Kanaďané aplaudovali Suchánkovi. Udržel jsem aspoň Bedarda, říká

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Po dvou odchytaných zápasech dostal brankář Jan Bednář volno a proti Kanadě se mezi tři tyče postavil Tomáš Suchánek, který předvedl dechberoucí výkon. Ten po utkání náležitě ocenili kanadští fanoušci i hvězdný útočník javorových listů.

Když hlasatel po zápase vyslovil jméno Tomáše Suchánka, českého nejlepšího hráče utkání, bouřlivě mu aplaudovala celá aréna. A zcela zaslouženě! Kanadští fanoušci tak náležitě ocenili výkon brankáře národního týmu, který v duelu proti jejich miláčkům zaznamenal 52 zásahů. „Jsem jim za to vděčný, je to super pocit,“ rozplývá se Suchánek.

„Už jsem to v Kanadě několikrát viděl. Fanoušci se tu nechodí koukat jen na jejich tým, ale na hokej celkově. Žijí tím. Suchoš si jejich respekt právem zasloužil. Po tom, jaké předvedl zákroky, bych si taky stoupl a zatleskal,“ vysvětluje útočník Martin Ryšavý.

„Stály proti nám budoucí hvězdy NHL. Zápas jsem si užíval.“

Právě Suchánek byl hlavním důvodem, proč se Kanaďanům v první třetině dlouho nedařilo prosadit. „Šlo na mě hodně střel, takže jsem se do toho rychle dostal. Od začátku do konce jsem si zápas užíval, protože proti nám stály budoucí hvězdy NHL,“ svěřuje se český brankář, který chvílemi domácí střelce doslova deptal.

Porážce 1:5 ale i tak nezabránil. Javorové listy sice prohrávaly, ještě v úvodní části však otočily skóre. Jejich druhý gól byl přitom výstavní. Kentu Johnsonovi se totiž povedla klička zvaná „Michigan“, při které hráč nabere za bránou kotouč na čepel a vynese ho do horního rohu brány.

„Zrovna jsem se díval před sebe, jestli tam není volný hráč. Když jsem se otočil zpátky, tak už byl puk za mnou,“ vrací se Suchánek ke druhému gólu soupeře.

Na jeho obranu, vychytat tento trik je pro brankáře velmi obtížné. „V podstatě jediné, co se proti tomu dá dělat, je doufat, že to útočník netrefí. Tentokrát se mu to bohužel povedlo,“ souhlasí Suchánek. Už před českým zápasem na stejné téma shodou okolností mluvil i americký obránce Luke Hughes: „Podle mě jde akorát seknout hráči do hokejky a modlit se, že mu to nevyjde.“

I tak ale Suchánek po zbytek střetnutí statečně čelil kanadským ofenzivním hvězdám. A nakonec jako první brankář na turnaji neinkasoval branku od Connora Bedarda, pravděpodobně budoucí jedničky draftu.

„Řekl jsem si, že McTavishe, nebo Bedarda udržím bez gólu.“

„Řekl jsem si, že aspoň jednoho z dvojice McTavish–Bedard vychytám. McTavish mi tedy dal dva, Bedarda jsem ale udržel,“ usmívá se brankář národního týmu. Mimochodem, po setkání s novináři se v mixzóně potkal právě s Bedardem, jenž jeho výkon ocenil „placákem“.

Pro Suchánka se navíc jednalo o první start na turnaji, první dvě utkání totiž odchytal Jan Bednář. „Večer před zápasem za mnou přišel Ondra Pavelec (trenér brankářů) a řekl mi, že půjdu do brány a mám se nachystat,“ popisuje.

A tak nastoupil. A stal se hráčem zápasu na české straně. Stejně jako všichni před ním, i on jako ocenění od pořadatelů obdržel malůvkami vyzdobenou hokejku. „Mamka mi doma dělá výstavku, kam dává moje ocenění a medaile. Půjde rovnou tam,“ říká Suchánek.

Jinak by ji vlastně ani využít nemohl, jelikož není brankářská. „Vždycky jsem ale chtěl být útočník, takže si s ní možná zastřílím,“ vtipkuje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz