Juniorské ohlédnutí, díl druhý: Nekonečný příběh Sparta vs. Liberec

Foto: Karel Švec, Český hokej

20. května 2019, 22:09

Martin Voltr

Dvanáct. Přesně tolik zápasů svedli v uplynulé sezoně DHL Extraligy juniorů hokejisté Liberce a Sparty – potkali se totiž ve všech fázích sezony. A víckrát na sebe shodou náhod narazili i s Pardubicemi a Hradcem Králové. Připomeňte si, jak si vedly týmy základní skupiny B včetně vicemistra a jednoho sestupujícího.

HC Sparta Praha

Když se dal dohromady trenérský elixír Jana Tlačila společně s mistrovskými ročníky z osmé třídy a mladšího dorostu, vznikla z toho skvělá kombinace. Sparta byla možná nejkoukatelnějším a rozhodně nejvítěznějším týmem sezony – jenže bez zlaté tečky.

Ovládla jak svou základní skupinu B, tak druhou část, když ze 42 utkání vyhrála 29. Hodně se jí dařilo i v nadstavbách zápasů. Jenže když už šlo doslova o každý bod a o postup do play off, měla na kahánku. Nevyzrála totiž na defenzivu Pardubic a v rozhodující bitvě ani na tu libereckou. Zachránil ji ovšem na dálku Hradec Králové.

Druhou kritickou chvilku prožili posílení sparťané v semifinále. 61 sekund je dělilo od vyřazení, sérii s Plzní ale otočili a mysleli na titul. Proti Třinci je však zradily druhé třetiny: Doma v ní dostali dva góly z vlastních přesilovek, venku dokonce pět branek a ani útok se spoustou skvělých jmen už tuhle ztrátu nedohnal.

Umístění v 1. části: 1. (54 bodů)
Umístění v nadstavbě o pořadí v play off: 1. (54 bodů)
Umístění ve skupině o účast v play off E: 2. (12 bodů)
Konec v play off a celkové umístění: finále 0:2 s Třincem, 2. místo

Osobnosti týmu

Ondřej Pšenička – Jako jediný hráč kategorie U18 bodově stíhal dravce z akademie Salcburku; ke 30 gólům a 40 asistencím přidal dalších 17 zápisů z play off, jehož čísla tak ovládl. Ofenzivní talent nedávno prošel draftem USHL, vydá se do zámoří?
Ondřej Havlín – Jeden z TOP obránců soutěže. Zdraví mu konečně umožnilo sehrát kompletní sezonu a svému týmu byl prospěšný dozadu i dopředu – sbíral téměř bod na zápas.
Lukáš Rousek – S áčkem vypadl z předkola play off (coby nejproduktivnější hráč) a okamžitě se hlásil v kabině juniorky. Pro posílení týmového sebevědomí to byla naprosto úžasná věc. Jen kdyby proměnil víc šancí... Sparta by asi měla titul.

Talenti týmu

Asi každého fanouška musel upoutat obránce Marek Bláha. Jeden z nejmenších hráčů soutěže překypuje odvahou i šikovností a pro reprezentační ročník 2002 je zcela nepostradatelný. V ofenzivě si slušně vedli Michal Klimo a Josef Slavíček, dvanáct zápasů odchytal Oldřich Cichoň.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

HC Dynamo Pardubice

I když Pardubice nešly do sezony jako jeden z hlavních favoritů, první čtyři kola s nimi pořádně otřásla: Prohrály v Boleslavi, Havlíčkově Brodě, od Sparty dostaly desítku a v Hradci kanára. Pak se ale tým probudil a vyšplhal až na druhé místo.

Nadstavba byla pro Dynamo přece jen tvrdším oříškem, dlouho se hledalo zejména na venkovních kluzištích. Ale postavení v tabulce tady nikdo moc neřešil; postup měli v kapse všichni. Horší zprávou pro Východočechy bylo, že do skupiny o play off vyfasovali Spartu i Liberec.

Kdo by čekal, že je od vyřazovacích bojů nakonec odstřihne „čtvrtý vzadu“ a znatelně nejslabší ve skupině – tedy rival z Hradce Králové? Perníkáři svou hrou favority deptali, sbírali i bonusové body po remízách, jenže nájezdy posledního derby prohráli a play off jim stejně jako loni uniklo neuvěřitelně těsným způsobem... Velký pech.

Umístění v 1. části: 2. (45 bodů)
Umístění v nadstavbě o pořadí v play off: 8. (41 bodů)
Umístění ve skupině o účast v play off E: 3. (11 bodů)
Celkové umístění: 9.

Osobnosti týmu

Vít Rozlílek – V úvodu ročníku měl na hrudi i kapitánské céčko, se 30 góly a 25 nahrávkami byl v týmu nejproduktivnější. Odměnou pro něj byla extraligová premiéra v rozhodnutém play out, stejně jako pro další parťáky.
Filip Koffer – Možná od sebe v juniorce čekal ještě o něco větší příspěvek, nicméně z pohledu pardubického klubu jako takového patřil mezi jasná pozitiva sezony. V áčku se uvedl bez bázně a hany, za osmnáctku dal na MS čtyři góly.

Talenti týmu

Výraznější prostor dostávali dva hráči ročníku 2002, kteří se také během sezony prostřídali v reprezentační sedmnáctce – Michalové Rouha a Hrádek. V týmu se na dva měsíce objevil i australský talent Kale Costa.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Bílí Tygři Liberec

Obhájci stříbrných juniorských medailí dokonale reprezentovali model juniorské sezony o třech fázích: V té první si chtěli zajistit horní skupinu a kvalitnější soupeře, v té druhé ohrávat mladší hráče a tu třetí nabušit a dojít si pro titul. Odsunutí z týmu před play off nemusí benjamínci kousat snadno, ale vzhledem ke klubové filozofii a farmě v Benátkách byli zkrátka postaveni před hotovou věc.

S úvodním úkolem měl ale tým těžkou práci. Až klíčovým obratem ve třetí třetině přímé bitvy s Mladou Boleslaví zamířil mezi vrchní trojku. Hráči z Benátek se pak vrátili na konec nadstavby a výhrami 6:2 nad Kometou a 12:0 nad Vsetínem potvrdili, kam bude Liberec mířit.

Osudovým se mu ale stal soupeř, s nímž pamatuje série z minulých sezon a s nímž letos svedl neuvěřitelných dvanáct bitev. Sparta. Skupinu o play off ještě Severočeši zvládli, ale když se do Holešovic vrátili ve čtvrtfinále za stavu 1:1, už tam nevyhráli jediný duel a s ročníkem se loučili příliš brzy. Všichni cítili, že tyto dva týmy se zkrátka měly potkat později...

Umístění v 1. části: 3. (41 bodů)
Umístění v nadstavbě o pořadí v play off: 9. (38 bodů)
Umístění ve skupině o účast v play off E: 1. (13 bodů)
Konec v play off a celkové umístění: čtvrtfinále 1:3 se Spartou, 5. místo

Osobnosti týmu

Lukáš Pařík – Po vynechaném Hlinka Gretzky Cupu už objezdil s reprezentační osmnáctkou všechny akce a nikde se nedostal pod 90 procent úspěšnosti! Doma patřil mezi nejvýraznější gólmany, svou postavu může využít k hodně zajímavé kariéře.
Jan Žemba – Pomyslnou soutěž liberecké organizace o největší počet absolvovaných zápasů vyhrál se 66 starty, současně nasbíral jen osm menších trestů a těsně ovládl i statistiky juniorky.
Jakub Rychlovský – Z hráčů, kteří strávili valnou většinu sezony v Benátkách, týmu pomáhal možná nejvíc. Ale nedá se říct, že by Najman, Šír či Teplý zaostávali.

Talenti týmu

Pavel Čajan měl v brance těžký úkol držet krok s Paříkem, ale trojka českého ročníku 2002 bojovala slušně. Do základní sestavy patřili produktivní útočníci Jan Cikhart a Vojtěch Jiruš či zadáci Filip Kovář a Jan Hampl. Tygři mají talentu na rozdávání, no a když k tomu přičteme mistrovský dorost... Mezi nejlepší budou patřit dál a dál.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

BK Mladá Boleslav

Vlna výher střídá vlnu porážek. V takovém duchu z boleslavského pohledu probíhala víceméně celá sezona a pro tým neměla šťastný konec. I když je pravda, že mu k postup vždy chybělo málo – o neúspěšném klíčovém souboji s Libercem už byla řeč. Stačilo dvacet minut, a ročník mohl mít pro Bruslaře úplně jiný výsledek.

O play off se přesto dlouho rvali. Před Vánoci nasedli na vítěznou vlnu a vedli nižší skupinu s osmibodovým náskokem na páté mužstvo, ale pak následovala šňůra sedmi neúspěchů, které nakonec stály Boleslav postup. Obecně se jí nedařilo po zápasových přestávkách, jako by pokaždé vypadla z tempa.

Za první čtyřkou nakonec zaostala o sedm bodů a na své šesté pozici – celkově tedy osmnácté – zůstala až do konce poslední skupiny.

Umístění v 1. části: 4. (38 bodů)
Umístění v nadstavbě o pořadí na 13.–24. místě: 6. (79 bodů)
Konečné umístění: 18.

Osobnosti týmu

Karel Klikorka – Po zdravotní pauze se kreativní obránce vrátil do reprezentační osmnáctky, i když jen na dvě akce. Doma nicméně patřil k tahounům a také do elitní desítky bodování zadáků celé soutěže.
Vladislav Houška – S dvojčetem Matějem se usídlili v městě automobilů, kam zamířili v předešlé sezoně ze Slavie. Vladislav patřil mezi nejviditelnější hráče týmu, a to zdaleka nejen díky svým 197 centimetrům.
Jan Grim – I kapitán Bruslařů působil dřív ve Slavii. Letos si vyzkoušel rovnou čtyři soutěže: Vedle juniorky naskočil ve druhé lize, gólově se parádně uvedl v Chance lize a bonbónkem byly čtyři starty za boleslavské áčko. Stejně jako pozvánka do národního týmu U19.

Talenti týmu

Boleslavský útok za celou sezonu téměř nezměnil složení. A rovnou pět z dvanácti pravidelně nasazovaných forvardů bylo ročníku 2002! Podle očekávání mezi nimi vyčníval autor 14 branek Michal Simon, jenž vyhrál se sedmnáctkou zlato na olympijském festivalu; těmi dalšími byli Jan Závora, Tomáš Dlask, Jakub Zajíček a Petr Šíma.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Mountfield HK

Předchozí sezona byla pro hradecké juniory nejúspěšnější v historii, na účast v semifinále letos ale nenavázali. Přišel jim sice mistrovský ročník z mladšího dorostu, nicméně ten ještě neměl v týmu takový vliv.

Mountfield stabilizoval velké herní i výsledkové výkyvy až v nadstavbě a od prosince už působil dobrým dojmem. Třeba venkovní víkend za osm bodů bez jediné inkasované branky patřil mezi nejzajímavější počiny celé sezony. Na konci stála odměna v podobě postupu z posledního možného místa.

Víc však Hradečtí nesvedli, v silné skupině o play off získali jen tři body, a to až v posledních dvou kolech. I když – zakončit ročník skalpem Pardubic a odstřihnout rivala od postupu, to je přece jenom potěšilo.

Umístění v 1. části: 5. (34 bodů)
Umístění v nadstavbě o pořadí na 13.–24. místě: 4. (86 bodů)
Umístění ve skupině o účast v play off E: 4. (3 body)
Konečné umístění: 16.

Osobnosti týmu

Daniel Dvořák – Aktuální dvojka českého ročníku 2000 za Lukášem Dostálem se v nadstavbě dostala nad úžasných 94 procent, Dvořák utvořil dobrou dvojici s Denisem Vackem. Před dvacítkami musí naprosto bezpodmínečně chytat mezi dospělými, a skutečně chytat – ne sedět.
Miroslav Kukla – Nenápadně se vyšplhal mezi solidní extraligové obránce a na čtvrtou příčku jejich produktivity. Namotivoval ho první reprezentační turnaj s devatenáctkou k ještě lepší práci?
Vojtěch Síla – Předešlá sezona mu skončila 15. prosince, pak ho vyřadilo zranění. Do té další ale vlétl naplno a s Tadeášem Pinkasem vládl týmovému bodování, navrch si zahrál extraligu i Ligu mistrů.

Talenti týmu

Medailové úspěchy dorostenců dávají hradecké juniorce solidní naděje na úspěšné roky, letos hrála s mladým kádrem. Forvardi Martin Janda, Jaroslav Kašpar či Kryštof Lang i olympijští šampioni z obrany Jakub Naar a Tomáš Perička, to je dobrý základ do dalších let.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

BK Havlíčkův Brod

Když v prvních dvou zápasech získali sedm bodů, pomýšleli na dobrou sezonu. Jenže pak junioři Havlíčkova Brodu vystřízlivěli: Ještě v základní části nasbírali čtrnáct porážek v řadě!

O záchranu bojovali srdnatě, z dalších šesti kol – už pod novým trenérem Jiřím Čelanským – pětkrát vyhráli. Další povedená minisérie v lednu je dokonce dostala o bod ze sestupových příček, jenže od té doby už s Přerovem nedokázali držet krok a za záchranou nakonec zaostali o sedmnáct bodů. Odchody některých opor dávají tušit, že v Brodě to na víc než (silnější) druhou nejvyšší soutěž nebude.

Umístění v 1. části: 6. (19 bodů)
Umístění v nadstavbě o pořadí na 13.–24. místě: 11. (52 bodů)
Konečné umístění: 23., sestup

Osobnosti týmu

Richard Cachnín – 42 asistencí ho zařadilo na čtvrtou příčku extraligových statistik, tvůrce hry a syn trenéra A-týmu držel své mužstvo nad vodou.
Marek Tecl – Cachnínův dvorní parťák a druhý hráč předloňských tabulek extraligy staršího dorostu hodně slevil, ale pořád byl nejlepším střelcem týmu. Oba by teď měli hrát za Hradec.

Talenti týmu

Mezi osobnosti by šel směle zařadit i Dominik Vacík, elitní obránce ročníku 2002 odehrál za juniorku dvě třetiny zápasů a jinak právem nastupoval v áčku. Šance dostávalo i jeho dvojče Patrik, stejně tak Marek Kopic, Dan Fiala nebo Michal Kerber. A mezi tyčemi hodně potešil Daniel Král z reprezentační šestnácky.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz