Chytil, Hughes i první draftovaný Angličan. Na MS se chystá 17 juniorů

Jack Hughes | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

10. května 2019, 11:43

Martin Voltr

Mistrovství světa na Slovensku bude v jednom ohledu unikátní. Nastoupí na něm rovnou tři hráči kategorie U18 – vedle velkých favoritů draftu Jacka Hughese a Kaapa Kakka také německý obránce Moritz Seider. Tady je přehled všech juniorů na šampionátu!

Skupina B (Bratislava)

Filip Chytil (Ú, 1999; Česko, New York Rangers)
Pro dvacítku letos jako jediný hráč nebyl k dispozici, s Rangers se ale nedostal do play off, takže na svoje druhé MS dospělých měl zelenou. Zraněné rameno dal dokupy a v prvním reprezentačním zápase hned vstřelil Slovákům dva góly.

Emils Gegeris (Ú, 1999; Lotyšsko, Dinamo Riga)
V devatenácti letech mít odehraných už 91 zápasů Kontinentální ligy? To je pro rodáka z Rigy hodně slušná vizitka. Nasbíral v nich devět bodů (5+4).

Benjamin Baumgartner (Ú, 2000; Rakousko, HC Davos)
Baumgartner není produktem rakouské školy, spoustu let vyrůstá v Davosu, kde se už tím pádem nezapočítává mezi cizince. Pozor na něj: Letos dostal první šance mezi dospělými a v 11 zápasech bojů o udržení v NLA měl parádní bilanci 5+3.

Nico Hischier (Ú, 1999; Švýcarsko, New Jersey Devils)
Tady není moc o čem mluvit: Jednička draftu 2017, dvě sezony napevno v NHL, 100 bodů ve 156 zápasech... Zkrátka nová švýcarská superstar.

Nico Hischier

Nico Hischier | Foto: msgnetworks.com

Philipp Kurashev (Ú, 1999; Švýcarsko, Québec Remparts (QMJHL) / Rockford IceHogs (AHL))
Dvacítku Švýcarska na letošním mistrovství dotáhl ke čtvrtému místu, ve Vancouveru se šesti góly prostřílel do all-star týmu. Po třech letech v QMJHL s ním v březnu uzavřelo Chicago nováčkovskou smlouvu a talent s ruskými kořeny odehrál první tři zápasy za farmu v AHL.

Janis Moser (O, 2000; Švýcarsko, EHC Biel-Bienne)
Na rozdíl od svých spoluhráčů má na šampionátu ještě jednu velkou motivaci: Bojuje o místo na draftu NHL. Dřívější kapitán mládežnických týmů Bielu má za sebou první sezonu v NLA (55 zápasů / 0+9 / +11) a v odhadech figuruje na začátku druhé stovky evropských hráčů v poli.

Skupina A (Košice)

Jonas Röndbjerg (Ú, 1999; Dánsko, Vaxjö Lakers)
Špatné vzpomínky na něj má zadák české dvacítky Michael Gaspar, na MS právě při jeho bránění narazil do tyčky a zranění mu ukončilo sezonu. Röndbjerg patří mezi velké dánské talenty, tři sezony hraje ve švédském Vaxjö a z loňska má titul. Juniory vedl jako kapitán.

Henri Jokiharju (O, 1999; Finsko, Chicago Blackhawks)
Finové letos vsadí na relativně bezejmennou soupisku. Proto je 19letý Jokiharju jedním z pouhých dvou hráčů pravidelně nastupujících v NHL. S dvacítkou vyhrál zlato.

Kaapo Kakko (Ú, 2001; Finsko, TPS Turku)
To platí samozřejmě i o Kakkovi, autorovi vítězného finálového gólu. V lednu vyfoukl triumf Jacku Hughesovi, vyfoukne mu i první příčku draftu? Byla by to velká senzace, nejspíše půjde na řadu z druhé. Ve finské lize letos překonal rekord Aleksandera Barkova, jako první hokejista kategorie U18 nasázel v základní části 22 gólů.

Foto: Jaakko Stenroos / AOP

Alexandre Texier (Ú, 1999; Francie, KalPa Kuopio / Columbus Blue Jackets / Cleveland Monsters (AHL))
Po famózní sezoně ve finském Kuopiu (55 zápasů / 14+27) cestoval za moře, aby nejprve doplnil Cleveland a pak jako sedmý hráč odrostlý ve Francii naskočil do NHL. V Columbusu stihl deset zápasů a tři góly, vrátil se na farmu, v úterý vypadl i z druhého play off a sedl na letadlo do Evropy. Není to dostatečně bláznivé?

Moritz Seider (O, 2001; Německo, Adler Mannheim)
Po Leonu Draisaitlovi zase jednou zazní na draftu NHL první německé jméno dřív než to české. Moritz Seider by měl přijít na řadu v prvním kole. Letos vyhrál s Mannheimem domácí titul, získal cenu pro nejlepšího nováčka a na oslavu svých 18. narozenin ještě dovedl dvacítku do elitní skupiny.

Martin Fehérváry (O, 1999; Slovensko, HV71 Jönköping)
Šikovného zadáka čeká už druhé seniorské mistrovství a včetně mládeže sedmé, na tom loňském předvedl velmi dobré výkony a potom rostl mezi švédskou elitou. Ustojí tlak domácích tribun?

Adam Liška (Ú, 1999; Slovensko, Slovan Bratislava)
Taky druhý rodák z Bratislavy bude doufat, že se Slováci představí v hlavním městě, tedy že postoupí do čtvrtfinále. Liška zkouší jinou cestu než jeho vrstevník, loni hrál kanadskou OHL a letos doma Kontinentální ligu.

Cayden Primeau (B, 1999; USA, Northeastern University)
Do mistrovství jde v roli trojky, nominaci si zasloužil nejen povedeným představením na dvacítkách, ale především skvělou sezonou doma na univerzitě: Primeau dostal cenu Mikea Richtera pro nejlepšího gólmana NCAA.

Quinn Hughes (O, 1999; USA, University of Michigan / Vancouver Canucks)
Na konci ročníku už odehrál prvních pět zápasů za Canucks, na MS jede podruhé. Českým juniorům ve Vancouveru vydatně pil krev. Dovolí si i mezi dospělými, když bude navíc znovu ochraňovat mladšího bratříčka?

Jack Hughes (Ú, 2001; USA, USNTDP)
„Next Next One“ – i tak někdo nazývá generačního talenta a pravděpodobnou jedničku letošního draftu Jacka Hughese. Za pět měsíců absolvuje po dvacítkách a osmnáctkách už třetí šampionát. Jak si poradí proti výrazně starším borcům, to je poslední otázka, kterou si skauti kladou.

Liam Kirk (Ú, 2000; Velká Británie, Peterborough Petes (OHL))
Průkopník. Kirk je prvním hokejistou narozeným a vychovaným v Anglii, který prošel draftem NHL – loni na něj v sedmém kole ukázala Arizona. Teprve potom vytáhl paty do kanadské juniorky.

Liam Kirk

Liam Kirk | Foto: Karl Denham for Team Great Britain

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz