Dvacítka nepotěšila zaplněnou Polárku, se Švédy jasně prohrála

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

20. prosince 2019, 19:41

Martin Voltr

Čeští hokejisté do dvaceti let v prvním přípravném utkání před domácím mistrovstvím světa nestačili na silné Švédy. Ve Frýdku-Místku prohráli 1:5, jedinou branku domácího týmu vstřelil Matěj Pekař.

Zápasu přihlížela téměř do posledního místa vyprodaná hala Polárka s více než dvěma tisícovkami diváků. Čeští trenéři nechali mimo hru šest hráčů z pole i očekávanou brankářskou jedničku Dostála, Švédům ještě chyběli Albin Eriksson a Lucas Raymond a hráli tak na jedenáct útočníků.

Domácí reprezentace se zpočátku starala o větší rozruch v útočném pásmu, na dobrou snahu Pytlíka s Raškou navázal v samostatném úniku Matěj Pekař. Forhendovou kličku mu brankář Eliasson vytáhl betonem. Po prvních zákrocích Lukáše Paříka měl prospekt Buffala ještě jednu velkou šanci z přečíslení, tentokrát pálil do tyče!

Čechy to vzápětí mrzelo, ve 13. minutě totiž jako první inkasovali. Samuel Fagemo se mezi obránci natáhl po Brobergově přihrávce a v sólu zamířil nad lapačku. Odpověď chtěl přinést drzým průnikem frýdecký rodák Raška, podobně se bohužel nezadařilo v první přesilové hře, na kterých ještě bude do startu mistrovství hodně co pilovat.

Druhá třetina nabízela prakticky obrácený průběh: Tre Kronor byli lepším týmem, což mohl potvrdit košíkář Holtz, který však napálil břevno. Když pak soupeř fauloval dvakrát v rychlém sledu, Češi ukončili přesilovkové trápení: Myšák ještě průnik gólem nezavršil, ale od modré vypálil Šimon Kubíček a tečující Matěj Pekař moc dobře věděl, co dělá – 1:1!

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Velká škoda, že nadšení v ochozech i na střídačce zpražil už za 69 sekund Nils Höglander. Dvakrát zůstal na levé straně za obranou a zatímco poprvé mířil jen na Paříkovu hruď, při reparátu krásně trefil bližší růžek. Mezitím se poprvé do hry dostal třináctý útočník Vojtěch Střondala, Jan Jeník totiž inkasoval od rozhodčího Pražáka osobní trest.

Z dost nepřesné podívané bohužel 21 sekund před druhou sirénou vystoupla nádherná akce, která Čechy o kus srazila. Jonatan Berggren vystřihl krásný slalom od mantinelu až před Paříka, jehož zmátl další kličkou do prázdné brány. A hned po pauze bylo ještě hůře, když přesilovku využil přesnou střelou po ledě podruhé Fagemo.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Potyčky, v nichž byl z české strany nejaktivnější opět Pekař, už směr zápasu nepozměnily. Naopak, Švédové našli dalšího dvougólového střelce a potvrdili vítězství, když Höglander zblízka dorážel do prázdné brány. Domácí tým přes solidní snahu jasně zaostával v efektivitě, Střondala neproměnil velkou šanci a Kukla napálil tyč.

Svěřenci Václava Varadi tak zapsali výraznou porážku, šanci na reparát budou mít v neděli od 14:30 v Třinci, kde v generálce na šampionát vyzvou Slovensko.

ČESKO – ŠVÉDSKO 1:5 (0:1, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. Pekař (Kubíček) – 14. Fagemo (Broberg), 32. Höglander (Henriksson), 40. Berggren, 44. Fagemo (Lundkvist, Sandin), 51. Höglander (Ginning, Lundkvist).
Rozhodčí: Hradil, Pražák – Jindra, Zíka.
Vyloučení: 4:6, navíc Jeník (Česko) 10 minut.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 21:24 (6:8, 4:10, 11:6).
Diváci: 2 142.
Nejlepší hráči: Lukáš Pařík – Rasmus Sandin.
Česko: Pařík – Haš, Klikorka, Kukla, Mlčák, Kubíček, Kučeřík, Dajčar – Lang, Čajka, Teplý – Pekař, Jeník, Myšák – Raška, Pytlík, Plášek – Blümel, Pavel, Koffer – Střondala. Trenéři: Varaďa, Krátoška a Eliáš.
Švédsko: Eliasson – Söderström, Sandin, Lundkvist, Ginning, Björnfot, Broberg, Norlinder – Fagemo, David Gustafsson, Höglander – Berggren, Bäck, Pasic – Holtz, Henriksson, Nässén – Öberg, Hugo Gustafsson. Trenér: Montén.

Další přípravné zápasy před MS do 20 let

Sobota 21. prosince:
17:00 Německo – Finsko (Brno, Sportcentrum Lužánky) – informace o vstupenkách »
19:00 Rusko – Kazachstán (Kravaře)

Neděle 22. prosince:
14:30 Česko – Slovensko (Třinec) – vstupenky »
18:00 Švédsko – USA (Český Těšín)

Pondělí 23. prosince:
15:00 Slovensko – Rusko (Žilina)
17:00 USA – Německo (Havířov) – vstupenky »
17:30 Kanada – Finsko (Ostrava, Ostravar Aréna) – vstupenky »

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz