Byli jsme lepší, ale srazily nás hloupé fauly, lituje Kučeřík prohry se Švédy

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

25. dubna 2019, 23:53

Daniel Kinc

(ÖRNSKÖLDSVIK, od našeho zpravodaje) Kdo ví, jak by vypadal osud hokejové osmnáctky na světovém šampionátu, kdyby ve čtvrtfinále s domácí reprezentací nezaspala v první třetině kritickou půlminutovku, v níž dvakrát inkasovala. To je však hra na kdyby.

Čeští reprezentanti poté stahovali náskok Tre Kronor, ale obrat nedotáhli a s mistrovstvím světa se loučí před branami semifinále. „Prvním zápasem s Běloruskem, který jsme prohráli, se tým zvedl a každým dalším zápasem jsme byli lepší a lepší. V šatně byla skvělá atmosféra a o to více to teď mrzí,“ popisoval obránce národního týmu do 18 let Radek Kučeřík.

Jaké byly první dojmy po vypadnutí z turnaje?
Je to pro nás velké zklamání. Chtěli jsme medaili a měli jsme velmi dobrý tým. Prvním zápasem s Běloruskem, který jsme prohráli, se tým zvedl a každým dalším zápasem jsme byli lepší a lepší. V šatně byla skvělá atmosféra a o to více to teď mrzí.

Proti Švédsku jste dotahovali, ale obrat se nepovedl.
Před zápasem jsme si jasně řekli, že do něj musíme dobře vstoupit, ale to se nám vůbec nepovedlo. Byla tam zbytečná vyloučení, dostali jsme tři góly. Podařilo se nám dát kontaktní gól na 3:1, ve třetí třetině dokonce na 3:2, ale v závěru si Švédové výhru pohlídali. Bylo po zápase.

V utkání zápasu jste inkasovali dvě slepené branky během necelé půlminuty. Jak moc vás to ovlivnilo?
Začátek nás zabrzdil. Věřili jsme si na soupeře a věděli jsme, že když dostaneme gól, tak se nesmí stát, aby hned další lajna také dostala gól. Ale přesně to se stalo. Položilo nás to, a i když jsme ještě zabojovali, tak jsme to otočit nezvládli.

Po brance na 3:0 pro Švédy nahradil Lukáše Pařík v brance Jan Bednář, ten poté už neinkasoval a předvedl několik důležitých zákroků.
Příchod Bedny byl jasným signálem od trenéra, že nám ještě věří. Když se vymění brankář, tak to tým samozřejmě vždycky nakopne. Honza šel do branky za stavu 0:3. Chytal výborně, i když se mu na turnaji nepovedl úvodní zápas s Běloruskem a byl střídán. Poté měl menší problémy s kotníkem, takže se už do hry nedostal. Nahradil ho Pářa (Lukáš Pařík) a oba ukázali, že na to mají a odchytali skvělý turnaj.

A vy jste rázem snížili na 1:3 ze svého pohledu.
Dost nás ta branka nakopla, rázem jsme byli zpět ve hře a věděli jsme, že když přidáme ještě jeden, soupeř znervózní. Hnalo nás to dál a je škoda, že se druhé snížení nepovedlo ještě ve druhé třetině, třeba by to vypadalo jinak.

Ve třetí části jste snížili dokonce na 2:3 a hnali se za vyrovnáním, to se ale nepovedlo. Jedním z rozhodujících faktů bylo také to, že se vám nedařily přesilovky. Našel na ně soupeř recept?
Můžeme být rádi, že jsme přesilovky vůbec měli, nějaké šance jsme si tam navíc vypracovali. Nerozhodly tak ani naše přesilovky, ale spíše hloupé fauly, které jsme dělali, a z nichž soupeř získal svoje přesilovky.

Jak náročné bylo pro vás obránce bránit nálety švédských hráčů do brankoviště?
Švédové a obecně všechny severské týmy mívají během zápasů hodně tlaku do branky. Je důležité si hráče dobře rozebrat, aby nedoráželi a také pokrýt hokejky, aby nemohli tečovat. To jsme zvládali, dokázali jsme soupeře blokovat.

Byl čtvrtfinálový souboj s domácím výběrem nejtěžší prověrkou?
Rozhodně to nebyl nejtěžší zápas, největší zkouškou pro nás byl zápas s Kanadou. Tam jsme vedli, ale Kanaďané to otočili. V zápase se Švédskem jsme podle mě byli celkově lepší, ale svými fauly jsme soupeři dali šance skórovat a to jej nakoplo.

Na MS končíte celkově na šestém místě…
Je to prostě zklamání, protože jsme, jak jsem řekl, chtěli medaili. S postupem času to třeba doceníme, uvidíme, ale zatím radost mít nemůžeme.

Byl pro vás osobně letošní světový šampionát zatím největší zkušeností v kariéře?
Asi ano. Byl to skvěle obsazený turnaj s těmi nejlepšími hráči v této kategorii na světě. Jsem rád, že jsem s nimi mohl potkat a zahrát si ať už s nimi, nebo proti nim.

Na který moment budete s odstupem času nejraději vzpomínat? 
Největším zážitkem na turnaji byl moment, když jsme vedli 2:0 nad Kanadou. Byl to asi nejlepší okamžik turnaje.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz