Novinky v mládeži: Haken do Boleslavi, Kočí do Hradce. A co dalšího?

Foto: Jan Vavřina, mountfieldhk.cz

Na oznamování novinek kolem mládežnických týmů a hráčů bývají kluby bohužel tradičně skoupé, i tak už řadu zajímavých přinesly. Podívejte se na jejich přehled.

Haken povede boleslavskou mládež

Mladoboleslavský klub ulovil hodně cennou posilu – trenéra mládežnických reprezentací a dosavadního šéftrenéra Akademií Českého hokeje Petra Hakena. Zastávat bude pozici sportovního manažera mládeže a navíc povede dorost.

Na klubovou scénu se vrací po roční pauze, předtím působil v Kometě a Liberci, ale pozor – s trenérskou kariérou začínal v roce 2001 právě ve městě automobilů.

„Jsem nesmírně rád, že jsme se domluvili na spolupráci. Petra zdobí velké trenérské zkušenosti, v posledních letech prošel dvěma de facto nejúspěšnějšími kluby současnosti. Do toho působil u reprezentací, měl na starost Akademie ČSLH... A v neposlední řadě je to Boleslavák. Jsem rád, že bude i trénovat dorost a bude se tak přímo podílet na růstu našich mladých hráčů,“ prozradil pro bkboleslav.cz sportovní ředitel Radim Vrbata.

Boleslavští mládežníci se navíc mohou těšit i na větší zapojení videa, Jan Vidner už bude pro všechny kategorie k dispozici výhradně jako videokouč.

Bývalý bitkař Kočí nastupuje k hradecké juniorce

Nové působiště hlásí i 142 starty v NHL ošlehaný David Kočí (na úvodní fotce). Po Spartě a Chomutovu zamířil do Hradce Králové, kde jako hlavní trenér povede juniory. „Musím říct, že se mi kluci v tréninku líbí. Je vidět, že se na nich kvalitně pracovalo a všechno zatím zvládají dobře,“ popsal na klubových stránkách dojmy z prvního týdne přípravy.

Dosavadní kouč juniorky Jiří Janoušek mladší se posunul k dorostu, kde tím pádem skončil Petr Luštinec, jenž v posledních dvou letech dovedl tým ke zlatu a bronzu. Pomáhat teď bude u juniorů a jako hlavní trenér dostal šestou třídu.

Richard Cachnín

Richard Cachnín | Foto: Markéta Křížová, bkhb.cz

Tecl a Cachnín se loučí s Kotlinou

Mountfieldu se týká i jedna hráčská novinka, přesněji řečeno dvě v jedné. Jeho dres by totiž měli oblékat Marek Tecl a Richard Cachnín mladší – sehraní parťáci ročníku 2000 z Havlíčkova Brodu, kteří patří mezi nadstandardní extraligové útočníky. V sezoně 2017/18 nasbírali ve starším dorostu celkem 145 bodů, v té uplynulé v juniorce 92.

„Mluvil jsem s Tomášem Martincem a přislíbil, že nemá problém pouštět kluky na střídavé starty sem za A-tým,“ uvedl pro bkhb.cz hlavní trenér brodského mužstva Richard Cachnín.

Na Vysočině nezůstává ani Vacík

Už nějakou dobu bylo jasné, že Havlíčkův Brod poprvé opustí i talentovaný zadák Dominik Vacík. Vybíral z řady nabídek, nakonec zvolil tu od Mladé Boleslavi. Vacík patří mezi nejlepší české obránce ročníku 2002, v šestnáctce i sedmnáctce byl základním kamenem reprezentačních výběrů a teď se chystá na domácí Hlinka Gretzky Cup.

Šťastný vyslyšel vábení ambiciózních Košic

Ani druhý kouč úspěšné chomutovské juniorky už v klubu nepokračuje. Jan Šťastný, který v klubu zastával i pozici sportovního ředitele mládeže a hlavního trenéra akademie, se přestěhoval na východ: Coby sportovní manažer a šéftrenér mládeže už působí v Košicích!

„Zaujalo mě zázemí, které patří k nejlepším v Evropě. Byl bych rád, kdybychom vytvořili slovensko-český tým, zejména s potenciálem mladších hráčů,“ řekl pro sport.sme.sk.

Šťastný zároveň poděkoval svým bývalým klubům: „Měl jsem štěstí, že jsem působil ve třech skvělých organizacích, kde se skvěle pracuje s mládeží. V Liberci jsem od lidí kolem Filipa Pešána načerpal mnoho zkušeností a pohledů na hokej. Ve Slavii byla skvělá mládež s výbornými trenéry. Chomutov je podle mě stále jeden z nejlepších klubů v otázce výchovy mladých hráčů,“ uvedl.

Jan Šťastný

Jan Šťastný | Foto: piratichomutov.cz

Tygři nebudou trénovat podle kategorií

Liberecká organizace patří v práci s mládeží mezi absolutní republikovou špičku, v letní přípravě vyzkouší inovaci: Juniorka a dorost nebudou trénovat zvlášť, ale hráči z obou kategorií se rozdělí do tří skupin podle biologické vyspělosti. Do tohoto systému se navíc zapojí i mladí hráči z Benátek.

„Každý se potřebuje zaměřit na něco jiného a takhle to budeme mít lépe pod kontrolou. Uvidíme, jestli se nám to osvědčí,“ řekl manažer mládeže Jiří Bermann pro klubový web. Mladí Tygři si stejně jako A-tým zpestří jeden týden tréninky na ledě.

Mladí Oceláři slavili s A-týmem

...tedy ne po večerech, ale na slavnostním zakončení klubové sezony v rámci Hutnického dne. Před stovkami fanoušků se na pódiu seřadili hokejisté zlatého A-týmu i zlaté juniorky. Tímhle jako by Oceláři chtěli říct: Má to smysl! Snad co nejvíc úspěšných mladíků uvidíme brzy v extralize.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Vojan: Vychováváme individualisty a primadony

Dorost indiánů v uplynulé sezoně nepostoupil na finálový turnaj, trenér Petr Vojan to přičítal i horší týmovosti oproti předešlému stříbrnému ročníku. „Z našeho týmu jsem cítil moc velké ego, nerespekt a individualismus,“ řekl v zajímavém rozhovoru pro klubový web. Problém ale vidí jako globální.

„Myslím, že s tím máme velký problém v celé republice. S trenéry jiných týmů se samozřejmě bavíme a vidíme to povětšinou stejně. Já bych to shrnul jednoduše. Nevychováváme individuality, ale individualisty, a nevychováváme rozdílové hráče, ale primadony,“ nebral si servítky.

Od zlatých osmáků rovnou k A-mužstvu

S osmou třídou Litvínova slavil parádní zlaté medaile na mistrovství republiky, i díky tomu se Jindřich Kotrla posunul v klubové hierarchii o pořádných pár pater výš: Bude působit jako asistent trenéra Jiřího Šlégra u A-týmu! Na starost si vzal zejména kondiční přípravu hráčů.

„Myslím si, že zkušeností mám hodně. Vím, co je pro ty kluky dobré a co bylo dobře nebo špatně pro mě, když jsem trénoval. Když to děláte dvacet let profesionálně, tak už za tu dobu poznáte, co vás někam posunulo a co vám nepomohlo,“ prohlásil odhodlaně pro hcverva.cz.

Vitouch má ve Spartě víceletou smlouvu

Už v polovině dubna ohlásila Sparta podpis víceleté profesionální smlouvy s Davidem Vitouchem, útočníkem stříbrné juniorky a českým reprezentantem v kategorii U18. „Věříme, že se v dohledné době zapracuje do A-týmu Sparty,“ řekl sportovně-technický manažer klubu Tomáš Vrábel na webu Pražanů.

David Vitouch

David Vitouch | Foto: hcsparta.cz

Bývalý Pirát Veselý trénuje na Vysočině

Prvoligový A-tým Jihlavy zahájil přípravu i s devatenáctiletým forvardem Jakubem Veselým. Rodák z nedalekého Pehlřimova působil ve všech akademických mužstvech Chomutova, ale loni si vyzkoušel americkou Western States Hockey League.

V San Diegu nasbíral 70 bodů (34+36), což mu stačilo na 31. příčku bodování soutěže. Někdejší reprezentant do 16 let se s Duklou zatím dohodl na try-outu. Ještě může hrát za juniorku, ale to určitě není jeho cílem...

Štrba už nechce dvoufázové tréninky

„Už jsme akademie, neměli bychom být žádný zájmový spolek nebo kroužek,“ řekl lodivod českobudějovické juniorky Martin Štrba v rozhovoru na hcmotor.cz. Protože mu hráči v loňské letní přípravě nechodili na ranní tréninky, upustil od nich a naplánoval pouze delší večerní bloky.

„Budeme trénovat od půl šesté do zhruba osmi. Kluci budou mít celý den na regeneraci a budou se věnovat škole, takže se mi nebudou moct vymlouvat. Myslím, že i po psychické stránce je pro hráče lepší, když si tu odmakají nějaké dvě hodiny a pak mají volno, než když jdou ráno na trénink, do školy, pak zase na trénink. To už se nasčítá a soustředěnost s pílí už tam chybí. Uvidíme, jak se to projeví. Vyhodnotíme, jestli to byl dobrý krok,“ doplnil.

Přerov trénuje naplno

Přerov společně s Havířovem a Vsetínem nadále bojují s hokejovým svazem. Zubři na startu tréninků mládežnických mužstev potvrdili, že „i přes nelehkou situaci se nadále připravují v podmínkách pro nejvyšší soutěž ve své kategorii“.

Přikryl a Mužík trénují v Plzni

Podrobně jsme psali v tomto článku.

Gólman Dvořák bude o MS bojovat v Prostějově

Nový generální manažer dvacítky Filip Pešán má Daniela Dvořáka v hledáčku pro domácí šampionát. Hradecký Mountfield hledal svému brankáři angažmá v seniorském hokeji, kde by dostal prostor, a dohodl se s Prostějovem. Dvořák by tam měl tvořit vyrovnanou dvojici s Jakubem Neužilem, k Jestřábům zamířil společně s o rok starším klubovým parťákem Jakubem Muškou.

Kvasnička a Galvas mění kluby

Hráčům ročníku 1999 sice už skončila mládežnická léta, přesto si dva reprezentační obránci zaslouží krátkou zmínku i tady: Plzeňský odchovanec David Kvasnička bude rozvíjet svůj talent ve Vítkovicích a Olomouc potvrdila odchod Jakuba Galvase. Kam, to se pravděpodobně dozvíme už v nejbližších dnech.

Foto: Alena Zapletalová, hc-olomouc.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz