Michael Frolík kvitoval obranu středního pásma, David Zucker litoval malého důrazu před brankou

Piráti Chomutov si přelom letopočtu orámovali souboji s týmy, s nimiž dotáhli předchozí dva vzájemné duely letošního ročníku Tipsport extraligy do prodloužení. V posledním klání roku 2012 na ledě Plzně už nastavení nutné nebylo, domácí zvítězili po šedesáti minutách hry. To samé platilo i v premiérovém vystoupení Severočechů v roce 2013. Tentokrát se však hrálo v hájemství chomutovských hokejistů, kteří ve velmi důležitém utkání přetlačili karlovarskou Energii. Význam střetnutí posledního s dvanáctým si dobře uvědomovaly obě strany. „Oba týmy se pohybují v dolních patrech tabulky, takže se jednalo o důležité utkání. V podstatě se hrálo o šest bodů,“ pronesl bezprostřední po závěrečné siréně chomutovský útočník Michael Frolík. „O to víc nás těší, že jsme zápas doma zvládli,“ doplnil druhý nejproduktivnější hráč týmu.

Jeho formace se podobně jako v předešlém klání před vlastními fanoušky prosadila v přečíslení, i když v jejím středu chyběl Miroslav Zálešák. Toho mezi Michaelem Frolíkem a Davidem Hruškou nahradil Nikola Gajovský a právě on nabyl v situaci dva na jednoho kmenovému hráči Chicaga.

„Většina týmů hraje podobně a brání střední pásmo. My se na to opravdu soustředíme, snažíme se soupeře držet, sbírat puky a vyrážet do rychlých protiútoků,“ popisoval čtyřiadvacetiletý rodák z Kladna část taktického plánu. „V posledních dvou domácích zápasech nám přečíslení párkrát vyšla a využili jsme je,“ liboval si.

Jedním dechem pak krátce a lakonicky vylíčil nakonec vítěznou trefu Pirátů, již obstaral právě Michael Frolík. „Skvěle mi puk hodil Nikola a já už jsem měl branku hodně odkrytou,“ usmíval se někdejší hokejista Floridy, pro něhož se jednalo o čtrnáctý zásah sezony.

Reprezentační útočník považoval za klíčové období prostřední dějství, v němž domácí soupeři odskočili z bezgólového stavu na 2:0, přestože zejména ve druhé polovině zahajovací třetiny mohli skóre několikrát otevřít hosté.

„Důležitá byla druhá třetina, kdy jsme dali dva góly, což nás trochu uklidnilo,“ ohlížel se Michael Frolík a následně hovořil o dalším faktoru, který podle něj stál za výhrou Pirátů. „Velmi dobře jsme se dokázali postavit ve středním pásmu, takže jsme soupeře nutili nahazovat,“ uvedl. „Celkem dobře jsme se pak vyrovnávali i se situacemi po nahození, kdy jsme se snažili puk hned vyhodit ven a nedělali jsme zbytečné chyby,“ pochvaloval si.

V souvislosti s Chomutovem se v závěru roku často zmiňovaly góly inkasované v oslabení. Tentokrát se Piráti nečisté hry dopustili poprvé až 46 vteřin před koncem utkání, kdy pykali Štěpán Hřebejk za hrubost a střídačka za příliš mnoho hráčů na ledě. Domácí tak dohrávali ve třech a dvě vteřiny před koncem inkasovali jediný gól.

Ten už o rozdělení bodů rozhodnout nemohl, pokazil jen první extraligové čisté konto Matúši Kostúrovi. Michael Frolík oceňoval právě disciplinovanost svého celku. „Bylo super, že jsme skoro celých šedesát minut odehráli bez vyloučení,“ liboval si. „Hodně jsme si opakovali, že musíme hrát bez vyloučení, ale bohužel se nám to moc nedařilo. Tentokrát to naštěstí takhle dopadlo a my jsme se faulů vyvarovali,“ završil majitel dvou bronzů z mistrovství světa své hodnocení.

David Zucker: Mohli jsme odskočit, ale teď je Chomutov před námi

Na druhé straně panovala pochopitelně zcela opačná nálada. Hráči karlovarské Energie nenavázali na skvělé střelecké představení proti Kometě Brno, které nasázeli sedm gólů. Proti nejprostupnější obraně soutěže se prosadili až necelé dvě vteřiny před koncem, kdy v početní výhodě pět na tři zkorigovali výsledek na konečných 1:3 ze svého pohledu.

„Nedokážu si to vysvětlit. Možná jsme se vystříleli s Brnem,“ krčil rameny David Zucker. „V minulých zápasech jsme šli hodně do branky, což nám tentokrát chybělo. Byli jsme málo důrazní v prostoru před brankou,“ domníval se pětadvacetiletý útočník. „Minule jsme dali sedm gólů, teď jsme jen dvakrát trefili tyč. Roli hrála i trocha smůly,“ konstatoval muž, který rozezvonil brankovou konstrukci v úvodním dějství.

Právě ve druhé polovině této dvacetiminutovky si tým z lázeňského města vypracoval největší příležitosti, ale skóre neotevřel. „Myslím, že jsme nezačali špatně. V první třetině jsme byli podle mého lepší, ale bohužel jsme nedali gól, i když jsme trefili tyč,“ lamentoval jeden z mnoha hráčů, kteří prošli oběma celky, jež na sebe ve 36. Kole Tipsport extraligy narazily. „Kdybychom dali první gól my, možná by se zápas vyvíjel jinak,“ dumal ještě autor šesti letošních gólů a stejného počtu asistencí.

Velkou roli sehrála i disciplinovanost domácích, kteří putovali na trestnou lavici poprvé až v čase 59:14. Sice hned ve dvojici a následně ve třech inkasovali, ale i tak měli minimum vyloučených oproti jiným duelům. „Je to trochu divné. Řekl bych, že zákroky na obou stranách byly stejné,“ mínil David Zucker. „My jsme bohužel přesilovku nehráli, ale nerad bych komentoval, co se mohlo nebo nemohlo pískat. Prostě jsme přesilovku hráli, až když bylo de facto rozhodnuto,“ připojil ještě.

Energie se tak o jedno místo propadla, neboť ji přeskočili právě Piráti, kteří se posunuli z úplného dna tabulky na dvanácté místo, ale oproti Karlovým Varům a Liberci odehráli o jeden respektive dva zápasy víc. „Vzhledem k postavení obou týmů v tabulce nás porážka mrzí ještě víc, protože se hrálo o hodně,“ uvědomoval si David Zucker. „Mohli jsme Chomutovu odskočit, ale teď jsou oni o bod před námi. Spadli jsme dolů, místo abychom se přiblížili desítce,“ uzavřel posmutnělým hlasem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz