Ještě těžší zkouška: Češi jdou na Kanadu. Hlavně rychlost, velí Kalous

Foto: Martin Voltr

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Jistě, výkonem proti Finsku si čeští junioři dokázali, že mohou držet krok s členem světové špičky. Teď ale přichází otázka: Mohou to předvést opakovaně? O půlnoci ze soboty na neděli nastoupí na domácí Kanadu.

Už den před utkáním mohli mít čeští junioři v kapse postup do čtvrtfinále. K tomu ale potřebovali, aby zápas Slovenska s Lotyšskem skončil buď v základní hrací době, nebo jakýmkoli vítězstvím Lotyšů. Po nájezdech však slavili Slováci.

Co přesně to pro svěřence Radima Rulíka znamená?

Pokud nechtějí čekat na svůj závěrečný souboj s Lotyšskem ani spoléhat na porážku Slovenska s Finskem, pak potřebují Kanadu obrat alespoň o bod.

A to bude pořádně těžký úkol.

Domácí reprezentace si totiž zjednala obrovský respekt, když bezbranným Slovákům nasázela jedenáct gólů. Taková exhibice se na turnajích elity vidí málokdy.

„Tyhle zápasy se stávájí. Můžou se stát komukoli, teď to bylo Slovensko,“ říká český asistent trenéra Jiří Kalous. „Kanadu sledujeme a koukáme, co hraje, aby nás ničím nepřekvapila. Potom se ukáže na ledě, jak tento top tým zvládneme. My naším klukům věříme, protože pracují dobře,“ pokračuje s odkazem na předešlý průběh turnaje.

Především tedy k duelu proti Finům. Ne snad k jeho výsledku, ale výkonu, který splňoval z české strany velmi přísná kritéria.

„Finsko má skvělý tým, je jedním z horkých favoritů turnaje a my jsme s ním odehráli výborné utkání. Stačili jsme bruslit, měli jsme výborný pohyb po celých šedesát minut. Věřím, že když to vydržíme i teď, máme šanci odehrát dobré utkání,“ hlásí Kalous.

Javorové listy se rozjížděly pomalu, při výhře 5:2 nad Lotyšskem ani trochu neoslnily. Pak už to ale byla jiná písnička.

Proti Slovákům zazářila zejména první formace v čele s Masonem McTavishem, autorem šesti bodů (4+2), jemuž klape souhra s hvězdným mladíčkem Connorem Bedardem.

Dávat si ale pozor jenom na ni? To by byl nesmysl. „Kanaďané hrají svůj klasický hokej. Jsou velmi důrazní v osobních soubojích, ale je to podpořeno jejich skvělou technickou individuální vyspělostí. Bude záležet na každém hráči, aby dobře zvládal osobní souboje,“ přidává Kalous k dobru vedle zmiňovaného pohybu.

Nebudeme si nic nalhávat: Zvlášť pro hráče z české juniorské extraligy či první ligy dospělých by mělo být kanadské tempo... No, kulantně řečeno, dost tvrdý oříšek.

„Musíme všechno dělat ve velké rychlosti a snažit se udělat co nejméně chyb. Na druhou stranu se nesmíme bát hrát, jít dopředu a forčekovat. To budeme po hráčích vyžadovat. Myslím, že kluci už jsou na tuto vlnu naladěni, a na zápas se těšíme,“ burcuje český asistent.

Většina mladíků v pátek nešla na led, trénink byl dobrovolný a týkal se víceméně jen hráčů, kteří dosud neměli vytížení. Trenéři chtěli dát svěřencům oddech před porcí dvou utkání ve dvou dnech.

Ta čeká národní tým na letošním turnaji poprvé – a budeme doufat, že ne naposledy. To by totiž znamenalo účast v bojích o medaile.

„Řada hráčů byla hodně vytěžovaných, a my potřebujeme, aby se dali do kupy a byli připravení na těžké dva zápasy, které nás čekají,“ říká Kalous k duelům proti Kanadě a Lotyšsku.

Oba sehrají čeští hokejisté od 16 hodin místního času, tedy o čtyři hodiny později než první dvě bitvy. Fanoušci jim od půlnoci českého času mohou znovu držet palce u televizních obrazovek ČT sport.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz