Měli jsme jen prvních deset minut, hodnotí Jandač. Dorazí Jaškin a Nečas

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

(SÖDERTÄLJE, od našeho zpravodaje) Věděli, že je čeká mnohem těžší vzájemná šichta než na turnaji v Pardubicích. Čeští hokejisté změřili na úvod Švédských her síly s posíleným výběrem Tre Kronor, a bylo znát, jak soupeř výrazně zvedl kvalitu. Hvězdy NHL mají zkušenosti, energii, přehled, rychlost. "Měli jsme v podstatě jen prvních deset minut. Tam jsme si vytvořili nějaké šance, ale potom už jsme tahali za kratší konec. U všeho jsme byli druzí a prohrávali osobní souboje. Výsledek je zasloužený," uznává Josef Jandač.

Fanouškům v Södertälje se představila esa, s nimiž obhájci světového zlata chtějí v Kodani zaútočit na další velký úspěch. Češi tušili, že to bude náročný zápas. "Už na pardubickém turnaji jsme avizovali, že Švédové budou mít jiný tým. Jejich kvalita se projevila." Reprezentanti sice slibně začali, pak se ale jejich výkon drolil i s ohledem na kvalitu protivníka. Nešly ani přesilovky, při jedné z nich dokonce Češi inkasovali. "Ta první byla ještě dobrá, měli jsme tam asi pět střel. Pak už to vázlo, i vlivem většího odporu soupeře. Naši kluci, kteří měli zakončovat, tam dělali playmakery, role se trošku otočily. Nebyl potřebný posun puků, ani moc střelba. Nehráli jsme to dobře," přiznává kouč.

Když slyší dotaz, co u svého mužstva celkově nejvíc postrádal, ihned zmiňuje lepší pohyb. "A také osobní souboje. V těch jsme ztráceli, někdy jsme si i zbytečně nakládali, tím pádem jsme se vařili u nás v pásmu. Místo abychom volili jednodušší řešení, nebo vyndali puk z pásma, zbytečně jsme si s kotoučem hráli a tahali to dozadu. Švédové nás předčili v důrazu, to bylo o třídu jinde," hodnotí. Po druhé třetině, kdy domácí vedli 3:0, změnil Jandač složení útoků. "Zkusili jsme s tím něco udělat. Nelíbil se nám výkon, sestavu jsme trošku proházeli. Když už nic jiného, tak jsme vyhráli aspoň třetí třetinu," hledá částečné pozitivum z jinak nepříliš povedeného duelu.

Tahali jsme za kratší konec, ví Josef Jandač

Většina hráčů nijak nevyčnívala, někteří ale zaujali. Nejvíc David Rittich. Gólman Calgary si parádně počínal v neděli proti Rusům, teď odvedl spolehlivou práci na švédském ledě. "Spoustu věcí pochytal. Co nechytil, to už opravdu nemohl,"oceňuje Jandač. V jedné formaci nastoupili pohromadě mladí útočníci Chytil, Chlapík a Zadina. Hlavní kouč nebyl nespokojen. "Ale jo, pohybem si vytvářejí určitou převahu v pásmu. Pak jsme ale složení rozházeli, protože jsme se snažili nějak tým oživit," dodává.

V přípravě na mistrovství světa přituhuje, hokejistům ubývají příležitosti, jak přesvědčit a vybojovat letenky do Kodaně. "Posouvá se to. Samozřejmě sledujeme jednotlivé hráče a určité vazby," reaguje Jandač. "Tím, jak zátěž rozkládáme, nemáme úplně ustálenou sestavu, postupně se ale blížíme, Hrajeme už jen dva zápasy a přijde konečná nominace." V tomto ohledu finišuje hledání optimálních bojovníků, okruh je pořád dost široký. V pátek má národní tým volný den, je prostor k dalším změnám.

První dvě třetiny nás přehrávali, říká Sklenička

Před odletem do Švédska trenéři přišli o Dmitrije Jaškina a Martina Nečase. Oba onemocněli, brzy se ale přihlásí do činné služby. "V pátek přicestují do Stockholmu. Chceme, aby šli na led, zřejmě bychom je nasadili do nedělního zápasu s Ruskem. Kdo teď nenastoupil se Švédy, bude hrát v sobotu proti Finsku," doplňuje. Zároveň je možné, že tým naopak někdo opustí. Určití hráči byli dost vytížení a před šampionátem se bude hodit krátká pauza. "Ta varianta tam je. Počkáme na zdravotní stav, zase máme nějaké šrámy. Nejdřív to projdu, pak bychom se rozhodli. Když nebude žádná komplikace, asi bychom dali dvěma hráčům úplné volno," uzavírá Jandač.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz