Mise reprezentačních trenérů: Říha má KHL, Reichel začne ve Švýcarsku

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

18. září 2018, 8:05

Václav Jáchim

Se startem klubových soutěží zahájili pozorovací mise také trenéři české reprezentace. „S Milošem Říhou jsme si to rozdělili. On má KHL, já pojedu za několik dní do Švýcarska. Samozřejmě nás zajímá Tipsport extraliga, každé kolo jsme na některém zápase," hlásí asistent Robert Reichel.

Národní tým čeká na ostrý start mezinárodní sezony. Jako předkrm si dal srpnový kemp v Přerově, kde se připravovali zejména mladší hráči. „Účel to splnilo, kluky jsme viděli a dobře je poznali. Samozřejmě je dál sledujeme. Aby se případně dostali do nominace na některou akci Euro Hockey Tour, musejí být pořádně vidět v extralize," připomíná Reichel.

Na turnaj Karjala 27 hráčů, Češi začnou se Švédskem

Trenéři národního týmu si sestavili podrobný program a itinerář cest za českými hokejisty v zahraničí. „Mě čeká jako první Švýcarsko, kam bych měl vyrazit začátkem října. Chci vidět Dominika Kubalíka, Michala Birnera a Romana Červenku." Reichel i Říha zatím pilně pozorují domácí nejvyšší soutěž. „V pátek jsem byl na utkání Plzně s Libercem, v neděli jsem v Litvínově viděl Zlín. Každý pátek a neděli někam vyrazím, hraje se i ve čtvrtek a v sobotu, takže příležitostí sledovat hráče je dost."

První akcí bude listopadový turnaj Karjala. „V určitém předstihu musíme dát dohromady nominaci. Budeme mít možnost zařadit 27 hokejistů, to považuji za výhodu. Zvažujeme, že některé kluky nasadíme jen v prvním zápase proti Švédsku a do Finska by pak s námi nejeli. Pražské utkání bude v rámci oslav 110 let českého hokeje, rádi bychom pochopitelně nasadili co nejsilnější výběr."

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Okruh kandidátů je široký. Do NHL během letní pauzy odešli například Francouz, Jan Kovář, Moravčík, Sklenička, Pyrochta a další, ovšem podle Reichla bude z čeho vybírat. „Pořád tvrdím, že v Evropě máme dost kvalitních hráčů. Záleží, kdo bude mít formu. Když jsem viděl Plzeň s Libercem, byli tam hráči, kteří v listopadu mohou na Karjalu jet. S Milošem si to neustále hodnotíme, před turnajem budeme mít společný mítink, na němž bychom sestavili soupisku," naznačuje.

Reichel: Chceme, aby hráči věděli o našem zájmu

Trenérský štáb se samozřejmě zajímá také o dění za Atlantikem. Kluby NHL mají aktuálně tréninkové kempy, elitní soutěž i farmářská AHL startují v říjnu. Reichel už v Přerově naznačil, že do zámoří hodlá vyrazit několikrát, první misi chystá na prosinec. „Máme dohodu, že já se zaměřím na Kanadu, Petr Nedvěd si vezme Ameriku. Miloš Říha má na starosti Rusko a zbytek Evropy. Uvažujeme, že by někdo z nás odjel. do Švédska a Finska, ale asi až po turnaji Karjala," vysvětluje.

První cestu do Spojených států si už Reichel podrobně připravil. "Mám tam deset zápasů NHL a farem. Cílem je vidět naše hráče, chci s nimi mluvit, probrat aktuální situaci. S Milošem považujeme za velmi důležité, aby věděli o našem zájmu. Aby znali naše představy. Komunikace je klíčová. V březnu příštího roku bych měl jet znovu, to už bychom mohli konkrétněji vědět, jak by vypadala situace směrem k šampionátu."

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

Zajímaví hráči pro MS budou i na farmách

Před jarním MS se sázka na mladé tváře z AHL vyplatila, hráči jako Filip Hronek nebo Tomáš Hyka obstáli. Noví reprezentační trenéři v tom chtějí pokračovat. „Zatím běží kempy, uvidíme, kde budou naši kluci hrát. Během první cesty uvidím farmy Colorada, Detroitu, Winnipegu, Ottawy. Nebo Montrealu, kde možná budou dva beci. Pokud se neprobojují do NHL, všude by mohli hrát zajímaví hráči pro mistrovství světa," potvrzuje závěrem Reichel.

Trenérský štáb národního týmu stále není úplný, Miloš Říha by měl mít ještě jednoho asistenta, který by se zaměřil především na obranu. „Až to bude aktuální, Miloš to zveřejní. Spolupráce našeho týmu je výborná, všechno klape. V ničem nebyl rozpor. Sledování hráčů jsme si rozdělili, nijak nás neomezuje, že další asistent zatím není," doplňuje Reichel závěrem.

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz