Nejcennější nula, září Cichoň po Švédsku. S čím mu pomohl Bednář?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

14. listopadu 2019, 16:45

Kateřina Kundertová

Oldřich Cichoň prožívá ve Spartě skvělou sezonu, což mu vyneslo návrat do reprezentace. Mladý brankář po trénincích v Příbrami zamířil s osmnáctkou do Švédska, kde v obnovené premiéře vychytal Švýcary, a byl tak součástí dobrého výkonu národního týmu.

Oldo, jak si zatím užíváte sezonu ve Spartě?
Jsem velice spokojený s výsledky týmu i s mými individuálními, s trenéry a tréninky. Máme dobré hráče od prvního až po dvacátého. Jsme hodně silný tým, protože skoro všechny zápasy vyhráváme o gól nebo v prodloužení. Dokážeme porazit každého. Jsme celkově dobrý kolektiv, což je super.

Bylo pro vás těžké srovnat se s rolí jedničky, kterou jste v minulém ročníku nebyl?
Já jsem za pozici jedničky rád, protože mi vyhovuje, když více chytám. Minulou sezonu jsem před zápasy i při zápasech míval velké nervy. Teď, když hodně chytám, jsem to všechno odstranil. Chtěl bych poděkovat našemu trenérovi Přikrylovi za to, jak se mnou pracuje.

Potěšila vám nominace do Příbrami?
Reprezentace mě vždycky potěší, když mě nominují. Byl jsem rád, že jsem tam mohl nakouknout. Dost mě to překvapilo.

„Atmosféra byla více vyhrocená než v juniorce. Všichni hráči tam jeli do krve.“

Pomohly vám tréninky a pozorování Rusů ze střídačky?
Od prvního dne, kdy mi to oznámil pan trenér, jsem počítal s tím, že naskočím jenom do tréninku. Slíbil mi, že dostanu šanci příště, tu jsem dostal. Viděl jsem mezinárodní hokej, Rusko hraje jinak než Češi. Bylo to zajímavé, soustředil jsem se na to, odkud a jak hráči střílí. I když jsem jenom seděl na střídačce, pomohlo mi to, protože jsem si zvykl na atmosféru a jak to tam vypadá. Atmosféra byla více vyhrocená než v juniorce. Všichni hráči tam jeli do krve.

Jaký pak byl turnaj na severu?
Turnaj ve Švédsku se mi líbil, měli jsme super partu i hotel. Všechno bylo dobře připravené. Stadion byl taky moc hezký. Zápasy byly hodně vyrovnané a povedly se nám. Kluci hráli parádně. Bylo to super.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Není čtvrté místo až příliš kruté?
Ano, trochu kruté bylo, protože jsme mohli skončit lépe. Prohráli jsme s Amerikou 0:1, se Švédskem to bylo o dva góly, proti Finům jsme padli až v nájezdech. Porazili jsme jenom Švýcary. Byla to škoda, že jsme neskončili lépe, ale trenéři s naším výkonem byli spokojení. Škoda, že jsme neposbírali více bodů.

Co scházelo k lepšímu umístění?
Chyběl nám větší důraz do brány a trochu toho štěstí, protože jsme si vytvořili hodě šancí, ale neproměnili jsme je.

Co jste říkal na Američany?
Američani byli hodně kvalitní soupeř. Skvěle bruslili, byli rychlí a hodně se tlačili do brány. Tak se to v Americe hraje, jejich styl se mi líbí. Mám plány do budoucna, že bych se podíval do Ameriky do nějaké juniorské soutěže, protože se tam můj taťka bude za chvíli stěhovat kvůli práci.

„Nula v reprezentaci je určitě asi nejcennější. Jelikož to byla obnovená premiéra, měl jsem z toho velkou radost.“

Vy jste hned ve svém prvním zápase udržel čisté konto. Jaký to byl duel?
Měl jsem před Švýcary velký stres, protože bychom s nimi měli vyhrávat. Ale když padlo na led první buly, začal jsem si zápas užívat. Kluci hráli skvěle, blokovali střely a zápas mi hodně ulehčili. Konec byl potom nejlepší. Když Kuba Konečný třináct vteřin před koncem dal gól na 1:0, už jsem věřil, že to dochytám s nulou.

Jak moc cenné čisté konto to pro vás je?
Nula v reprezentaci je určitě nejcennější. Jelikož to byla obnovená premiéra, měl jsem z ní velkou radost.

Jelikož se na gól čekalo hodně dlouho, byla cítit z týmu nervozita?
Myslím, že kluci byli vepředu v pohodě. Hráli jsme celý zápas stejný hokej. Kluci ve stresu nebyli, ale já jsem ho na sobě pociťoval. V posledních minutách jsem nechtěl nic pokazit. Tlak je v takových situacích normální, chytám v tom vlastně celou sezonu, takže jsem na to zvyklý.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Švédové byli asi o něčem jiném, že?
Švédové byli úplně jiný soupeř, byli hodně kvalitní. Proti Švédům jsem měl snad ještě větší stres než proti Švýcarům, bál jsem se, aby mi tam nenapadlo hodně gólů. Nakonec to dopadlo dobře, kluci hráli výborně a blokovali střely.

Jak jste byl spokojený se svými výkony?
Se Švýcarskem jsem byl stoprocentně spokojený, protože jsem nedostal žádnou branku. Se Švédskem jsem byl taky spokojený, ale určitě jsem mohl aspoň jeden gól chytit. Ten první rozhodně.  

„Honza Bednář je velice kvalitní gólman. Je výhoda s ním chytat, zrovna při tohle turnaji mi hodně pomohl.“

Co říkáte na konkurenci reprezentačních brankářů v ročníku 2002?
Jsme tam čtyři brankáři, kteří jezdíme – Pavel Čajan, Jan Bednář a Nick Malík a já. Honza, se kterým jsem tam teď byl, je velice kvalitní gólman. Určitě je lepší než já, takže se mu snažím aspoň vyrovnávat. Je výhoda s ním chytat, zrovna při tohle turnaji mi hodně pomohl. Poradil mi, jak odbourat stres a na co si mám dávat pozor proti soupeřům.

Co konkrétně vám radil?
Říkal mi, jak Švýcaři a Švédové hrají, odkud střílí a třeba jak silně. U stresu mi říkal, že i když dostanu gól, ať dělám, jako by se nic nestalo, pokračuju a chytám dál naplno. S tímhle mi velice pomohl, za to mu moc děkuju.  

Můžete prozradit své další cíle do sezony?
Chtěl bych se dostat na mistrovství světa, což je jeden z mých hlavních cílů. Chtěl bych, abychom na Spartě vyhráli titul. Za to bych byl velice rád. Uvidíme, jak bude sezona probíhat, ale uděláme všechno pro to, abychom ho získali. Minulou sezonu jsme skončili stříbrní, což nás všechny dost mrzí, takže bychom to tuhle sezonu chtěli urvat. A s osobními výkony bych se chtěl držet nahoře v tabulkách.

Oldřich Cichoň

Oldřich Cichoň | Foto: Juliana Zash, hcsparta.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz