Juniorkám chybělo 5 minut ke zlatu, ve finské generálce končí druhé

České hokejistky do 18 let o víkendu absolvovaly turnajovou generálku před startem mistrovství světa. Ve Finsku jim málo scházelo k prvnímu místu, ale vinou porážky v nájezdech s domácím týmem skončily na stříbrné pozici.

Navzdory tomu, že světový šampionát v Bratislavě startuje už za jedenáct dnů, neměl český trenér Pavel Zuziak k dispozici kompletní sestavu. Hráčky mladšího ročníku 2004 hrály za šestnáctku v Maďarsku, v klubu navíc zůstala kapitánka Sára Čajanová, po níž převzala céčko Patricie Škorpíková.

Nejvíc mrzel juniorky úvodní zápas. V něm se totiž potvrdilo, že Švýcarky nejsou jejich oblíbenými soupeřkami. Přestože jim český tým dovolil pouhých třináct střel na branku, inkasoval třikrát během jedenácti minut druhé části. Vzápětí snížila Tereza Mazancová, ale nikdo jiný už se neprosadil.

Druhou bitvu v pozici favoritek už zvládly Češky o mnoho lépe. Němky z druhé světové skupiny porazily jednoznačně 5:1, když se dvakrát trefila znovu Mazancová, dále Adéla Hanzlíková, kapitánka Škorpíková a svůj první reprezentační gól oslavila Gabriela Hrubanová.

Před závěrečným, nejtěžším soubojem s domácím Finskem ještě byly ve hře všechny tři medailové pozice. Národní výběr vedl zásluhou Škorpíkové už od 28. sekundy, jenže v průběhu celého utkání se převážně bránil. Finky vyslaly celkem 76 střeleckých pokusů (proti 27 českým), z toho 47 na branku!

Jen fantastické výkony Viktorie Švejdové a v polovině střídající Julie Pejšové držely české vedení neuvěřitelně dlouho. Když ale hráčky Suomi spustily pět minut před koncem power-play, z dorážky vyrovnala Nea Tervonenová.

I v prodloužení chytla Pejšová několik gólů, takže vítězný pokus Sofianny Sundelinové z úvodní série nájezdů vynesl Finkám přece jen zasloužené vítězství v zápase i celém turnaji.

Vzhledem k tomu, že Němky na závěr překvapivě porazily Švýcarky 5:0, chybělo právě pět minut českému týmu k prvenství. Se ziskem čtyř bodů skončil druhý.

ŠVÝCARSKO – ČESKO 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Stückiová (Merzová), 27. Harjuová (Büchiová), 34. Büchiová (Surdezová) – 37. T. Mazancová.
Rozhodčí: Nurmiová, Ketonenová – Raitalaová, Anttilaová.
Vyloučení: 5:4.
Bez využití.
Střely na branku: 13:20 (2:10, 7:5, 4:5).
Nejlepší hráčky: Emma Ingoldová – Tereza Mazancová.
Česko: Švejdová – Vaněčková, Hanzlíková, Habartová, G. Horáková, Vávrová, Chladová, Václavková – T. Mazancová, Kalová, D. Pejšová – Sýkorová, Škorpíková, Haasová – Hrubanová, Eignerová, Nowáková – Kafková, Černá, Machková. Trenéři: Zuziak, Vozák a Vojtek.

ČESKO – NĚMECKO 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 9. Hrubanová, 24. Hanzlíková (T. Mazancová, Kalová), 26. T. Mazancová (Hanzlíková), 53. Škorpíková, 59. T. Mazancová – 56. Harková (Raschkeová, Christofová).
Rozhodčí: Tauriainenová, Ketonenová – Sainiová, Anttilaová.
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 22:32 (6:8, 10:10, 6:14).
Nejlepší hráčky: Julie Pejšová – Ronja Harková.
Česko: J. Pejšová – D. Pejšová, Hanzlíková, Habartová, G. Horáková, Vaněčková, Chladová, Kafková – T. Mazancová, Kalová, Sýkorová – Machková, Škorpíková, Haasová – Hrubanová, Eignerová, Nowáková – Václavková, Černá, Vávrová. Trenéři: Zuziak, Vozák a Vojtek.

FINSKO – ČESKO 2:1 po nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 56. Tervonenová (Laitinenová, Nuutinenová), rozh. nájezd Sundelinová – 1. Škorpíková (Machková, Haasová).
Rozhodčí: Abergová, Tauriainenová – Sainiová, Palolaová.
Vyloučení: 4:3.
Bez využití.
Střely na branku: 47:24 (14:10, 11:4, 19:8 – 3:2).
Nejlepší hráčka ČR: Viktorie Švejdová.
Česko: Švejdová (31. J. Pejšová) – Vaněčková, Hanzlíková, Habartová, G. Horáková, Černá, Chladová, Václavková, Vávrová – T. Mazancová, Kalová, Sýkorová – Machková, Škorpíková, Haasová – Hrubanová, Eignerová, Nowáková – Kafková. Trenéři: Zuziak, Vozák a Vojtek.

Německo – Finsko 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Finsko – Švýcarsko 6:0 (2:0, 2:0, 2:0)
Švýcarsko – Německo 0:5 (0:1, 0:1, 0:3)

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 3 2 1 0 0 10:1 8
2. Česko 3 1 0 1 1 7:6 4
3. Německo 3 1 0 0 2 6:7 3
4. Švýcarsko 3 1 0 0 2 3:12 3

Soupiska českého týmu

Brankářky:
Julie Pejšová (Příbram), Viktorie Švejdová (MODO, Švédsko).

Obránkyně:
Denisa Habartová (Příbram), Lucie Vávrová (Vsetín), Daniela Pejšová (MODO, Švédsko), Adéla Hanzlíková (Rokycany), Gabriela Horáková (Letňany), Viktorie Chladová (Ledeč nad Sázavou), Eliška Vaněčková (Havířov), Anna Václavková (Černošice).

Útočnice:
Lucie Eignerová (Příbram), Karolína Sýkorová (Balmoral Hall, Kanada), Tereza Mazancová (Mladá Boleslav), Hana Haasová (Opava), Patricie Škorpíková (Karviná), Anna Kalová, Michala Machková (obě Kadaň), Gabriela Hrubanová (Prostějov), Marie Nowáková (Děčín), Zuzana Černá (Benešov), Barbora Kafková (Vrchlabí).

Realizační tým:

Manažer: Lubomír Johan
Hlavní trenér: Pavel Zuziak
Asistenti trenéra: Jiří Vozák a Martin Vojtek
Lékař: MUDr. Radim Jünger
Fyzioterapeutka: Jarmila Slovenčíková
Masér/kustod: Marcel Krejsa

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz