Cenit, ale nepřeceňovat! Hlinka bude jiné kafe, ví Petr

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Reprezentace do osmnácti let vyhrála ve švýcarském Davosu všechny tři zápasy, které hlavní trenér Jakub Petr hodnotí veskrze pozitivně, ale zároveň upozorňuje na vývoj směrem ke Hlinka Gratzky Cupu.

Jak hodnotíte uplynulou akci ve Švýcarsku?
Po sezoně, která vlastně nebyla, jsme rádi, že jsme mohli tři zápasy sehrát. Teď panuje spokojenost, ale nechci to přeceňovat, jsou to úvodní zápasy sezony. Před akcí i teď při hodnocení alpské výpravy byl první bod, že vzájemný zápas na Hlinkovi bude úplně jiný kalibr. Určitě to nesmíme přecenit, ba naopak, protože tam bylo dost nedostatků. Ceníme si toho, protože to jsou tři oficiální zápasy, a je fajn tady všechny tři vyhrát. Máme solidní materiál, ale na Hlinkovi to bude jiné kafe.

Na čem byste chtěli ještě zapracovat?
Jde to v takových vlnách. Někdy to vypadá dobře a vnímáme tam, co chceme předvádět. Například ale ve třetím zápase už jsme nebyli tak aktivní a agresivní jako v předchozích, takže jsme klukům říkali, že hokej se nemění, i když soupeř už není v takové kvalitě. Apelovali jsme na hráče, aby hráli jednoduché věci, ale chtě nechtě, když defenzivní tlak soupeře není takový, chtěli udělat nějakou svoji individuální nadstavbu, což ne vždycky dávalo smysl. Nad tím se ale dají přivřít oči.

„Určitě to nesmíme přecenit, ba naopak, protože tam bylo dost nedostatků.“

A nad čím ne?
Šli jsme do třetího zápasu a jelikož víme, jak to je v takovém vysokohorském prostředí, apelovali jsme na hráče, aby dodržovali krátká střídání. Vstup do utkání se nám povedl, šli jsme rychle do vedení, ale od poloviny třetiny jsme byli silně nespokojení, protože jsme za stavu 2:0 začali hrát takový svůj hokejíček. V momentě, kdy máme výborný vstup, dáme dva rychlé góly a máme další šance, musíme ten zápas vzít, ale to jsme neudělali. Byly tam situace, kdy jsme se vůbec nedrželi plánu, který jsme měli, takže jsme pak byli i hlasitější v kabině.

Pomohlo to?
Ano, kluci od druhé třetiny zase dobře zareagovali a zápas jsme pak měli celou dobu pod kontrolou. I před druhým zápasem tým dobře zareagoval na hlavní téma, kterým byla po prvním divokém zápase defenzivní činnost.

Viděl jste ve hře obětavost, která bývá pro české národní týmy klíčová?
Bylo to krásně vidět v pětiminutovém oslabení na konci třetího zápasu, kdy se ukázaly věci, které v národních týmech chceme – nějaké sebeobětování a blokování střel i třeba během přetaženého střídání. Tohle trenér vidí rád v jakékoliv části sezony, za to bych chtěl klukům poděkovat, protože to předvedli ve zmíněné přesilovce a taky za rozhodnutého stavu ve druhém zápase. Podstupovali tam souboje na hraně rizika, takže to bylo dobré. Tohle je moje představa, jak se bojuje o reprezentační dres.

Ve třech zápasech se prosadilo celkem deset různých střelců. Jste s tím spokojený?
Střelecká potence je solidní, ale budu se opakovat jako vždycky, byly tam další situace. Dostávali jsme se do spousty střeleckých pozic ve slotu, ale góly jsme nedali. To je náš handicap, který nemizí. Nevím proč. Věřím, že se to jednou změní. Top týmy světa z těchto pozic dávají góly a rozhodují zápasy. Kluci to vědí, nebudeme se za nic schovávat, je to chyba všech nás trenérů. Možná to chce ještě větší pracovitost na téhle dovednosti. Nebudu říkat, že to nevidíme. Střeleckých příležitostí podobně jako na minulém mistrovství bylo dost na to, abychom zápasy dostali na naši stranu dříve.

Ceníte si některých gólů?
Jsem rád za góly z předbrankového prostoru, protože to bylo součástí porady před třetím zápasem. Ukazovali jsme tam klukům pár věcí, protože Švýcaři hráli box hodně dole, takže na to dostat se tam individuálně anebo nějakou vnitřní rotací nebyl moc prostor. Cílem bylo, abychom puky posílali co nejrychleji do předbrankového prostoru, vytvořili si početní převahu a rychle se zorientovali.

„Dostávali jsme se do spousty pozic ve slotu, ale góly jsme nedali. To je náš handicap, který nemizí, nebudeme se za nic schovávat, je to chyba všech nás trenérů.“

Máte už v hlavě změny v sestavě před další nominací?
To je teď téma pro nás trenéry. Na finální soustředění před Hlinkou pojedeme v počtu 21 hráčů do pole plus tři brankáři, k tomu jsou připraveni všichni, kteří jsou v širším kádru. Kdyby se něco stalo, dojezdová vzdálenost do Břeclavi je v pohodě. Oficiální nominace vyjde brzy. Už to bude kádr, který by měl jet na Hlinku, ale dokud nenapíšeme soupisku, může dojít ještě k nějakým změnám.

Můžete říct něco k programu, který vás do začátku turnaje čeká?
Sraz máme v úterý v Břeclavi, kde začneme odpoledne prvním tréninkem. Všechno už směřujeme k turnaji. A jsem rád, že se tenhle trojzápas a úvodní na Hlinkovi předělí soubojem s Američany, což bude zase trošku jinačí šálek kávy. Je dobré, že nejdeme ze Švýcarů rovnou na Švýcary. Jsem za ten zápas strašně rád a věřím, že nám to pomůže, abychom smysluplně účinkovali na Hlinkovi. 

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz