Dvacítka zná jména pro MS: Varaďa vyřadil Haše a Zábranského, končí i Blümel

Foto: Martin Voltr

23. prosince 2018, 12:54

Václav Jáchim

Generálku mají za sebou, čeští junioři podlehli v poslední přípravě před mistrovstvím světa Američanům 2:6. A trenérský štáb poté rozhodl o úpravě širší nominace. Výpravu opustili obránci Martin Hugo Haš a Libor Zábranský, končí také útočník Matěj Blümel. V týmu pokračuje 25 hokejistů, dva hráči do pole se ovšem na konečnou soupisku pro turnaj nevejdou.

Účastníci šampionátu mohou využít tří brankářů a dalších 20 hráčů. Trenéři Varaďa, Eliáš a Krátoška si vedle tří gólmanů ponechali osm beků a 14 útočníků. Do turnaje dvacítka vstoupí patrně s menším počtem bojovníků.

„Uvažujeme o tom, že by to pro začátek bylo šest obránců a 12 útočníků. Nevíme, co se může stát na začátku turnaje, jestli budeme muset doplnit obránce nebo útočníky. Nechci samozřejmě přivolávat nějaká zranění," uvedl asistent Aleš Krátoška.

Mizivá je naděje na příjezd Filipa Chytila, který v New York Rangers pravidelně hraje NHL. Během přípravy vyřadily zdravotní potíže Ostapa Safina, teď se loučí trio Martin Hugo Haš, Libor Zábranský a Matěj Blümel. Junioři mají před sebou poslední hodiny do ostrého startu turnaje. Zabydlí se v oficiálním hotelu ve Vancouveru, na Štědrý den absolvují společnou slavnostní večeři.

Foto: Martin Voltr

25. prosince čeká juniory trénink, proběhne vstupní direktoriát turnaje a také mítinky pro trenéry a lékaře. Reprezentanti zahájí mistrovství světa 26. prosince od 22 hodin úvodním utkáním proti Švýcarsku, v základní skupině je poté čekají Rusko, domácí Kanada a Dánsko.

Ze zveřejněné nominace 25 hráčů pro turnaj má nejvíc zkušeností Martin Nečas, jehož čeká už třetí MS dvacetiletých. Loni v Buffalu se o postup do semifinále zasloužili také Škarek (spolu s Nečasem byli už na MS 2017), Galvas, Král, Šalda, Kaut, Chytil, Zadina, Hrabík a Lauko. Kvasnička byl členem týmu na MS před dvěma lety, ale v úvodním duelu se zranil a turnaj pro něj předčasně skončil.

Trenér Varaďa hodnotí generálku s USA

Třináct hokejistů z výběru letos působí za Atlantikem, brankář Škarek chytá SM-Liigu za Lahti. Tuzemskou nejvyšší soutěž pravidelně hraje především Galvas, prostor dostávali také Kvasnička, Machala, Pour, Jeník, Plášek či Hladonik. Další reprezentanti nastupovali v Chance lize. Dostál, Čajka, Plášek, Jeník, Pekař a Lauko se narodili v roce 2000, mohou tedy nastoupit i za rok na MS dvacetiletých 2020 v Ostravě a Třinci.

Nominace dvacítky na MS v Kanadě (26. prosince 2018 – 5. ledna 2019, Vancouver a Victoria):

Brankáři:
Jakub Škarek (Lahti, Finsko), Jiří Patera (Brandon, WHL), Lukáš Dostál (Kometa Brno/Třebíč).

Obránci:
Jakub Galvas (Olomouc), Filip Král (Spokane, WHL), Radim Šalda (Rimouski, QMJHL), David Kvasnička (Plzeň/Litoměřice), Dalimil Mikyska (Kometa Brno/Třebíč), Matyáš Zelingr (Kladno), Michael Gaspar (Mountfield HK/Litoměřice), Daniel Bukač (Niagara, OHL).

Útočníci:
Martin Nečas (Charlotte, AHL), Filip Zadina (Grand Rapids, AHL), Martin Kaut (Colorado, AHL), Jan Jeník (Liberec), Karel Plášek (Kometa Brno), Jakub Pour (Plzeň/Litoměřice), Petr Čajka (Erie, OHL), Jan Hladonik (Třinec), Jáchym Kondelík (Univ. Connecticut, NCAA), Jakub Lauko (Rouyn Noranda, QMJHL), Matěj Pekař (Barrie, OHL), Ondřej Machala (Pardubice), Kryštof Hrabík (Tri-City, WHL), Jan Kern (Omaha, USHL).

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý.
Hlavní trenér: Václav Varaďa.
Asistenti: Patrik Eliáš a Aleš Krátoška.
Trenér brankářů: Radek Jirátko.
Video trenér: Lukáš Lotko.
Lékaři: MUDr. Jan Alt a MUDr. Miroslav Budoš.
Fyzioterapeut: Martin Výtisk.
Kustodi: Jan Vejvoda, Václav Vejvoda.
Media manažer: Ondřej Kalát.

Program dvacítky v základní skupině MS:

Středa 26. prosince: Česko – Švýcarsko (22:00)
Sobota 29. prosince: Česko – Rusko (2:00)
Neděle 30. prosince: Kanada – Česko (2:00)
Pondělí 31. prosince: Dánsko – Česko (22:00)

Poznámka: Dvacítka hraje utkání skupiny ve Vancouveru, začátky utkání jsou uvedeny v SEČ.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz