Další rozvolnění amatérského sportu: Sníží se rozestupy. Co přijde dál?

Foto: Jiří Zaňát, hokej.zlin.cz

18. dubna 2021, 14:55

Jan Šimek

Amatérský sport by se měl od pondělí 26. dubna dočkat dalšího rozvolnění. V rámci platného opatření bude zkrácena vzdálenost mezi sportujícími dvojicemi na šest metrů. Další jednání budou následovat.

Vláda na svém zasedání minulé pondělí povolila sportování amatérů na jednom venkovním sportovišti, ovšem v přísné úpravě – maximálně šesti skupinách po dvou lidech včetně desetimetrových rozestupů.

Sportovci při svých aktivitách nemusí nosit respirátory ani roušky a nemusí absolvovat ani testování. V sobotu po jednání vrcholných představitelů sportu s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem přišla pro amatérský sport další dobrá zpráva – od pondělí 26. dubna se výše uvedený rozestup zkrátí na vzdálenost šesti metrů.

Zároveň by měla být zveřejněna definice "sportoviště". Tento pojem byl totiž v rámci přijatých protiepidemických opatřeních definován vágně a sportovní organizace potažmo jednotlivé kluby si označení "sportoviště" vykládaly trochu jinak. V tomto směru by tedy brzy mělo být jasněji.

V jaké podobě by mohl amatérský sport fungovat dál? To ukážou až následná jednání. Je ale jasné, že další rozvolnění sportu bude samozřejmě záležet na aktuálním vývoji epidemiologické situaci v Česku.

„Věřím, že nám dovolí i další kroky. V úterý budeme dopracovávat s náměstkem ministra restart sportu, podle kterého by se pak rozvolnění řídilo,“ uvádí na svém Twitteru šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Zástupci největších sportovních organizací a svazů oceňují zejména přístup ministerstva zdravotnictví v čele s Petrem Arenbergerem, že je s nimi ochotno pravidelně jednat. „Sport se konečně stává pro stát prioritou, což dříve v takové míře nebylo. Ministerstvo zdravotnictví počítalo s uvolněním sportu až v květnu, už teď se nám ale podařil vyjednat nadplán. A to díky intenzivní argumentaci, kterou předkládáme. Chceme bezpečný restart sportu, jednání pokračují,“ doplňuje předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Veškerý proces uvolňování platných opatření mohou ovlivnit i dva návrhy, které doputovaly k Nejvyššímu správnímu soudu. Jde o návrh na zrušení omezení shromažďování na dvě osoby uvnitř i venku, což je podle výkladu některých právníků na základě pandemického zákona nepřípustné. Druhý návrh podali k soudu provozovatelé bazénů, fitness center, saun a dalších vnitřních sportovišť, jejichž provoz zakázalo ministerstvo zdravotnictví.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz