Byli jsme lepší, ví Petr. Přesto osmnáctka nestačila na Švédy

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Reprezentace do osmnácti let zahájila turnaj pěti zemí ve švýcarském Monthey nepříjemnou porážkou se Švédskem, proti nemuž předvedla povedený výkon. Úplně jí ale chyběly góly.

„Je to obrovská škoda, protože i se vší pokorou ke všem soupeřům jsme byli lepší než Švédové. Mužstvo je zase trochu nové, takže byl vidět nějaký respekt, ale snažili jsme se v klucích probudit, aby věřili tomu, co jsme trénovali. Po úvodních pěti minutách, kdy tam sice byla poctivá defenzivní stránka, ale báli jsme se hrát s pukem, jsme se začínali dostávat do hry, které kluci začínají věřit. K tomu jsme ubránili dvě oslabení,“ říká hlavní trenér Jakub Petr.

Češi nevstoupili do utkání ideálně, k čemuž nepřispělo ani oslabení, poté však hru srovnali a vypracovali si i několik nadějných příležitostí. Do největší šance se v závěru dostal Robin Sapoušek, tísněn však trefil jenom brankáře Lukase Swedina.

„Ze začátku to bylo trochu dobré, ale pak jsme si něco řekli v kabině, druhou třetinu jsme je přehrávali a měli více ze hry, bohužel nám tam nespadl žádný špinavý gól. Všechny nás to štve, ale můžeme si za to sami. Místo toho, abychom stříleli, zbytečně jsme někoho pořád hledali,“ kroutí hlavou kapitán Dominik Rymon.

V prostřední třetině měl národní tým možnost dvou přesilových her, jenomže ani jednu nevyužil a později sám inkasoval. „Větší polovinu zápasu jsme měli parádní pohyb, velmi dobře jsme forčekovali, měnili rytmus a dařilo se nám zastavovat švédské útoky před naší modrou čarou, takže potom jenom nahazovali puky,“ chválí kouč.

Přesto se během půl minuty dvakrát prosadil Fabin Wagner, jenž nejprve zakončil rychlý protiútok a poté dorazil kotouč za bezmocného Jana Špunara. Druhé dějství skončilo 2:0 pro Švédy. „V šatně jsme si řekli, že na výsledek nekoukáme a je to 0:0, že musíme makat pořád víc a víc, aby nám tam jeden hnusný gól spadl. Pak bychom byli na koni. Věřili jsme si,“ líčí Rymon.

Na začátku závěrečného dějství si hokejisté Tre Kronor v tlaku soupeře pomohli fauly, takže šli na 74 vteřin do tří, jenomže české mladíky trápila koncovka. A to až do samotného konce utkání, ze kterého tak odešli s prázdnou. „Švédové byli docela dobří v oslabení a zblokovali všechno, co mohli. Nebylo tam moc střeleckých pozic. Je škoda, že jsme si nedali nějakou lepší přihrávku na střelu z jedničky,“ smutní mladý útočník.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Ve třetí třetině jsme se dostali do přesilovek, ve kterých jsme si šance vypracovali, ale tímto jsem se dostal k tomu, co mě štve. Šancí bylo spoustu, situace jsme sehráli správně, ale jejich gólman měl svůj den. Do poslední chvíle jsme kousali. Nestává se tak často, abychom měli utkání takhle v rukou, ale 0:2 je prostě 0:2,“ ví Jakub Petr.

Jeho svěřencům nevyšla koncovka. „Dostávali jsme se Švédům pod kůži, zkušenější mužstva by možná šance potrestala a výsledek by byl obráceně a s ještě větším rozdílem. Střely byly ze správných prostor, sehrané věci tam taky byly a gólmanovi jsme clonili. Možná to bylo o jednom gólu se štěstím, v tomhle ohledu to ale nevyšlo,“ uvádí trenér.

Pozitivem zůstává, že se i se změnami v kádru zlepšila hra od některých utkání na Hlinka Gretzky Cupu. „Stěžejní věcí našeho kempu byla defenzivní hra, ve které jsme byli trochu laxnější. Zaměřili jsme se na hru bez kotouče zejména v našem obranném pásmu, protože víme o našich hendikepech. Chceme být aktivní ve všech částech hřiště, proti Švédům si kostra týmu utvrdila, že takhle se s nimi dá hrát. Asi budu zase pro smích, protože tu odměnu jsme nedostali. Oproti zápasu proti Finsku na Hlinkovi byl tentokrát výkon o hodně kompaktnější a organizovanější,“ vyzdvihuje Jakub Petr.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V pátek od 20 hodin čekají národní tým Spojené státy americké, které na úvod turnaje porazily Švédsko 5:2. „Utkání se Švédy nám pomůže v sebevědomí. Čekají nás Američané, kteří budou ohromně těžkým soupeřem. Když ještě trochu zlepšíme výkon, mohli bychom je uhrát,“ velí Dominik Rymon, který byl vyhlášen nejlepším hráčem duelu.

„Viděl jsem jedno utkání a dominance Američanů v utkání se Švédy byla znát, ale je to jeden z účastníků turnaje i mistrovství, takže musíme najít způsob, jak se jim vyrovnat. Nechceme odstupovat od našeho stylu hry, zkusíme naše gró a uvidíme, jestli to bude na jeden z top týmů stačit. Nebudu ale nic nalhávat, pro mě je to favorit turnaje i mistrovství,“ uzavírá Jakub Petr.

ŠVÉDSKO – ČESKO 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 36. Wagner (Almgren, Odelius), 37. Wagner (Rudslätt, Odelius).
Rozhodčí:
Blasbalg, Borga – Francey, Gurtner.
Vyloučení: 5:2.
Bez využití.
Diváci: 271.
Nejlepší hráči: Lukas Swedin – Dominik Rymon.
Švédsko: Swedin – M. Hävelid, E. Pettersson, Nordberg, Salomonsson, Lagerberg, Odelius – Almgren, Östlund, Carlsson – O. Pettersson, Bystedt, Suzdalev – Rudslätt, Wagner, Styf – Born, Laband, Nielsen – Jansson. Trenér: Hävelid.
Česko: Špunar – F. Němec, Čech, Š. Němec, Hebek, Puchala, Krajčík, David – Rymon, Sapoušek, Strnad – Jecho, Petr, Šalé – Formánek, Soukup, Dvořák – Kozlík, Becher, Pavlata – Bareš. Trenér: Petr.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

USA – Švédsko 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 14. Snuggerud (McGroarty, Cooley), 18. Snuggerud, 22. Snuggerud (Cooley, Hutson), 43. Hejduk (Berard), 47. Howard (Nazar) – 13. Almgren, 43. Bystedt.

Švýcarsko – Finsko 1:6 (0:3, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 27. Kilchenmann (Zürcher) – 2. Heinonen (Hämeenaho), 12. Rönni (Nyman), 17. Halttunen (Kulonummi, Lassila), 44. Lassila (Kaskimäki, Hulttunen), 50. Lassila (Sulku), 55. Sulku (Nyman, Grönlund).

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Finsko 1 1 0 0 0 6:1 3
2. USA 1 1 0 0 0 5:2 3
3. Švédsko 2 1 0 0 1 4:5 3
4. Česko 1 0 0 0 1 0:2 0
5. Švýcarsko 1 0 0 0 1 1:6 0

Další program turnaje v Monthey

Čtvrtek 11. listopadu:
20:00 USA – Švýcarsko

Pátek 12. listopadu:
14:00 Švédsko – Finsko
20:00 Česko – USA

Sobota 13. listopadu:
14:00 Finsko – Česko
20:00 Švýcarsko – Švédsko

Neděle 14. listopadu:
10:00 Finsko – USA
16:00 Česko – Švýcarsko

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz