Filip Pešán představuje v sérii videí systém Českého hokeje

18. listopadu 2020, 15:06

hokej.cz

Jak je v našem mládežnickém hokeji nastavený systém výchovy od těch nejmenších až po juniorské reprezentace? Český hokej zveřejnil novou sérii videí, jimiž diváky provede jeho šéftrenér a současně hlavní kouč národního týmu Filip Pešán.

„Systém výchovy mládeže tvoří pyramidu, jejímiž stupni jsou jednotlivé projekty,“ říká šéftrenér Českého hokeje Filip Pešán. Systém se postupně buduje od roku 2010.

„Pro nejmenší hokejisty ve věku 4–8 let je určen projekt Pojď hrát hokej, na který navazují v kategoriích 8–12 let projekty Trenérů žáků a Regionálních trenérů Českého hokeje, v dalším stupni projekt Výchovy talentované mládeže a na pomyslném vrcholu Akademie Českého hokeje s programem mládežnických reprezentací. Při vytváření systému jsme se inspirovali jak domácími tradicemi, tak zkušenostmi ze zahraničí,“ líčí Pešán.

Série obsahuje celkem osm videí. Po úvodním slovu Filipa Pešána následuje v každém díle výklad odborníka, který má projekt na starosti, a komentář klubového trenéra či manažera.

„Členská základna v nejmladších věkových kategoriích po dlouhé době roste a jsem přesvědčen, že pokud prosadíme v našem hokeji konkurenčnější prostředí a zkvalitníme práci v klubech, výsledky se dostaví,“ doplňuje Pešán. „Mám tím na mysli jak medaile ze světových šampionátů, tak počty hráčů, kteří se dokáží prosadit v nejlepších soutěžích včetně NHL.“

Pojď hrát hokej

Pojď hrát hokej je rozvojovým projektem Českého hokeje, který funguje od roku 2016. Projekt je dlouhodobě postaven na třech základních pilířích.

  • 1. Propagace ledního hokeje včetně akce Týden hokeje
  • 2. Podpora v začátcích
  • 3. Vzdělávání klubů a rodičů

Všechny tyto tři pilíře podrobně ve videu popisuje manažer projektu Pavel Landa a zkušenost přímo z klubu přidává Jan Havlíček, manažer HC Děčín. Ve videu najdete i všechny zajímavé statistiky, které s existencí projektu Pojď hrát hokej souvisí.

Zjistíte, kolik dětí si díky projektu mezi lety 2016 a 2020 vyzkoušelo lední hokej, jakým způsobem podporuje Český hokej kluby, které organizují mládežnický hokej a jsou součástí projektu, anebo o kolik procent se v letech 2016 až 2020 zvýšily roční registrace do ledního hokeje.

Trenéři žáků Českého hokeje

Prostřednictvím projektu Trenéři žáků Českého hokeje se svaz snaží podporovat hlavně menší kluby, které si nemohou dovolit odpovídajícím způsobem ohodnotit trenéry nejmladších kategorií.

Český hokej financuje od roku 2014 činnost profesionálních trenérů mládeže přímo v klubech a v roce 2020 jejich počet celorepublikově stoupl už na 142. Ve videu projekt podrobně popisuje manažer rozvoje ledního hokeje Slavomír Lener a za kadaňský klub hovoří trenér žáků Českého hokeje Roland Wágner.

Regionální trenéři

Český hokej spustil projekt Regionální trenéři v roce 2013 jako pomoc nejmenším klubům a jejich trenérům. Na začátku bylo celkem 12 regionálních trenérů na částečný úvazek a postupně se jejich počet rozrůstal. V roce 2020 bylo regionálních trenérů už 16, z toho 10 jich působilo na plný úvazek.

Každý regionální trenér má na starost určitou oblast a v ní působící kluby. Hlavním úkolem regionálních trenérů je neustálé zlepšování kvality sportovního programu ve všech městech s oddíly hokejové mládeže se zaměřením na nejmladší věkové kategorie – především na nábory, přípravky a mladší žáky.

Činnost regionálních trenérů popisuje ve videu přímo jeden z nich - Robert Kaše, který má na starost Ústecký a Karlovarský kraj. Práci regionálních trenérů brankářů, kteří fungují na podobném principu, osvětluje Radek Tóth, trenér brankářů Českého hokeje.

Výchova talentované mládeže

I díky pořadatelsky úspěšnému domácímu mistrovství světa mohl Český hokej v roce 2015 spustit projekt Výchova talentované mládeže, který se zaměřuje na kategorie U12 až U15.

Hlavními cíli projektu, který většina zná spíše pod zkratkou VTM, je zajistit co nejkvalitnější přípravu těm nejnadanějším hokejistům v jednotlivých krajích a také vyplnit prostor mezi výchovou na klubové úrovni a mládežnickými reprezentacemi, které začínají až od kategorie šestnáctiletých.

Od sezony 2019/20 se projekt VTM zaměřuje na rozvoj hráčských dovedností, jako jsou bruslení, vedení kotouče, střelba a další. Právě o dovednostech ve videu hovoří hlavní skills kouč Českého hokeje Tomáš Pacina. Historii, současnou podobu a vizi do budoucna projektu VTM pak popisují Bedřich Ščerban a Vladimír Krampol.

Akademie Českého hokeje

Cílem projektu Akademie Českého hokeje, který vznikl v roce 2011, je výchova špičkového mládežnického hráče schopného konkurovat nejlepším hráčům ve světovém měřítku ve spojení s absolvováním středoškolského vzdělání.

Manažer projektu Pavel Geffert ve videu popisuje detaily toho, jak jednotlivé akademie fungují, co musí klub splnit, aby status získal, a jaké změny projekt v nejbližších letech čekají.

Osobní zkušenost s prací v jedné z nejúspěšnějších českých akademií pak přidává šéftrenér mládeže Bílých Tygrů Liberec Jiří Bermann, který popisuje tzv. Tygří cestu, tedy filozofii klubu při výchově hráčů.

Reprezentační program

Jak fungují v Českém hokeji mládežnické reprezentace, v tomto díle podrobně popisuje manažer reprezentací Petr Studnička. Co do počtu dní patří český reprezentační program mezi jeden z nejrozsáhlejších na světě, což dokládají i statistiky, které ve videu najdete.

Svůj pohled přidá i jeden z nejpovolanější českých trenérů mládežnických kategorií. Jakub Petr totiž jako trenér prošel téměř všemi mládežnickými kategoriemi. Vedl českou dvacítku na dvou světových šampionátech a jako hlavní kouč reprezentace U18 byl u stříbrné medaile z mistrovství světa v roce 2014.

Vzdělávání trenérů

Vzdělávání trenérů je dlouhodobá činnost ovlivňující jednotlivé rozvojové projekty Českého hokeje, a proto byl tomuto tématu věnován speciální, samostatný díl.

Lední hokej prošel za posledních dvacet let výrazným vývojem a je nutné, aby tento vývoj reflektoval jak celý systém vzdělávání trenérů, tak i vlastní individuální rozvoj samotných trenérů. Je potřeba mít stále na paměti, že každý trenér, byť má za sebou velmi úspěšnou hráčskou kariéru, se musí dlouhodobě vzdělávat, rozvíjet a sledovat moderní trendy.

Tento díl je rozdělen do čtyř částí – trenérské licence, trenérské semináře, trenérská aplikace Coach manager a vzdělávání rodičů. Se systémem vzdělávání trenérů vás ve videu seznamuje metodik Českého hokeje Zdeněk Vojta.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz