Další krok klubů vyřazených z nejvyšší soutěže juniorů: obracejí se na ÚOHS

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Kluby AZ Residomo Havířov, HC Zubr Přerov a VHK Robe Vsetín, které byly pro další sezonu vyřazeny z nejvyšší soutěže juniorů, se s rozhodnutím Českého hokeje nechtějí smířit a podnikají další kroky. V pondělí 20. května podaly k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Stížnost pro porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže a na to navazující Žádost o nařízení předběžného opatření.

Kompletní znění tiskové zprávy vyřazených klubů:

Hokejové kluby AZ Residomo Havířov, HC Zubr Přerov a VHK Robe Vsetín společně podaly v pondělí 20. 5. 2019 k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Stížnost pro porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže a na to navazující Žádost o nařízení předběžného opatření. Kluby se tak domáhají zrušení rozhodnutí Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), který je administrativní cestou vyřadil z nejvyšší soutěže juniorů pro nadcházející sezónu 2019-2020. 

Kluby žádají, aby ÚOHS nařídil předběžné opatření, kterým prozatímně uloží ČSLH povinnost, aby se zdržel plnění rozhodnutí o vyřazení klubů nebo alternativně, aby ponechal v platnosti koncept nejvyšší soutěže juniorů ze sezony 2018-2019 a umožnil tak účast v nejvyšší soutěži v sezoně 2019/20 týmům, které si ji vybojovaly sportovní cestou. 

„Jsme přesvědčeni, že rozhodnutí o vyřazení našich tří klubů je kartelovým deliktem,“ říká jednatel VHK Robe Vsetín Daniel Tobola. Došlo totiž k tzv. zakázané dohodě, tedy porušení jednoho z klíčových paragrafů zákona o ochraně hospodářské soutěže, neboť jednání ČSLH obsahuje nedovolené prvky „rozdělení trhu“, „diskriminační praktiky“ a „skupinový bojkot“. 

„Žádáme proto ÚOHS, aby ze své úřední moci vydal předběžné opatření. To je cesta, jak situaci v juniorském hokeji vrátit do normálního, spravedlivého stavu,“ vysvětluje Tomáš Pluháček, jednatel HC Zubr Přerov. 

“Protiprávní jednání svazu nám působí škody jak v ekonomické, tak ve sportovní oblasti. A tomu nelze nečinně přihlížet, a proto žádáme ÚOHS, aby toto jednání zastavil,” dodává Jaroslav Mrowiec, president AZ Residomo Havířov. 

Všechny tři kluby již začátkem dubna 2019 podaly své podněty k arbitráži ČSLH. Avšak vzhledem k riziku z časového prodlení a nevratnosti kroků v podobě zahájení soutěže jsou nuceny konat i v rámci standardních právních procesů daných právním řádem ČR.

Kluby Havířova, Přerova a Vsetína vyčíslily ztráty vzniklé administrativním zásahem ČSLH na 10 milionů korun za jednu sezónu. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz