Juniorský mistr světa se vrací domů, Hradec střídá za Duklu

Foto: Stanislav Souček, mounfieldhk.cz

Poměrně očekávaným směrem se vydala další trenérská kariéra Petra Svobody. Po dvou letech, kdy asistoval na střídačce extraligového Hradce Králové, se juniorský mistr světa z roku 2000 vrací k mládeži do Jihlavy.

Bývalý vynikající obránce, který za měsíc oslaví čtyřicetiny, v Dukle vyrůstal. Přes Třinec se odrazil až do NHL, ale kvůli zdravotním problémům byl nucen s hokejem skončit už ve 23 letech. Jihlavě tak věnoval největší část následné trenérské kariéry, během níž se odrazil i k mládežnickým reprezentačním výběrům.

Poslední dvě sezony asistoval Tomáši Martincovi a Vladimíru Růžičkovi u A-týmu Mountfieldu, jenže jakmile si Růžička vybral nové asistenty, Svobodova extraligová mise skončila.

„Byla to otázka velkého štěstí a souhry náhod.“

Vzápětí se objevil zpátky v Jihlavě, kde bude zastávat pozici skauta, sportovního manažera mládeže a asistenta trenéra Štěpána Moravce u juniorů.

„Byla to otázka velkého štěstí a souhry náhod. V Hradci mi skončila smlouva a hledal jsem práci co nejblíž bydliště. Už jsem skoro podepisoval v Havlíčkově Brodě, ale díky tomu, že z Dukly odešel Tomáš Vrábel, se tady otevřelo okénko a domluvili jsme se na spolupráci,“ líčí Svoboda na klubových stránkách.

U mládeže tak naváže úzkou spolupráci s šéftrenérem Viktorem Ujčíkem. „Viktor bude mít na starosti náplň tréninkových jednotek a já spíš kontrolu, aby všechno klapalo. Samozřejmě spolu budeme ladit herní systém u dorostu i juniorky,“ popisuje roli sportovního manažera.

Svobodův příchod do klubu byl ve hře už na podzim, kdy u hlavního týmu skončili trenéři Petr Vlk a Karel Zeman. Navzdory diskusím s jednatelem Bedřichem Ščerbanem však tehdy k dohodě nedošlo. „Návrat byl reálný, ale rozhodl jsem se zůstat v Hradci. Chtěl jsem tam dokončit sezonu a nechtěl jsem utíkat, jak se říká, z té lodi,“ vysvětluje Svoboda.

„Chtěl jsem v Hradci dokončit sezonu.“

Na Vysočině každopádně zkusí využít nabyté zkušenosti z posledních dvou ročníků. S Mountfieldem nejprve došel do čtvrtfinále play off, kde mužstvo krutým způsobem vypadlo s Kometou, v následující sezoně se nevyrovnané extraligové výsledky mísily s radostí z fantastického stříbra v Lize mistrů.

„Jsem rád, že jsem si to mohl zkusit, obouchat se mezi chlapy. Myslím, že každý trenér chce trénovat. Mně se to povedlo, i když krátce,“ pokyvuje v rozhovoru na hcdukla.cz.

„Nabral jsem tam spoustu zkušeností jak u chlapů, tak u mládeže. Zase mi to otevřelo obzory a spoustu věcí jsem se tam naučil. A ty věci se budu snažit přenést do Dukly,“ slibuje.

Foto: Stanislav Souček, mounfieldhk.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz