Individuální ceny v ELJ: Dva sparťani, tygří střelec i bažant Šalé!

Foto: Roman Kantor, hc-kometa.cz

Nové mistry DHL Extraligy juniorů známe od čtvrtka, kdy Pohár Karla Guta zvedli nad hlavy mladíci Plzně. V rámci Českých hokejových her byli vyhlášeni i držitelé individuálních trofejí!

Stejně jako před nástupem covidu, i letos se udělují čtyři a jsou pojmenované podle hokejových osobností, které už bohužel nejsou mezi námi. Ale zatímco v roce 2019 patřily ceny nejvýraznějším hráčům vyřazovacích bojů, tentokrát už putují do rukou nejlepších individualit za celý průběh ročníku 2021/22.

Shodou okolností jsou dva držitelé z jednoho klubu – pražské Sparty, která skončila bronzová. Další pak oslňovali v dresu brněnské Komety a stříbrného Liberce.

Cena Josefa Mikoláše (nejlepší brankář):
Jakub Krbeček – HC Sparta Praha

Mladý sparťanský tým měl kvalitu na všech postech. Pokud vydrží pohromadě (samozřejmě tedy bez hráčů ročníku 2002), pak bude v příští sezoně patřit mezi favority na titul. Už letos obsadil zcela zasloužené třetí místo – a byla to i obrovská zásluha brankářů.

Jakub Krbeček s Michaelem Hrabalem vytvořili bez debat nejlepší gólmanské duo v extralize. Právě do rukou prvního jmenovaného, který má před sebou ještě rok v juniorce, putuje Cena Josefa Mikoláše.

Krbeček s úspěšností 93,65 procenta opanoval statistiky dlouhodobé části soutěže, průměrně inkasoval 2,11 branky na utkání a ve 32 startech vychytal pět čistých kont. V play off nastoupil do jedenácti utkání a „zhoršil“ se jen o procento.

Jakub Krbeček

Jakub Krbeček | Foto: Marek Švamberg, hcplzen.cz

Cena Karla Rachůnka (nejlepší obránce):
Tomáš Tomek – HC Sparta Praha

V minulé sezoně odehrál vinou covidu jen třináct zápasů. Během tréninků na sobě ale neskutečně pracoval, a letos sklidil ovoce. Tomáš Tomek brousil led dozadu i dopředu, pohyblivějších obránců byste v soutěži moc nenašli.

Produktivnějšího pak už vůbec – sparťanský zadák nasbíral ve 39 zápasech základní části a nadstavby 52 bodů za 16 branek a 36 asistencí, v 11 utkáních play off přidal 4 góly a 13 nahrávek. Udělá naprosto všechno pro to, aby během letní přípravy dostal šanci v reprezentační dvacítce a mohl v Edmontonu ukázat, že se svým stylem může být úspěšný i na nejvyšší scéně.

Tomáš Tomek

Tomáš Tomek | Foto: Karel Švec, Český hokej

Cena Josefa Vašíčka (nejlepší útočník):
Eduard Šalé – HC Kometa Brno

Libor Zábranský z něj chce udělat dalšího Martina Nečase. A zatím neznáme žádný důvod, proč by se mu to nemělo povést. Eduard Šalé byl vyhlášen nejlepším útočníkem juniorské soutěže i přesto, že věkově byl teprve dorostencem a nastupoval proti soupeřům starším až o tři roky!

Pouze liberecký kapitán Lukáš Nezbeda nasbíral v extralize víc bodů. Sedmnáctiletý talent Komety se zastavil na metě 42 gólů a 47 nahrávek ve 39 střetnutích, první dva zářezy už zaznamenal i mezi dospělými a v pěti zápasech juniorského play off přidal bilanci 5+5.

Předpoklady (minimálně) směrem k prvnímu kolu příštího draftu NHL potvrzoval Šalé i na mistrovství světa do 18 let v Německu. Právě kvůli účasti na šampionátu nicméně jako jediný z oceněné čtveřice nemohl svou cenu převzít v Ostravě, doputuje k němu až o několik dní později.

Eduard Šalé

Eduard Šalé | Foto: Martin Voltr

Cena Jana Marka (nejlepší střelec):
Adam Měchura – Bílí Tygři Liberec

Stroj na góly. Šalé se tomuto označení taky hodně blížil, ale na jednoho borce přece jen neměl. Adam Měchura se po sbírání zkušeností v Chance lize vrátil prakticky napevno do juniorky a prožil neuvěřitelný ročník. 54 branek ve 42 zápasech je přinejmenším v moderní historii soutěže jasně rekordním počinem!

Osm hattricků zůstane pro spoustu hokejistů nedostižným cílem, liberecký čahoun je zvládl nastřílet za jednu sezonu. V play off byl s deseti góly třetím nejlepším hráčem po plzeňské dvojici Adamec–Slanina. Pro tygří organizaci je obrovskou výzvou, aby jeho potenciál do několika let dokázala využít i v A-týmu.

Adam Měchura

Adam Měchura | Foto: Karel Švec, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz