Odhad draftu 2020 podle TSN

 1. Alexis Lafrenière   útočník   Rimouski (QMJHL)
2. Tim Stützle útočník Mannheim (Německo)
3. Quinton Byfield útočník Sudbury (OHL)
4. Cole Perfetti útočník Saginaw (OHL)
5. Jamie Drysdale obránce Erie (OHL)
6. Jack Quinn útočník Ottawa (OHL)
7. Jaroslav Askarov brankář Petrohrad (Rusko)
8. Marco Rossi útočník Ottawa (OHL)
9. Lucas Raymond útočník Frölunda (Švédsko)
10. Hendrix Lapierre útočník Chicoutimi (QMJHL)
11. Connor Zary útočník Kamloops (WHL)
12. Jake Sanderson obránce USA 18
13. Alexander Holtz útočník Djurgarden (Švédsko)
14. Dylan Holloway útočník Wisconsin (NCAA)
15. Tyson Foerster útočník Barrie (OHL)
16. Anton Lundell útočník IFK Helsinky (Finsko)
17. Dawson Mercer útočník Chicoutimi (QMJHL)
18. William Wallinder obránce MODO Hockey (Švédsko)
19. Rodion Amirov útočník Ufa (Rusko)
20. Mavrik Bourque útočník Shawinigan (QMJHL)
21. Jeremie Poirier obránce Saint John (QMJHL)
22. Brendan Brisson útočník Chicago (USHL)
23. Seth Jarvis útočník Portland (WHL)
24. Kaiden Guhle obránce Prince Albert (WHL)
25. Braden Schneider obránce Brandon (WHL)
26. Justin Barron obránce Halifax (QMJHL)
27. Daniel Torgersson útočník Frölunda (Švédsko)
28. Šakir Muchamadullin obránce Ufa (Rusko)
29. Ozzy Wiesblatt útočník Prince Albert (WHL)
30. Ridly Greig útočník Brandon (WHL)
31. Eemil Viro obránce TPS Turku (Finsko)
...
34. Jan Myšák útočník Hamilton (OHL)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz