Junioři znovu porazili mistry světa! Drama s Finy otočil hrdina Šír

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

9. listopadu 2019, 15:21

Martin Voltr

Skvěle! Čeští hokejisté do 20 let si podruhé v řadě vyšlápli na úřadující mistry světa z Finska, tentokrát dokonce na jejich půdě. Velkou bitvu v Helsinkách i díky opět perfektnímu Lukáši Dostálovi otočili z 0:1 na 2:1 – obě branky vstřelil z přesilovek Jan Šír, jenž zápas rozhodl po 18 sekundách prodloužení.

Český tým se evidentně poučil ze špatného startu proti Švédům a do druhého utkání nastoupil připravený na úplně jiné úrovni. Od prvních minut hrál s domácím favoritem naprosto vyrovnanou partii. Podobné pozice na pravém kruhu nevyužili Střondala ani Hirvonen, klidnou partii pak rozvířila kočkovaná Šíra s Haatanenem, která by bez zásahu rozhodčích rychle přerostla v bitku bez rukavic.

Závěr první části ale poměrně jasně patřil hráčům Suomi. Salonena ještě senzačně vychytal betonem Lukáš Dostál, jenže po vyhraném vhazování Češi špatně obsadili útok mladíků, Aku Räty střílel do tyče a Roni Hirvonen dorazil puk do prázdné branky.

Košíkář Hirvonen, jenž na letošním Hlinka Gretzky Cupu nastřílel české osmnáctce hattrick, po přestávce navíc trefil tyčku. A tak Varaďovi svěřenci za chvíli z první přesilovky vyrovnali. Plášek přenesl hru na Střondalu, a ten střílenou přihrávkou vybídl ke skórování úplně volného Jana Šíra!

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Liberecký talent, který hraje za dvacítku poprvé, si na svou úvodní reprezentační branku počkal až do 38. zápasu. A to ještě nemělo být z jeho strany všechno...

Právě Vojtěch Střondala s brněnským kamarádem Karlem Pláškem hráli z celého útoku jasně nejlépe, Finům přidělávali značné problémy a velmi hlasitě se přihlásili o nominaci na šampionát. Sám měl Střondala největší šanci ze samostatného úniku ve 33. minutě, puk ale neprotlačil za beton Patrikainena.

Ve hře plné brejků se další možnosti neujaly, Dostálovi pomohlo proti Rindellovi i obrovské štěstí. Zkraje třetí třetiny Češi výtečně ubránili první oslabení a pak sahali po obratu Plášek s dorážejícím Mlčákem, brněnský letec byl blízko ještě jednou.

Pak už ale národní tým přestával finským bruslařům stačit a stáhl se do defenzívy. Další dvě početní nevýhody přežil jen díky obětavosti a skvělému Dostálovi, nejvíc si na něm vylámal zuby Puistola.

Jenže minutu před koncem faulovali Finové a hned 18 sekund po startu prodloužení Češi výhodnou přesilovku využili: Do Pláškovy nabídky se opřel Jan Šír, z první trefil nádherně a stal se velkým hrdinou překvapení proti úřadujícím mistrům světa! Vždyť Suomi mají na turnaji prakticky kompletní výběr hráčů z domácí nejvyšší soutěže.

Skvělý výsledek zkusí čeští junioři potvrdit v závěrečném utkání, v neděli od 11 hodin SEČ vyzvou Rusko o konečnou druhou příčku. Prvenství už mají po výhře 6:1 nad sbornou jisté Švédové.

FINSKO – ČESKO 1:2 po prodloužení (1:0, 0:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Hirvonen (Aku Räty, Rindell) – 26. Šír (Střondala, Plášek), 61. Šír (Plášek, Kukla).
Rozhodčí: Vikman, Brander – Orava, Niittylä.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 34:24 (12:11, 9:8, 13:4 – 0:1).
Diváci: 680.
Nejlepší hráči: Axel Rindell – Karel Klikorka.
Finsko: Patrikainen – Niemelä, Nousiainen, Honka, Hatakka, Kukkonen, Utunen, Rindell, Kokkonen – Oden, Lundell, Puistola – Haatanen, Kivenmäki, Salonen – Erholtz, Petman, Saarela – Aku Räty, Aatu Räty, Hirvonen. Trenéři: Helminen, T. Ruutu a Hämäläinen.
Česko: Dostál – Haš, Klikorka, Kukla, Mlčák, Lytvynov, Dajčar, Dluhoš, Houdek – Brož, Čajka, Mužík – Šik, Šír, Blümel – Myšák, Střondala, Plášek – Řehák, Kunc, Beránek. Trenéři: Varaďa, Krátoška a Eliáš.

Záznam utkání

Švédsko – Rusko 6:1 (1:1, 2:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 8. Eriksson (Höglander, Pasic), 27. Höglander, 35. Höglander (Aaman, Lundmark), 44. Karlberg (Aaman), 50. Fagemo (Wilsby), 57. Sundsvik (Karlberg, Henriksson) – 20. Činachov (Nikolajev, Misjul).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 2 2 0 0 0 8:2 6
2. Rusko 2 1 0 0 1 3:7 3
3. Česko 2 0 1 0 1 3:3 2
4. Finsko 2 0 0 1 1 2:4 1

Poslední den turnaje v Helsinkách

Neděle 10. listopadu:
11:00 Rusko – Česko (Helsinki Ice Hall)
14:00 Finsko – Švédsko (Helsinki Ice Hall)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz