Klíč ligy juniorů: Vítěz do baráže, čtyři nejhorší přímo sestoupí

Foto: Karel Švec, Český hokej

13. srpna 2021, 16:07

Martin Voltr

Stejně jako nejvyšší mládežnické soutěže, také liga juniorů letos bude pro všechny účastníky nesmírně náročná. Do baráže o extraligu postoupí pouze její vítěz, naopak čtyři až pět týmů čeká sestup do nejnižší soutěže.

Liga juniorů se coby druhá nejvyšší soutěž vrátila ke svému dřívějšímu názvu, její účastnické pole zůstává stejné jako v minulé, nedohrané sezoně. I formát dlouhodobé části je prakticky totožný.

Dvanáct týmů bude rozděleno do dvou skupin Západ a Východ čítajících 42 kol, které ovšem mají jeden souhrnný rozpis. Proč? Mužstva se utkají šestikolově každé s každým ve své skupině a dále dvoukolově s mužstvy druhé skupiny.

Na rozdíl od loňského rozpisu ovšem bude k meziskupinovým soubojům docházet téměř od začátku, konkrétně od pátého kola.

Zásadními změnami ale prošel plán vrcholu sezony.

Play off se bude týkat pouze dvou nejlepších celků z každé skupiny. Ty čeká nejprve semifinále (křížem 1Z–2V a 1V–2Z) a dva postupující potom finále, přičemž všechny série se odehrají na tři vítězné zápasy. Ligový šampion si vyslouží vstupenku do baráže o extraligu juniorů, v níž nastoupí proti čtrnáctému týmu nejvyšší soutěže v sérii na dvě vítězná utkání.

Foto: Patrik Rošič, hcporuba.cz

Mnohem větší počet mužstev ale bude mít starosti s udržením ligy juniorů.

Do regionální ligy totiž přímo sestoupí šesté týmy skupin, které doplní ještě dva poražení z play down, jež se bude týkat čtvrtých a pátých týmů skupin. Automatický pád čeká dva vyřazené týmy po prvním kole (4Z–5V a 4V–5Z). Vítězové sérií prvního kola se spolu utkají o to, kdo soutěž definitivně zachrání a koho čeká baráž o ligu juniorů proti vítězi regionální ligy.

Série play down se rovněž hrají na tři vítězná utkání, prolínací soutěž pak znovu jen na dvě.

Hracími dny ligy juniorů zůstávají pátky a neděle, její základní část odstartuje 10. září 2021 a vyvrcholí 6. března 2022. Pozici favoritů budou opět chtít potvrdit Přerov a Vsetín z východní skupiny, kterým byla předloni administrativně odebrána nejvyšší soutěž. Po posunu ročníků nicméně můžou k elitě patřit i jiné týmy.

Také do zápasů této soutěže může nově zasáhnout maximálně sedmnáct hráčů v poli. Start hokejisty v play down je podmíněn odehráním alespoň poloviny utkání základní části, naopak propozice play off takovou podmínku neobsahují.

Foto: Markéta Křížová, bkhb.cz

Složení skupin ligy juniorů

Západ: BK Havlíčkův Brod, HC Chrudim, HC Kobra Praha, HK Kralupy nad Vltavou, IHC Králové Písek, HC Slovan Ústí nad Labem
Východ: HC RT TORAX Poruba, HC ZUBR Přerov, HK Mladí Draci Šumperk, VHK ROBE Vsetín, HCM Warriors Brno, Technika Hockey Brno

Vzhledem k promíchání týmů má soutěž jeden společný rozpis, mužstva ale budou rozdělena do dvou tabulek.

Úvodní víkend ligy juniorů

Pátek 10. září – 1. kolo:
HC RT TORAX Poruba – HC ZUBR Přerov
Technika Hockey Brno – HK Mladí Draci Šumperk
VHK ROBE Vsetín – HCM Warriors Brno
IHC Králové Písek – HC Kobra Praha
BK Havlíčkův Brod – HC Slovan Ústí nad Labem
HC Chrudim – HK Kralupy nad Vltavou

Neděle 12. září – 2. kolo:
HC ZUBR Přerov – HCM Warriors Brno
HK Mladí Draci Šumperk – VHK ROBE Vsetín
HC RT TORAX Poruba – Technika Hockey Brno
HC Kobra Praha – HK Kralupy nad Vltavou
HC Slovan Ústí nad Labem – HC Chrudim
IHC Králové Písek – BK Havlíčkův Brod

Kompletní rozlosování soutěže »

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz