Junior Brož dal životní gól: Tvrdá hra v play off? Užívám si ji!

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

U postupu do extraligy může letos být i několik juniorů. Nejblíž – i když zatím pořád daleko – k němu mají mladíci v jihlavské Dukle, za niž zaznamenal svůj první gól v play off devatenáctiletý Vítězslav Brož.

Brož se do jihlavského A-týmu dostal na přelomu let 2019 a 2020, když ho trenéři mládeže zvolili nejlepším juniorem měsíce. Hned ve svém druhém zápase dal premiérový gól, potom podepsal profesionální smlouvu.

Kdyby letos běžely mládežnické soutěže, dá se očekávat, že by v první řadě zachraňoval juniorku. Nemá ale čeho litovat – aspoň získal relativně pevné místo v áčku.

„Já jsem v to doufal. Snažil jsem se a bojoval, tak jsem rád, že se mi to teď povedlo. A když se zrovna neprosadím, tak jsou tam jiní hráči, kteří to odehrají dobře,“ vzkazuje Brož pokorně.

„Dostal jsem telefonát, že budu hrát. Aspoň jsem to viděl zvysoka z balkónu a mohl jsem si nastudovat soupeře.“

Ve dvaceti duelech základní části nasbíral sedm bodů, všechny tři branky stihl vstřelit od konce ledna. Ale tu nejcennější přidal až teď, ve druhém semifinálovém souboji proti Vsetínu. I díky ní Jihlava vyhrála 3:1 a domácí start zvládla stoprocentně.

Vítězslav Brož přitom v prvním duelu chyběl. „Ujča mi říkal, že jestli se něco stane, tak druhý den do zápasu půjdu,“ líčí. A stalo se – kvůli disciplinárnímu trestu vypadl ze hry Tomáš Jiránek. „Dostal jsem telefonát, že budu hrát. Aspoň jsem to viděl zvysoka z balkónu a mohl jsem si nastudovat soupeře,“ usmívá se Brož.

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Předešlou sérii proti Litoměřicím odehrál celou. „Myslím, že Litoměřice měly trošku lepší pohyb než Vsetín. Ale jsou to oba kvalitní týmy,“ přemýšlí, když má soupeře porovnat. Každopádně semifinále působí tvrdším dojmem, což musí 174 centimetrů vysoký forvard pocítit.

„Mně zrovna taková hra problém nedělá, já jsem na ni zvyklý odmala,“ obrátí. „Rád hraju do těla, víceméně si to užívám. Takové play off je,“ říká bezstarostně. Však už ve čtvrtfinále mohl ochutnat třeba chlebíček Jana Výtiska. „No, bylo pěkné si proti němu zahrát. To trošku pomohlo,“ culí se Brož.

Jeho chvilka v sobotní bitvě přišla hned ve třetí minutě. Vlastně na led skočil úplně poprvé v sérii, a rovnou slavil životní gól!

„Daniel Krenželok mi to nahrál, pak jsem se dostal přes obě modré čáry a Judič (Miroslav Juda) mi výborně stáhl hráče. Já jsem přetáhl puk na osu a pak jsem to za pomoci jejich hráče dostal do brány,“ popisuje zároveň pohlednou, ale zároveň šťastnou trefu.

Není pochyb, že v jeho kariéře zatím byla tou nejdůležitější. „Určitě. Měl jsem z toho obrovskou radost,“ pokyvuje bojovník, který je v Dukle rád za každou chvíli ve hře a odpracuje jakoukoli roli.

A když se trenéři rozhodnou stáhnout sestavu a posílat na led zkušenější borce, jako právě ve finiši posledního zápasu? Musí přijmout i to. „Jsou to trošku nervíky. My se snažíme aspoň kluky podpořit a pomoct střídačce, když už nemůžeme pomáhat na ledě. Kluci to odbojovali výborně a potom potvrdili gólem do prázdné,“ vrací se k dramatickému závěru.

„Musíme urvat každý zápas a věřit v to, že se to stane.“

Ačkoli play off Chance ligy rozhodně neschází náboj ani emoce, před prázdnými stadiony se přece jenom zdá, že mladíci jako Vítězslav Brož mají svou pozici trochu jednodušší: Nesváže je nervozita.

„Nevím, jak to vnímají ostatní kluci, ale nějaký malý tlak určitě cítím. Není to ale že bychom se nechali nějak rozhodit,“ přemítá Brož. Markantní rozdíl by tedy pocítil na vsetínském Lapači, kde by teď za normálních okolností vjížděl do hotového žluto-zeleného pekla!

Foto: Markéta Křížová, hcdukla.cz

Za současné situace se musí soustředit spíš na to, jak si poradit s tamním úzkým ledem. „Bude tam míň času na všechno a oni jsou na to zvyklí. Musíme se s tím poprat. Myslím ale, že to zvládneme,“ burcuje jeden ze tří juniorů v semifinálovém kádru Jihlavy.

O motivaci rozhodně nouzi nemá. Vždyť Dukle – stejně jako momentálně Kladnu – „stačí“ šest vítězství, aby slavila postup do extraligy. Jen šest čáreček...

„Samozřejmě to vnímáme. Ale musíme urvat každý zápas a věřit v to, že se to stane,“ zasní se mladý útočník na závěr.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz