Američané v Edmontonu s Cooleym i Hughesem. Kde mají slabinu?

Foto: teamusa.usahockey.com

Obhájci světového triumfu z posledního juniorského šampionátu jsou hokejisté Spojených států, kteří tehdy ve finále zdolali Kanadu. I za pár dní v Edmontonu budou Američané patřit mezi favority na celkové prvenství. A to i v sestavě s trojkou posledního draftu.

I hlavní kouč USA Nate Leaman se musel před letním mistrovstvím světa juniorů vypořádat s několika absencemi. Celkově se vrací 17 hráčů z prosincového týmu, nicméně změnami prošla nominace jak brankářů, tak také obránců i útočníků.

Třeba hned v brankovišti chybí Drew Commesso, jeden ze dvou draftovaných amerických gólmanů ročníku 2002. Opora Boston University má zkušenosti i z olympiády v Číně, nyní se však v Edmontonu nepředstaví. A tak by Spojené státy mohly mít menší slabinu právě mezi tyčemi.

Nominovaná trojka Remington Keopple, Kaidan Mbereko, Andrew Oke totiž nebudí tak velký respekt. Ani jeden z tohoto tria neprošel draftem, Mbereko se jako jediný účastnil nedohraného šampionátu v prosinci. Nejmladší Oke je jedním ze čtyř hráčů ročníku 2004 na soupisce, nicméně odchytal dvě třetiny generálky s Finskem.

Soupisky účastníků MS do 20 let

Rakušané bez Kaspera, Němci s Rossmym »
Finové vezou na MS dvacítek téměř to nejlepší, i Kemella a Lamberta »
Kanadská dvacítka počítá ztráty. Nechybí však supertalent Bedard »
O medailového adepta méně. Slováci už zase můžou jen překvapit »

Bez největších hvězd, ale i tak silní. Švédy potáhnou Edvinsson a Wallstedt » 

Gólmanské trio změnou už neprojde, ale zbytek soupisky ještě čeká zeštíhlení. Kádr totiž opustí dva hráči. I tak už ale Američané oznámili, kdo jejich tým povede jako kapitán. A tím bude Brock Faber, který během uplynulé sezony prošel první výměnou v NHL. Faber zamířil z LA Kings do klubu z města svého rodiště, tedy celku Minnesota Wild. Opačným směrem mířil Kevin Fiala.

Asistenty Fabera budou Landon Slaggert a Thomas Bordeleau, jenž je jediným hráčem na soupisce Američanů, který nakoukl do NHL. V osmi zápasech v dresu San Jose zaznamenal pět nahrávek, po sezoně si zahrál i na dospělém MS.

Na šampionátu ve Finsku si zahrál rovněž Luke Hughes, mladší bratr Jacka a Quinna, kteří už válí v NHL. Čtyřka loňského draftu by měla patřit mezi opory týmu, a to i proto, že oproti prosinci chybí Jake Sanderson, nejlepší obránce dražby talentů v roce 2019 a kapitán během nedohraného MS. Chybí rovněž loňská dvojka draftu a od nového ročníku útočník Seattlu Matty Beniers.

Dalším zajímavým jménem na soupisce Američanů je Matt Knies. Útočník University of Minnesota s kořeny na Slovensku si rovněž zahrál na olympiádě v Číně. Před sezonou dokonce odmítl smlouvu s Maple Leafs a rozhodl se pokračovat na univerzitě.

Mezi hlavní tahouny by měl kromě Kniese patřit také Logan Cooley, trojka letošního draftu a majetek Arizony. Až na následující draft poté zamíří Charlie Stramel, který je nejmladším členem celého týmu.

Širší nominace USA

Brankáři (3):
Remington Keopple (Des Moines, USHL), Kaidan Mbereko (Lincoln, USHL), Andrew Oke (Saginaw, OHL).

Obránci:
Sean Behrens (University of Denver, NCAA), Brock Faber (University of Minnesota, NCAA), Aidan Hreschuk (Boston College, NCAA), Luke Hughes, Jacob Truscott (oba University of Michigan, NCAA), Wyatt Kaiser (University of Minnesota Duluth, NCAA), Tyler Kleven (University of North Dacota, NCAA), Ian Moore (Harvard University, NCAA), Jack Peart (St. Cloud State University, NCAA).

Útočníci:
Brett Berard, Riley Duran (oba Providence College, NCAA), Thomas Bordeleau (San Jose, NHL), Logan CooleyFrank NazarCharlie Stramel (všichni USA NTDP U18), Matt Coronato (Harvard University, NCAA), Dominic JamesMatt Knies (oba University of Minnesota, NCAA), Carter Mazur (University of Denver, NCAA), Hunter McKown (Colorado College, NCAA), Sasha Pastujov (Guelph, OHL), Mackie Samoskevich (University of Michigan, NCAA), Red Savage (Miami University, NCAA), Landon Slaggert (University of Notre Dame, NCAA). 

Trenéři: Nate Leaman, Steve Miller, Kris Mayotte a Grant Potulny.

Zápasy USA na turnaji

Středa 10. srpna:
04:00 USA – Německo

Pátek 12. srpna:
04:00 Švýcarsko – USA

Sobota 13. srpna:
20:00 Rakousko – USA

Pondělí 15. srpna:
04:00 USA – Švédsko

Výsledky za posledních 10 let

2021: 1. místo
2020: 6. místo
2019: 2. místo
2018: 3. místo
2017: 1. místo
2016: 3. místo
2015: 5. místo
2014: 5. místo
2013: 1. místo
2012: 7. místo

Celková bilance (45 účastí)

13 medailí (5x zlato, 2x stříbro, 6x bronz)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz