Mezi kandidáty na funkci trenéra běloruské reprezentace jsou prý Pljuščev i Hlinka

15. května 2003, 9:59

Václav Jáchim

Deset dní po návratu z mistrovství světa ve Finsku se rozhodl trenér Vladimír Krikunov ukončit práci u běloruské reprezentace. Jako důvod uvedl nesouhlas s přáním funkcionářů běloruského svazu, aby jejich národní tým upřednostnil před působením v ruském Nižněkamsku. "Nepřipadá mi solidní, abych z ruského klubu nyní odešel. Vedení běloruského svazu nechtělo můj názor pochopit, tak jsme se rozešli," řekl Krikunov. Někdejší obránce sovětské sborné, se kterou se zúčastnil Kanadského poháru 1976, přitom pro Bělorusko získal největší úspěch hokejové historie. Na loňské olympiádě v Salt Lake City obsadil podceňovaný tým senzační čtvrté místo!

Krátce poté si Bělorusové vybojovali návrat do elitní kategorie mistrovství světa. Ovšem reprezentace se dostala do problémů, prochází totiž generační výměnou. Pomalu končí hráči jako Andrijevskij, Kovaljov, Galčeňuk, Matuškin, místo nich se hrne do národního týmu čerstvá krev. Na šampionátu nebyli k dispozici krajánci z NHL Salej (Anaheim) ani zraněný Kolcov, útočník Pittsbughu.

Do sestavy přišlo tedy několik nováčků, jenže ti zatím nemají tolik zkušeností. Takže ani nepřekvapilo, když běloruský výběr skončil v těžké základní skupině nedávného šampionátu poslední za Kanadou, Švédskem a Lotyšskem. V boji o udržení pak uspěli Američané, Bělorusko a Slovinsko spadlo do divize I.

Tato skutečnost byla při hodnocení Krikunovovy práce podstatná. "Vážíme si práce hlavního kouče, ale máme pocit, že se potřebám reprezentace nevěnoval tolik, jak by mohl. Chtěli jsme po něm, aby uzavřel působení v Nižněkamsku, a přestěhoval se do Minska. Měl by pracovat u národního týmu na plný úvazek," řekl pro deník "Běloruskaja delovaja gazeta" Vladimír Naumov, prezident Běloruské hokejové federace. S tím však Krikunov nesouhlasil, dal přednost prodloužení kontraktu v Nižněkamsku a funkci u běloruské reprezentace složil.

Deník "Běloruskaja delovaja gazeta" píše, že vedení tamní hokejové federace hledá Krikunovova nástupce mezi odborníky z Ruska, ale i jinde. Jedním z kandidátů je prý Vladimír Pljuščev, dosavadní kouč ruské sborné. Velmi překvapivá je informace, že běloruský svaz uvažuje rovněž o Ivanu Hlinkovi. Magazín "Sportovní panorama" uvádí, že Hlinka má za sebou skvělé angažmá u českého národního týmu, v Pittsburghu a naposledy v Omsku. Podle jeho tvrzení má veškeré předpoklady a je velmi váženým hokejovým specialistou, který by běloruský hokej bezpochyby pozvedl.

Kdyby ani jeden z těchto záměrů nevyšel, mohl by národní mužstvo převzít osvědčený domácí praktik Anatolij Varivončik, který Bělorusko vedl před Krikunovem. Během uplynulé sezony pracoval Varivončik v běloruském klubu Něman Grodno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz