Hlaváč nově trénuje sparťanské žáky: Chceme nechat klukům volnost

Foto: hcsparta.cz

Jan Hlaváč má za sebou bohatou hráčskou kariéru a nyní se po kompletním ročníku v druhé lize vydal jiným směrem. Vrací se do Sparty, kde prošel mládežnickými kategoriemi a získal zde také mistrovský titul. Teď bude mít coby trenér na starost sedmou a osmou třídu pražského celku.

Hlaváč má zkušenosti nejen z Česka, ale také NHL, Švýcarska nebo Švédska. A nyní je bude předávat dál. Ještě v minulé sezoně nastupoval za druholigový tým Letňan, kde si v 41 zápasech připsal 55 kanadských bodů. Teď má před sebou zkušený útočník novou úlohu. Bude trénovat sparťanské naděje.

„Vedení Sparty s Jardou Hlinkou za mnou přišli, jestli bych nechtěl začít pracovat ve Spartě jako trenér. Domluvili jsme se tak, že budu pomáhat Jirkovi Zelenkovi s Davidem Štětinou u sedmé a osmé třídy,“ popsal Hlaváč svůj návrat ke sparťanským barvám v rozhovoru pro klubový web.

„Trénovat chlapy je hodně náročné, popravdě mě to zatím neláká.“

Ještě v loňské sezoně působil dvojnásobný mistr světa jako aktivní hráč. Nyní jej čeká jiná úloha. „Trénování dětí je určitě specifické. Musíte mít trpělivost. My z kluků nechceme dělat v sedmé třídě chlapy. Počítáme s tím, že budou mít svoje výkyvy pozornosti. Jsem ale trpělivý člověk, problém v tom nevidím,“ prozradil něco málo o sobě.

S trenérskými kolegy se navíc shodne v pohledu na hokej a styl tréninku. „Chceme nechat klukům volnost, rozhodně se nepídíme po nějakých výhrách,“ přiblížil přístup, který upřednostňuje.

Foto: hcsparta.cz

Sám už si stihl na trénincích všimnout některých nedostatků. „V tom je asi moje největší úloha pozorovat a případně ukázat, jak na to,“ doplnil ke své roli mezi trenéry.

A jaké jsou jeho ambice na novém postu? „Trénovat chlapy je hodně náročné, popravdě mě to zatím neláká. Jsem spokojený takhle. Věřím, že mě trénování bude bavit,“ řekl.

„Pravda je, že vlastní hmatatelnou vzpomínku nemají, ale moc dobře ví, kdo jsem.“

Zatím se soustředí na letní přípravu, jeho tým měl na programu každý týden i jeden trénink na ledě. „Je vidět, že kluci naslouchají, a když jim chci něco ukázat a naučit, vezmou si rady k srdci,“ těší Hlaváče.

„Děti v sobě musí mít přirozený vztah a talent ke všem sportům. Dnešním dětem trošku chybí, protože jsou hodně zaměření. Po hokejové stránce ale nikdo nebude kluky lynčovat, když pokazí přihrávku. Naopak – vyhazovat puky po mantinelech umí každý, my chceme do kluků dostat zdravé sebevědomí a posouvat je,“ představil svou vizi.

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Hlaváč má na kontě dva tituly mistra světa a je také ligovým šampionem se Spartou z roku 2007. Jak jej ale vnímají jeho svěřenci, kteří v tu dobu ještě nebyli na světě? „Pravda je, že vlastní hmatatelnou vzpomínku nemají, ale moc dobře ví, kdo jsem. Už se mě ptali, jestli jim přinesu ukázat medaili. Že by se mě ale báli, to ne. Myslím, že jsme zatím kamarádi a věřím, že budeme i dál,“ řekl.

K práci trenéra Hlaváč nevylučuje ani prodloužení své hráčské kariéry. „Budu se udržovat v kondici a uvidíme. Varianta je, ale nesmí narušovat chod práce ve Spartě. Vše si přizpůsobím tak, abych nechyběl na zápasech a trénincích tady ve Spartě,“ uvedl k vyhlídkám na následující sezonu.

„Když se udržujete a máte k sobě slušný hokejisty, tak se dá v druhé lize hrát.“

A našel také svou přednost, v které je při zápasech lepší než mladší spoluhráči a soupeři.

„Kluci jsou samozřejmě rychlejší a silnější, ale chybí jim to nejdůležitější - hokejovost. Co my starší hráči máme, to se u mladších hokejistů vytratilo. Když se udržujete a máte k sobě slušný hokejisty, tak se dá v druhé lize hrát,“ zakončil v rozhovoru na stránkách Sparty.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz