Exotické kořeny i citelná ztráta. Kdo je sok českých mladíků pro generálku?

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

21. dubna 2021, 14:27

Martin Voltr

Dvakrát za sebou odvraceli Švýcaři sestup z mistrovství světa do 18 let až v sérii o udržení, které se letos nemusejí obávat. Český tým se s nimi potká v jediném přípravném duelu.

Jedenáct let v řadě byl vrcholem Švýcarů postup do čtvrtfinále, výjimku tvořil pouze šampionát 2015 v Zugu. Domácí tým se tam postaral o jedno z největších překvapení za dlouhou dobu, když Rusy ve čtvrtfinále smetl 5:0. Od té doby se ale Švýcarsko jen zhoršovalo, na posledních dvou turnajích odvracelo sestup až v závěrečné sérii proti Francii, respektive Slovensku.

Letos se z elitní skupiny MS nepadá, reprezentace helvétského kříže má za cíl tentokrát se protlačit do play off. „K tomu budou zásadní první dva zápasy proti Lotyšsku a Bělorusku. Uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom se do čtvrtfinále dostali,“ uvědomuje si realitu kouč Marcel Jenni.

Soupisky účastníků MS do 18 let

Kanada na MS 18: Dvě superhvězdičky, a na koho se „zapomnělo“? »
Osmnáctka odlétá na MS v pondělí, bere dva hráče navíc »
Rusové mezi favority MS 18. Řešili ale problém s vízem »
Němci se z covidové hrozby vylízali, na Čechy vyrukuje i Tygr Rossmy »

Nominaci složil prakticky výhradně z hráčů, kteří hráli pouze ve švýcarské juniorce. Ale zato v ní měli vytížení celou sezonu.

Výjimky jsou jen dvě. Obránce Dario Sidler (Zug) strávil polovinu ročníku ve druhé lize mužů, a forvard Attilio Biasca zamířil právě z Zugu do Halifaxu v kanadské QMJHL. Ve 19 zápasech si připsal osm bodů (2+6).

Biasca už má za sebou i účast na dvacítkách. Z ročníku 2003 hrál v Edmontonu ještě Lorenzo Canonica, jenže ten v nominaci chybí – zřejmě ze zdravotních důvodů, neboť v Shawiniganu nenastoupil od 2. dubna. To je pro Švýcary obrovská škoda, talentovaný centr totiž může zřejmě jako jediný atakovat první stovku letošního draftu NHL.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Čtyři hráči v kádru patří do mladšího ročníku 2004, mezi nimi třeba Jonas Taibel narozený v Rakousku nebo Rodwin Dionicio, jenž pochází ze Spojených států. Ve Francii se zase narodil Benjamin Bougro, bratranec francouského reprezentanta Yohanna Auvita. Španělské kořeny má Jeremy Jabola-Prada a dokonce thajské Liekit Reichle!

Za normálních okolností by se Češi v této sezoně potkali se Švýcary několikrát, ovšem na poslední vzájemné duely musí vzpomínat do sedmnáctky. Tam je sice zvládli, nicméně v šestnáctce dvakrát v nastaveném čase podlehli.

Oba tradiční protivníci se střetnou v generálce na letošní šampionát, a to v sobotu od 19 hodin středoevropského času. Zatím nepůjde tolik o vítězství, jako o nabytí herní pohody. Švýcaři zatím nemohli odehrát žádný přípravný duel, dvojzápas s Německem totiž škrtli kvůli covidu v týmu soupeře.

Nominace Švýcarska na MS do 18 let

Brankáři (3):
Mathieu Croce (Davos), Kevin Pasche (Lausanne), Niels Riesen (Kloten).

Obránci (8):
Lian Bichsel (Biel-Bienne), Nathan Cantin, Dario Sidler, Tiziano Pauchard (všichni Zug), Vincent Despont (Kloten), Rodwin Dionicio (Bern), Maximilian Streule (Curych), Brian Zanetti (Lugano).

Útočníci (14):
Mats Alge, Louis Robin (oba Zug), Attilio Biasca (Halifax, QMJHL), Benjamin Bougro, Nicolas Perrenoud (oba Lausanne), Lilian Garessus (Biel-Bienne), Noah Greuter (Kloten), Joel Henry, Liekit Reichle, Jan Spring, Livio Truog (všichni Curych), Jeremy Jabola (Bern), Kevin Nicolet (Fribourg-Gottéron), Jonas Taibel (Rapperswil-Jona).

Trenéři: Marcel Jenni, Franziskus Heinzmann a Eric Walsky.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz