Měsíční plat za lístek. V St. Louis vyberou za šesté finále rekordní tržby

Foto: nhl.cz

Pravděpodobně neexistují lepší výchozí ekonomické podmínky. Po dlouhých 49 letech hrajete finále Stanley Cupu. Vedete 3:2 na zápasy a další duel jedete hrát domů. Pokladník si masíruje prstíky, aby to všechno přepočítal. Kantoři ekonomie si dělají poznámky, protože o tomhle budou přednášet studentům. Cena lístků v St. Louis dokonale naplňuje učebnicový termín „maximalizace zisku“.

Když projdete zámořské zdroje, nejčastěji narazíte na přívlastek „insane“. Ceny vstupenek na šesté finále Stanley Cupu v St. Louis jsou reflektovány jako „šílené“. Klub, který měl v základní části až 22. nejdražší vstupenky v lize, jednodušší by asi bylo říct desáté nejlevnější, vyšrouboval cenu na závěrečný domácí duel do skutečně astronomických výšin.

2 019 dolarů za nejlevnější místa v hale. 14 000 dolarů za ta nejdražší. 4 299 dolarů průměr, prosím pěkně (některé zdroje uvádí 4 290). Půjdete-li po levnějších místech, je to zhruba jeden měsíční plat za jeden hokej. S ohledem na rozdílnou kupní sílu obyvatel nedává velký smysl přepočítávání na koruny, kdyby o to ale někdo přesto stál, tak v průměru dají lidé v St. Louis za šestý zápas finále 96 500 korun.

Větší vypovídací hodnotu bude mít přepočet na reálnou nákupní cenu. Průměrný Američan si vydělá něco mezi 3 500 až 4 000 dolary měsíčně. Průměrný Čech nyní zhruba 32 500 korun. Tedy asi jako kdyby po vás někdo chtěl za hokejový zápas 37 000 korun. Pokud byste chtěli do nejdražší lóže, které stojí americké boháče 14 000 dolarů, tj. 3,7 násobek průměrného příjmu jednotlivce, je to jako byste u nás doma dali za luxusní výhled na hokej cca 120 000 korun.

Už chápete obsah slov „insanely expensive“?

Šíleně drahé. Jenomže lidi za možnost oslavit poprvé v klubové historii Stanley Cup na vlastním ledě nakonec i takové peníze zaplatí. Asi ne zrovna rádi, ale zaplatí. Pod rukou by klidně dali ještě víc. Jenomže lístky nejsou. Spolupracovník Radiožurnálu v sobotu večer přímo z USA upozorňoval, kolik lidí potkal v St. Louis naštvaných, že se na stadion nedostanou. 

Další fanoušek Blues na řadu

Město hokejem žije. Pokladník v jakési místní prodejně prý obsluhoval zákazníky stylem: „A další fanoušek St. Louis Blues na řadu!“ Kdo si nebude moct nákladné vstupenky dovolit, může sledovat zápas venku na celoplošné obrazovce. Organizátoři se jen bojí, aby jim Boston za ty peníze nakonec nepokazil party.

Dokonce ani žádné finále Super Bowlu nebylo v historii zámořského sportu dražší. Americký fotbal je přitom šlechtou mezi severoamerickými profi sporty. Točí se v něm největší peníze. Jen sedmý zápas World Series, finále Major League Baseball v roce 2016, stál víc. Jak ukazuje připojená tabulka, průměrná cena lístku tehdy překročila 5 000 dolarů. Ne nadarmo se říká, že play off je pro každou sportovní organizaci za mořem zlatý důl. 

Foto: nhl.cz

(average - průměr, cheapest - nejlevnější)

NHL není výjimkou. Hráči jsou totiž placeni jen v základní části, a to ve čtrnáctidenních termínech. Pokud tedy nedostanou celý plat na začátku sezony bonusem, jak se nyní stává módou. Každopádně peníze z play off jsou příjmovou prémií pro klub. Bonusem, který třeba v případě finálové jízdy Calgary Flames 2004 pokryl schodky tohoto jinak deficitně hospodařícího klubu pro minimálně dvě další léta. Aspoň tak se to odhadovalo.

Jak to bude v případě St. Louis? Za Toronto, nejdražší mančaft v lize, dávají fandové v základní části v průměru 332 dolarů. Průměrná cena vstupenky na St. Louis byla 119 dolarů. Kdo si koupil lístky na finále s předstihem, dal za ně zhruba polovinu toho co teď. Před startem série začínaly ceny pro eventuální šestý duel (kdyby se nehrál, peníze se kupujícím vrací) na tisícovce dolarů. I tak je to neuvěřitelný balík. Nestydatá kopa dolarů, na kterou se v základní části Bluesmani sbírají v mnoha zápasech.

Šílené.

Pro představu, v Bostonu, kde je nabídka sportu přeci jen širší a finále Stanley Cupu tady před osmi, respektive šesti lety (2011 a 13) zažili, byly vstupenky na pátý duel nabízeny v cenovém rozpětí od 649 do 3 964 dolarů. Eventuální sedmý zápas byl před dvěma týdny k mání za 856 až 5 179 dolarů.

V St. Louis přestřelili veškeré obvyklé dimenze. Jestli se zde budou radovat ze Stanley Cupu, v tuto chvíli ještě nevíme. Účetní závěrka bude ale letos velká, velikánská radost. To je už teď jisté.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz