Jediný zámořský tým na Hlinkovi. Prorazí Američané s béčkem?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Necelé čtyři týdny zbývají do startu Hlinka Gretzky Cupu, který se po dvou letech vrací do Břeclavi a Piešťan. Ze všech účastníků mají o soupisce jako první jasno Spojené státy.

Američané uzavřeli nominaci tradičně nejrychleji, ale jedna věc je (bohužel) ještě tradičnější: Na velký srpnový turnaj hokejistů do osmnácti let neposílají svůj elitní výběr z rozvojového programu, který plodí fantastické talenty, nýbrž jakýsi B-tým vybraný z velkého letního soustředění.

Konečné nominace na Hlinka Gretzky Cup

Trenéři osmnáctky odhalili nominaci na Hlinka Gretzky Cup »
Přes Finy povede cesta. Na Hlinku přivezou Lundella mladšího »
Hlavní favorit! Mičkov, Mirošničenko a spol. baží po obhajobě »
Minule ztroskotali na Perfettim. Švédové mají hned tři Hävelidy »
Nejlepší čas prorazit! Slováci jsou černým koněm Hlinka Gretzky Cupu »

Několik hráčů ale v loňské sezoně mladší kategorií prestižního programu krátce prošlo. Soupiska celkově čítá hokejisty z různých soutěží napříč Spojenými státy, ale i Kanadou; mezi tahouny by se pravděpodobně měli zařadit mladíci se zkušenostmi z USHL či CHL.

Druhá možnost platí pouze pro obránce Pashu Bocharova, jenž zaznamenal šestnáct startů (0+1) ve Western Hockey League za Saskatoon. Centr Ryan Abraham měl ve Windsoru smůlu, ontarijská liga se totiž vůbec nerozběhla.

Nejvyšší americkou juniorskou soutěž brousili celou sezonu tři hráči. Dva z nich ji ale dokonce vyhráli! U triumfu týmu Chicago Steel byl přímo na ledě obránce Jake Livanavage (50 zápasů / 1+8), to útočník Quinn Finley (39 / 1+5) se v play off nevešel do sestavy.

Zadák Vinny Borgesi z Tri-City (49 / 2+10) se zase může pochlubit stříbrnou medailí z Olympijských her mládeže v Lausanne, kde Američané ve finále podlehli výsledkem 0:4 Rusům kolem Matveje Mičkova.

Osm hokejistů z výběru už má v kapse přijetí na univerzitu, což znamená pro americké mladíky v tomto věku obvykle vysněnou metu.

Mužstvo povede jako hlavní trenér J.D. Forrest, tedy hlavní kouč farmy Pittsburghu z Wilkes-Barre Scranton. Doposud působil u amerických reprezentačních výběrů na MS osmnáctek (2015), olympiádě mládeže (2016) i Memoriálu Ivana Hlinky (2017) jen coby asistent.

Po minulé sezoně se ambice účastníků letního turnaje nebudou odhadovat vůbec snadno, při absenci Kanady má navíc každý o něco větší šanci na medaili. Američané i se záložním týmem vystoupali na pódium třikrát z předešlých sedmi ročníků, poslední medaili získali před pěti lety, kdy jim zlato v památném finále uloupili Češi.

Dosud jediným triumfem Spojených států tak zůstal ten z roku 2003.

Zámořský tým bude i letos hrát základní skupinu v Piešťanech. Generálku však absolvuje v Břeclavi proti české reprezentaci, a to v sobotu 31. července od 18:30. Před dvěma lety si Češi poradili s Američany jak v přípravném duelu, tak i následně v utkání o konečné páté místo.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Nominace USA na Hlinka Gretzky Cup

Brankáři:
Marks Bryant (Fox Motors, T1EHL), Austin McNicholas (Rochester, 18U AAA), Lucas Szyszka (Chicago Mission, HPHL).

Obránci:
Pasha Bocharov (Saskatoon Blades, WHL), Vinny Borgesi (Tri-City Storm, USHL), Hunter Brzustewicz (USA NTDP U17), Jackson Dorrington (Cushing Academy, USHS), Ryan Healey (Sioux Falls Stampede, USHL), Jake Livanavage (Chicago Steel, USHL), Sam Rinzel (Chaska High School, USHS).

Útočníci:
Ryan Abraham (Compuware, HPHL), Johan Aegerter (Janesville Jets, NAHL), Brennan Ali, Mikey DeAngelo (oba Chicago Mission, HPHL), Jimmy Clark (Edina High School, USHS), Luke Devlin (St. Andrew's College, PHC), Quinn Finley (Chicago Steel, USHL), Gavin Hayes (Honeybaked, 16U AAA), Cole Knuble (Fox Motors, T1EHL), Casy Laylin (St. Michael High School, USHS), Cam Lund (Cushing Academy, USHS), Zam Plante (Hermantown High School, USHS), Merril Steenari (Anaheim Jr. Ducks, T1EHL).

Trenéři: J.D. Forrest, Nick Fohr, Guy Gosselin, Rich Hansen a Jared Waimon.

Zápasy USA na turnaji

Sobota 31. července – příprava:
18:30 Česko – USA (Břeclav)

Pondělí 2. srpna:
19:00 Slovensko – USA (Piešťany)

Úterý 3. srpna:
15:30 Švédsko – USA (Piešťany)

Středa 4. srpna:
15:30 USA – Německo (Piešťany)

Výsledky za posledních 10 let

2019: 6. místo
2018: 4. místo
2017: 5. místo
2016: 2. místo
2015: 5. místo
2014: 3. místo
2013: 2. místo
2012: 7. místo
2011: 5. místo
2010: 2. místo

Celková bilance (26 ročníků)

13 medailí; 1x zlato – 9x stříbro – 3x bronz (3. nejúspěšnější)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz